Redactie
Redactie Kids 14 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

7 x voordelen van jong kinderen krijgen

Voor de duidelijkheid: dit is er eentje ‘van horen zeggen’. Ik was namelijk zelf niet bepaald piepjong – 34 en een paar dagen – toen mijn dochter ter wereld kwam. Een lijstje ‘redenen waarom het prettig is om op latere leeftijd een kind te krijgen’ zou voor mij logischer zijn.

Onlangs las ik een pleidooi van Amerikaanse mama Danielle. Ze ontmoette haar man toen ze 16 was, tegen de tijd dat ze 24 was hadden ze twee kinderen, en nog vóór haar dertigste diende nummer drie zich aan. Ze is nu in de 40 en blikt terug op de redenen waarom zij het een ‘blessing’ vond om jong kinderen te krijgen.

Ze had heel veel uithoudingsvermogen

Met de nadruk op ‘had’, voegt ze daar grappend aan toe. Jonge moeders hebben vaak meer energie en (soms) minder behoefte aan slaap dan mama’s die al iets meer op leeftijd zijn. Er wordt in sommige gevallen zelfs nog gestudeerd, carrière gemaakt, en meer van dat soort energieslurpende taken.

Ze had alle aandacht voor haar kinderen

Er bestonden in de babyjaren van haar kroost nog geen smartphones die non-stop feeds en emails binnen lieten stromen. Dat maakte voor Danielle een oprecht andere beleving van ‘samen een spelletje doen’, want eerlijk is eerlijk: veel mama’s houden anno nu vaak al spelend nog een schuin oog op hun telefoon.

De generatiekloof met haar kinderen is niet zo groot

Waardoor ze nu in grote lijnen van dezelfde muziek als haar kinderen houdt, en ze zich daardoor niet zo ‘oud’ voelt. Samen naar concerten van Justin Bieber en One Direction behoort tot de mogelijkheden.

Ze kan als ‘gelijke’ met haar kinderen praten

Omdat ze zelf nog niet zo oud is – zoals gezegd, haar oudste kind is in de twintig, zij zelf veertiger – begrijpt ze goed met welke ups en downs haar kind(eren) omgaat, omdat het voor haar nog niet zo lang geleden is dat ze zelf met dezelfde struggles te dealen had (euh… maar jij had toen toch al twee kinderen?).

Internet bestond nog niet

Elk nadeel heeft z’n voordeel, en in het geval van het fenomeen Internet en Google is dat naast een schat aan nuttige en waardevolle informatie, ook een heleboel paniekzaaiende en opruiende teksten. Natuurlijk is het onzin te denken dat moeders zich vroeger nergens druk over maakten, maar ze konden in ieder geval niet met één muisklik driehonderd webpagina’s vinden die schaamteloos nog een schepje bovenop de paniek gooiden. Let wel: dit heeft niet zozeer te maken met jong in de zin van leeftijd, maar alles met het tijdperk waarin ze jong was.

En trouwens, de Facebookgroepen voor mama’s met een bron van ervaringen en nuttige tips had Danielle dan weer niet willen missen.

Haar eigen (schoon)ouders waren fit en fitaal

En dus konden al die kwieke opa’s en oma’s vol overgave bijspringen, dat was fijn. Let wel: de meeste jonge opa’s en oma’s van in de veertig, vijftig en (deels) zestig werken zelf nog.

Ze is veertiger en heeft meer vrijheid dan leeftijdsgenoten

Ja duh-uh, maar dat hadden die vriendinnen van je dus in hun twintiger jaren.

Je leest wellicht tussen de regels door dat ik Danielles redenen niet overmatig overtuigend vind. Dat hoeft ook niet, want ze hoeft niemand te overtuigen, en mij al helemaal niet (iets met mosterd en een reeds verorberde maaltijd).

Desalniettemin ben ik als ‘oudere’ moeder oprecht nieuwsgierig naar hoe andere jonge moeders kijken naar de voordelen van het jonge moederschap. Wil je daar iets over kwijt? Vertel het vooral op Famme’s Facebookpagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 x voordelen van jong kinderen krijgen
Sluiten