7 x dit heb ik moeten opgeven toen ik moeder werd

Famme’s Anne stapte zeker niet naïef in het moederschap. Ze wist bijvoorbeeld dat lekker lang uitslapen voortaan tot het verleden zou behoren. Maar dat ze deze 8 dingen moest opgeven, kwam haar nogal rauw op het dak vallen.

1. ‘s Morgens douchen

Ik vond het altijd heerlijk om ‘s morgens rustig wakker te worden met een verfrissende douche. Dat had ook een praktische reden: ik heb ontzettend pluishaar, dat beter te stylen is als het nat is. Toen ons apie nog een mini-baby was, lukte het nog weleens. Zij slapend in de wieg of wipper, ik onder de douche. Maar dat relaxte babietje is inmiddels een driftige peuter van twee. En die laat mij geen seconde met rust. Douchen terwijl zij zichzelf vermaakt? No f*cking way. Bovendien moet ik tegenwoordig ogen in mijn achterhoofd hebben. Dus, ik douche al maanden alleen ‘s avonds als zij op bed ligt. Tuurlijk, er is groter leed in de wereld, maar toch. Ik wilde het wel even gezegd hebben.

via GIPHY

2. Me rustig opmaken

Dat ligt in het verlengde van het douchen. Want daarna maakte ik me altijd rustig op. Eerst een primer, dan maakte ik mijn ogen op, daarna foundation en een beetje blush. Niets meer aan doen, zeg ik. Maar dat is dus niet te doen met een kleine brulaap in huis. Als ik me aan de tafel opmaak, wil ze bij mij op schoot. Doe ik het staand, dan hangt ze aan mijn benen en eist ze mijn oogschaduw of mascara op. En die mascara kan ze nu dus ook zelf opendraaien, zo getuigden de zwarte strepen op haar gezicht en handen. Dus nu schiet dat opmaken er vaak bij in. Jammer de bammer.

3. Snel de deur uit kunnen

Nadat mijn zus kinderen kreeg, kwam ze standaard overal te laat. Begreep ik he-le-maal niets van. Kind aankleden, voeden en in de wandelwagen zetten. Hoe moeilijk kon het zijn? Laat ik het erop houden dat ik mijn zus inmiddels verdomd goed begrijp. Er is altijd iets wat mijn planning in de war schopt (meestal iets met een dwars kind dat haar schoenen/jas/broek niet aan wil, of een vermiste tuitbeker). Snel de deur uitgaan is mission impossible geworden.

LEES OOK: 16 dingen die vrouwen stiekem heel leuk vinden aan het moederschap

4. Schaamteloos en ongeremd dronken worden

Sinds de geboorte van mijn dochter zit er een rem op om keihard hoe-ben-ik-in-vredesnaam-ooit-weer-thuis-gekomen straalbezopen te worden. Want: een kater is geen pretje als je om zeven uur ‘s morgens weer liedjes moet zingen en klei van de muur moet schrapen. Maar die rem zit er zelfs op als zij uit logeren is! Omdat er altijd een moment komt dat ik haar weer ga ophalen, met bonkend hoofd en droge strot. Zucht.

5. Mailtjes, appjes, telefoongesprekken

Ik bel zelden meer langer dan een kwartier met mijn vriendinnen. Simpelweg geen tijd voor. Appjes en mailtjes moet ik soms halverwege afbreken wegens een noodsituatie in huis (een valpartij, een omgevallen beker sap). En dan vergeet ik ze vervolgens af te maken en te versturen, en tegen de tijd dat ik daar achter kom is het al niet meer relevant. Hierbij mijn excuses voor iedereen die nog op een antwoord van mij wacht.

6. Het nieuws kijken

Hier kan ik dus niet meer tegen. Kindertjes in vluchtelingenkampen, oorlog, ongelukken en ander onheil: sinds ik moeder ben raakt het me allemaal duizend keer harder en kan ik soms mijn tranen niet bedwingen bij al dat leed. Dus steek ik soms mijn kop in het zand en volg ik het nieuws een stuk minder dan voorheen.

7. Mijn taille

Daar kan ik heel kort over zijn: die zien we nooit meer te-rug.

Kleine disclaimer: Jahaaaa, natuurlijk krijg je er ook heel veel voor terug. Zoals bakken met liefde, kleffe handjes om je nek en de beste kusjes. En dat is ook wat waard.

Diksap in je koffie en de sleutels in het slot laten hangen: deze geestige dingen overkomen elke moeder minstens één keer

Reageer op artikel:
7 x dit heb ik moeten opgeven toen ik moeder werd
Sluiten