Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 26 jun 2016

7x handige tips om van de zolder een extra woonkamer te maken

De zolder is a) een vergeten ruimte, b) opslagruimte of c) een speelparadijs. Maar een mooie ruimte kun je ook omtoveren tot een extra (fijne) woonplek. Reken maar dat je hier ongestoord de nieuwe Orange is the new Black kunt bingewatchen.

Niet elke zolder leent zich hiervoor, want het valt of staat met genoeg ruimte en ramen voor de lichtaanval. Ben jij gezegend met zo’n extra kamer, hierbij een aantal tips voor een toffe transformatie. Let op: controleer van tevoren wel even de isolatie. Anders heb je in de winter zeer hoge stookkosten terwijl het er niet warmer wordt.

[STAP stap=”1″]

Zorg voor genoeg licht

Een goede tip van onze zussen van Roomed. Doordat de meeste zolders weinig ruimte hebben en schuine wanden hebben, voelt het al snel erg klein en opgesloten aan. Goede dakramen kunnen dit probleem verhelpen, doordat ze én veel licht doorlaten én de ruimte optisch groter doen lijken. En op de bovenste verdieping heb je natuurlijk het beste uitzicht!

[STAP stap=”2″]

Vergeet de opbergruimte niet

Bron: Welke.nl

Door het schuine dak heb je vaak minder ruimte dan gewenst en moet je goed nadenken over een voordelige indeling. Het goede nieuws is wel dat je de onderzijde van het schuine dak goed kan gebruiken voor extra opbergruimte. Hierdoor kun je de zolder alsnog deels gebruiken als opslagplaats.

[STAP stap=”3″]

Spiegeltje, spiegeltje

Bron: Decoist

Door een of meerdere spiegels te gebruiken open je letterlijk de ruimte. Door de reflectie van licht wordt de suggestie van meer diepte gewekt. Het resultaat is een lichtere kamer die ook nog eens groter aanvoelt dan-ie echt is.

[STAP stap=”4″]

Bedek de vloeren

In de vorm van vloerkleed, een fuzzy vloerkleed of meerdere kleine kleedjes. Je zit op de bovenste verdieping en dat maakt dat je al snel geluiden hoort van beneden, en die kun je op deze manier beter blokken. Of het nu om muziek of schreeuwende kinderen gaat. Daarnaast kleedt het de ruimte aan en zorgt het voor een knusse en warme sfeer. Je kunt er zelfs gezellige zithoekjes mee creëren.

[STAP stap=”5″]

Pas op met de televisie

Bron: Tumblr

Niet dat er iets ergs kan gebeuren, maar een té groot scherm kan zorgen voor een ruimtelijke disbalans in de kamer. Geadviseerd wordt om niet groter dan 32 inch te gaan. Hem ‘wegwerken’ in de muur is helemaal ideaal.

[STAP stap=”6″]

Simpele kleuren

Zeker in kleinere ruimtes. Een licht kleurenpalet, zoals pastels, schept optisch meer ruimte en zorgt voor een zachte en frisse sfeer. En met genoeg lichtinval wordt dit alleen maar versterkt, waardoor het typische ‘zoldergevoel’ verdwijnt. De beste tip is nog altijd wit als basiskleur.

[STAP stap=”7″]

Karakteristieke details

Misschien ligt er wel een te gekke houten vloer op zolder? Of zijn de ruwe houten plafondbalken nog zichtbaar? Vooral niet wegwerken, deze geven de ruimte juist haar eigen karakter. En hoe mooi is de combinatie hagelwitte muur en hout? Je Scandinavische wensen worden hiermee in één klap ingelost.

Heb jij ook zo’n mooie zolder thuis? Laat het ons weten op Facebook>

Deze Feng Shui-decoratietips kunnen ook een slimme zet zijn: hierbij 5 tips>

Reageer op artikel:
7x handige tips om van de zolder een extra woonkamer te maken
Sluiten