Anne Broekman
Anne Broekman Kids 9 jun 2017

7x momenten waarop ik keihard om mijn peuter moet lachen (ook als dat eigenlijk niet mag)

Ach ja, mijn peuterdraakje… Ik heb voor Famme al vaker geschreven over haar legendarische woede-aanvallen met bijpassend geweld. Gelukkig moet ik ook minstens zo vaak enorm om haar lachen – ook als dat pedagogisch niet helemaal verantwoord is.

1: ‘Kakken!’

Kinderen vinden alles hi-la-risch wat met poep te maken heeft. Sommige volwassenen trouwens ook. Nou riep mijn dochtertje altijd met een lief, hoog stemmetje: ‘Poepie!’. Schattig toch? Maar nu heeft ze het woord ‘kakken’ opgepikt. Van haar vader, wat ik je brom. Dus nu schreeuwt ze: ‘Kakken! Blegh! Stinkt!’ En daar moet ik toch echt luid om gniffelen.

2: Als ze zichzelf aankleedt

Mijn peuter trekt sowieso altijd haar broek uit, waar ze ook is. Da’s al best apart. Maar dan gaat ze zichzelf opnieuw stylen. Al vallen de mussen van het dak: de snowboots moeten aan. Of ze trekt mijn jas aan, of gebruikt mijn sokken als beenwarmers. Ik vind het wel humor en very fashion forward, zeg maar.

3: Als ze handkusjes blaast naar wildvreemden

Deze gewoonte begon bij opa en oma. Als we weer wegreden, blief ons apie kusjes naar hen. Heel schattig natuurlijk. Maar: peuters & grenzen, dat is nog niet echt een goede combi. Doseren, ook zoiets wat ze nog moet leren. Dus trakteert ze nu werkelijk de hele wereld op handkusjes. En dat geeft soms best gekke situaties met de buurman, aan de kassa of op de fiets. Ik moet er altijd wel om lachen als ik onze nurkse pakketbezorger zie smelten bij zo’n luchtkusje.

LEES OOK: Hoe komen ze erop?! 8 maffe obsessies van peuters

4: Als ze er een bende van maakt

Ik vond het al verdacht stil. Maar goed, als moeder moet je soms eieren voor je geld kiezen, en ik kon eindelijk even rustig mijn gang in de badkamer. Tanden poetsen, mascara opdoen, wat dagcrème opsmeren… En toen liep ik de gang in. Holy f*ck! Nou had de dader in haar haast om weg te komen een belangrijke aanwijzing achtergelaten: een paarse speen. Ik vond haar verstopt in d’r kamertje. Had ik boos moeten worden? Misschien wel. Maar ik vond het gezelliger om erom te lachen en de zooi samen op te ruimen (oké, ik deed het leeuwendeel).

5: Als ze ‘onbespied’ danst

Opvallend genoeg zet mijn dochter de tv vaak zelf op een muziekzender (zal toeval zijn, maar toch). En dan gaat ze dansen, vooral als ze denkt dat ik niet kijk. Buikie vooruit, handen in de lucht, knietjes gebogen. Te grappig. Dance like nobody’s watching, het is niet voor niets een bekende inspirational quote.

6: Als ze boos wordt

Die kleine draak wordt om het minste boos, laten we wel zijn. En nee, daar kan ik meestal niet om lachen. Maar soms wel. Zoals die keer, een paar maanden terug, dat ze zo giftig werd in de speeltuin – geen idee waarom – en ze zich op de grond wierp. Alleen stonden we op een heuveltje en rolde ze daar vanaf. Ben ik een heel slechte moeder, omdat ik in de lach schoot en er een foto van maakte? Sorry.

7: Als ze mij van de wc probeert te drukken

Dit is een gekke en zeer recente ontwikkeling. Zoals iedere ouder weet: alleen naar de wc gaan inclusief privacy is verleden tijd. Dus negen van de tien keer dat ik mijn behoefte doe, staat er een nieuwsgierig aapje naast me. Daar ben ik inmiddels aan gewend. Maar nou mag ik blijkbaar van haar niets meer lozen op het toilet. Met twee handjes probeert ze mij van de pot te duwen. Raarrrr! Maar wel grappig. Vind ik.

‘Hebben wij een loodgieter?’ Wat als peuters konden sms’en? Dan krijg je dit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7x momenten waarop ik keihard om mijn peuter moet lachen (ook als dat eigenlijk niet mag)
Sluiten