Redactie
Redactie Kids 7 mei 2020

Dit zijn dé 7 redenen waarom vaders meer credits verdienen

Natuurlijk, tegenwoordig zijn vaders steeds meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen, toch krijgen ze het regelmatig zwaar te verduren vanuit de maatschappij. De consensus is toch nog vaak dat een moeder het opvoeden allemaal beter zou doen, want: ‘tja, ze is de moeder’. Klinkklare onzin als je het ons vraagt.

Credits voor vaders

Gelukkig zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken om deze betuttelde vaders in hun recht te zetten. Hieronder zeven redenen over vader-kind-relaties die je overhalen om verder te denken dan het ‘parttime’ vader stereotype.

1. Speeltijd is belangrijk en vaders zijn er goed in

Verschillende studies kwamen erachter dat vaders voornamelijk interactie hebben met hun kinderen door middel van spelen. Moeders, daarentegen, focussen juist meer op plannen en organiseren.

2. De manier waarop vaders communiceren met de kinderen moedigt ze aan om meer risico’s te nemen

Door te spelen leren kinderen hun lichaam en emoties te controleren en het moedigt ze aan om meer risico’s te nemen. Zelfs de manier waarop een vader zijn kind vasthoudt maakt een verschil.

Onderzoekster Melanie Horn Mallers vertelde The Huffington Post dat vaders meer geneigd zijn om hun kinderen zo vast te houden dat ze de wereld zien. Terwijl moeders hun kinderen eerder zo vast houden dat hij naar haar kijkt. Dit subtiele verschil is één van de manieren waarop vaders hun kind aanmoedigen om meer risico te nemen. Handig, want zo passen ze zich later sneller aan, voelen ze zich zelfverzekerd en kunnen ze beter omgaan met stress. Moeders geven juist een gevoel van veiligheid mee.

3. Met papa spelen kan je kinderen in hun latere leven helpen met een sterke relatie opbouwen

Een studie uit 2002 laat zien dat je in een relatie kunt zien of de vaders wel of niet sensitief waren. Ofwel: wanneer hij zijn kind moest uitdagen en wanneer hij zijn kind met rust moest laten tijdens speeltijd. Dit vormt je karakter en hoe je later in relaties staat.

4. Een slechte verhouding tussen vader en kind kan op de lange termijn voor stress zorgen

In een oud onderzoek uit 2002 met mannen en vrouwen blijkt dat mannen die een goede relatie met hun vader hadden, beter waren in het omgaan met stress (in tegenstelling tot die met een slechte relatie). Hoe dit komt? Volgens het onderzoek heeft dit weer alles te maken met het samen spelen. Hierdoor leren kinderen hun problemen op te lossen en kalm te blijven.

5. Papa’s krijgen een band met hun kinderen dankzij het ‘liefdeshormoon’

Zoals iedereen wel weet bouwen moeders al tijdens de zwangerschap een band op met het kind. Maar bij de liefde van een vader komen ook hormonen kijken die zorgen voor binding! Volgens een onderzoek uit 2012 hebben nieuwe vaders een verhoogde waarde aan oxytocine in hun bloed, ook wel bekend als het ‘liefdeshormoon’. Oxytocine zorgt ervoor dat vaders met hun baby bonden. Wanneer het hormoon vrijkomt? De eerste weken bijna continu: wanneer je de baby in de lucht houdt, als je hem laat zitten, door te spelen en samen te lachen.

6. Sterker nog, nieuwe papa’s hebben allerlei soorten hormonale fluctuaties

Nieuwe vaders hebben bijvoorbeeld gemiddeld 30 % minder testosteron gedurende de eerste drie weken nadat de baby is geboren. Hierdoor zijn ze misschien ietsje minder opvliegend of aanwezig. En daarbij: als aanstaande vader heb je in de laatste weken meer cortisol (het stress hormoon) in je bloed. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam zich aanpast en je hormoonhuishouding anders wordt.

7. Kort gezegd: onderschat het belang van een papa niet!

Gelukkig is er de afgelopen tientallen jaren veel veranderd. We zullen niet heel snel terug gaan naar hoe het in de jaren ’50 was.

En nu vrouwen steeds meer werken, worden vaders ook steeds meer aangemoedigd om een grote rol in de opvoeding te spelen. En daarbij hebben ze nu überhaupt veel vaker de keuze om bijvoorbeeld minder te werken, of huisvader te worden. Echt niet dat de vader van nu íets van z’n kinderen wil missen!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn dé 7 redenen waarom vaders meer credits verdienen
Sluiten