Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 1 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

7x waarom mijn dochter mij een beter mens maakt

Oké, zoetsappigheid ligt hierbij op de loer. Maar ik meen het als ik zeg dat de komst van mijn dochter, nu twee jaar geleden, mij een beter mens heeft gemaakt. En wel om de volgende redenen.

1: Ik heb meer oog voor detail

Ooit weleens met een peuter naar de bakker, supermarkt of het speeltuintje om de hoek gelopen? Mijn dochtertje ziet werkelijk ALLES, en wil dan ook ALLES uitvoerig bekijken, bewonderen en bestuderen. En dus staan we weer stil voor een kevertje, mooi bloempje of spinnende kat. Daar zie ik langzamerhand ook wel de charme van in, hoor. Iets met wie het kleine niet eert, enzo.

2: Ik ben geduldiger geworden

Door dat geneuzel onderweg ben ik ook een stuk geduldiger geworden. Zie het als een lesje mindfulness. Want als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat ‘opschieten’ totaal aan betekenis heeft verloren sinds onze apekop het daglicht zag. Alles gaat langzaaaaaaam, en ertegen vechten heeft geen zin. Go with the flow, is nu mijn motto.

LEES OOK: Moeder neemt ontslag en reist de wereld rond met haar dochtertje (6)

3: Ik sta vroeger op

Dit voordeel is natuurlijk noodgedwongen, door het keiharde ‘MAMAAAAAAA!’ dat mij ‘s morgens bij het ochtendgloren uit mijn diepe slaap rukt. Maar goed, daardoor is mijn dag wel langer geworden en doe ik er ook meer mee. Ik wandel en fiets met mijn mini-me en ben een stuk actiever dan vroeger, toen ik in het weekend een gat in de dag sliep. Wat ook fijn was, hoor. Allememachies.

4: Ik ben socialer geworden

Of eigenlijk: gewoon een zacht ei. Zo stond ik laatst een bizarre hoeveelheid lege flessen in te leveren (die spaar ik weken, zo niet maanden, op uit luiheid). Terwijl ik de ene na de andere wijn-, bier- en frisdrankfles in die machine duwde, liep het bedrag lekker op. Mooi, dacht ik. Want hoewel je er natuurlijk gewoon voor betaald hebt, voelt dat toch als een soort cadeautje. Maar toen viel mijn oog op een kartonnen doos naast de automaat. Kinderen van de naastgelegen basisschool zamelde geld in voor leeftijdsgenootjes in Kenia. Kijk, daar is mijn moederhart niet meer tegen bestand. Dus hup, voor ik het wist deponeerde ik het bonnetje in die doos. Ik zou er een lintje voor moeten krijgen.

5: Ik ben vrolijker

Vrolijker én vermoeider, dat moet gezegd worden. Maar ondanks mijn wallen doet die kleine peuterdraak mij elke dag wel een keer keihard in lachen uitbarsten. Door die eigenwijze krullen, het schreeuwen van ‘poepie!’ als ze ongegeneerd hard een scheet laat of haar dansmoves als ze zich onbespied waant.

6: Ik eet gezonder

Niet per se omdat ik dit nou zo graag wil. Ben je gek. Het heeft eerder met de sociale controle te maken. Als ik midden op de dag een zak chips of pak chocoladekoekjes soldaat maak, dan kun je er donder op zeggen dat er een klein hongerlapje naast me staat te kwijlen: ‘Happie!’ Zie maar eens uit te leggen dat mama wél mag snaaien maar zij niet… Dus hou ik me tegenwoordig maar in en zitten we samen aan de boterhammen met kipfilet en fruit. Ook lekker (denk hierbij een sarcastische toon en gerol met ogen).

7: Ik shop minder

Nou, dat is natuurlijk een pertinente leugen, dat mag duidelijk zijn. Maar: ik geef minder geld uit aan mezelf. Ik vond het altijd gek als vriendinnen met kinderen bij de Zara eerst naar de kinderafdeling liepen, maar nu snap ik het. Shoppen voor je kleine is leuk. Zo leuk, dat ik soms gewoon vergeet om voor mezelf te kijken. Hoe altruïstisch van mij.

via GIPHY

Omdat je nog steeds oldschool losgaat: moederschap verandert je leven (behalve dit dan)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7x waarom mijn dochter mij een beter mens maakt
Sluiten