Redactie
Redactie Mind 22 okt 2016

8 dingen die ik me elke dag voorneem, maar wederom niet waarmaak

Ik geef het eerlijk toe: er zijn momenten waarop ik me afvraag of ik het allemaal wel goed doe, als moeder en zo. Er is een reden dat ik pas op latere leeftijd (34) moeder werd van m’n dochter: er ging een aantal jaar van flinke mentale voorbereiding aan vooraf.

‘s Avonds bedenk ik me vaak wat ik die dag niet goed vond gaan, en wat er beter kan. Dat kun je ‘streng zijn voor jezelf’ noemen, maar ik noem het liever ‘een persoonlijk evaluatiemoment’. Iets onder het mom ‘zolang je uit liefde handelt, doe je nooit iets echt fout’ en ‘een mens is nooit te oud om te leren, en een moeder al helemaal niet’.

Het gevolg van zo’n onderonsje met mezelf is vaak een lijstje dingen die ik me voorneem de daaropvolgende dag anders te doen. En de dag daarop ook. Omdat ik, als ik er de avond erna op terugkijk, er vaker niet dan wel in slaag om ze ook daadwerkelijk waar te maken, die goede voornemens.

[STAP stap=”1″]

Om m’n telefoon weg te leggen zodra ik thuis kom

En ‘m er dan pas weer bij te pakken als de dochter slaapt. Omdat ik vind dat ik, als werkende moeder, die spaarzame uren per dag die ik met mijn dochter heb, vol moet benutten. En eerlijk is eerlijk: dat lukt niet als je altijd nog een schuin oog op je telefoon houdt. Of als je nog even wil FaceTimen met oma. Of omdat je echt nog even moet zien wat er voor reactie op dat ene mailtje binnenkomt. Of omdat … Leg. Dat. Ding. Nou. Toch. Weg!

[STAP stap=”2″]

Om eerder van kantoor weg te gaan

Om meer tijd met haar te kunnen doorbrengen – die staat op nummer 1. Maar soms ook om boodschappen te doen, of om nog even een rondje te rennen. Gewoon, omdat ik werken leuk en belangrijk vind (en o ja, iets met een salaris), maar omdat ik andere dingen ook belangrijk vind. Verrek, is het nu alweer 16.55 uur?

Lees ook: Voor iedereen die tijd te kort komt: hier vind je dus extra tijd

[STAP stap=”3″]

Om iets langer na te denken over wat ik aantrek

Met als gevolg dat ik er niet elke dag hetzelfde uitzie. Denk: spijkerbroek, laarzen of gympen, shirt, soms een bloesje, klaar ben je. Variatie is mij tamelijk vreemd. Of, zoals de vriend vaak ‘s morgens zo liefdevol vraagt: ‘Goh leuk, gaan we kamperen vandaag?’

[STAP stap=”4″]

Om daar misschien zelfs nog een likje make-up aan toe te voegen

Als #3 niet lukt, lukt #4 al helemaal niet.

[STAP stap=”5″]

Om me niet druk te maken om irrelevante dingen

Als ik maar moe genoeg ben, lukt dat prima.

[STAP stap=”6″]

Om te allen tijde m’n geduld te bewaren

Deze komt dus geheid elke avond weer terug. Iets met de aard van het beestje. Tot tien tellen in zevenendertig talen doe ik al. Heel soms lukt het, maar niet altijd. Vaak niet. Zelden. Gelukkig is het dan meestal de vriend, de moeder of de stagiaire die een sneer krijgt, en ontspringt de dochter (die als tweejarige juist vaak de ultieme uitdaging vormt) de dans.

Lees ook: Ben jij nogal ongeduldig? Dan komen deze 29 situaties je vast bekend voor

[STAP stap=”7″]

Om ‘s avonds niet de hele chocola-collectie naar binnen te stouwen

De enige remedie: niet meer kopen. Nog één blokje dan.

[STAP stap=”8″]

Om me vooral niet zoveel dingen meer voor te nemen

Amen.

On that note: lees vooral ook dit heerlijke artikel: 6 x dingen die goede moeders doen, maar ik niet (meer).

Twitter.com

Reageer op artikel:
8 dingen die ik me elke dag voorneem, maar wederom niet waarmaak
Sluiten