Redactie
Redactie Mind 9 februari 2016

8 dingen die ik niet over mezelf wist voordat ik moeder werd

Eerder schreef ik epistels over de deugden des moederschap, en over dingen die ik niet meer tegen andere moeders zeg sinds ik zelf part of the gang ben. Nog niet eerder schreef ik over de dingen die ik over mezelf geleerd heb sinds ik mama van ben. En dat terwijl er toch een aantal interessante eye-openers geweest zijn. Mama’s, lezen we mee? Herkenbaar?

[STAP stap=”1″]

Ik kan beter tegen weinig / geen slaap dan ik dacht

Het motto: ‘moe is het nieuwe wakker’. Maar even serieus: waar ik vroeger na twee avondjes (max drie) op rij in de kroeg toch behoorlijk geradbraakt was, draai ik tegenwoordig mijn hand niet meer om voor een opeenhoping van gebroken nachten. Toegegeven, ik ben niet de meest vrolijke, initiatiefrijke versie van mezelf, maar ik ben ook zeker geen vaatdoek. Practice makes perfect, of zoiets.

[STAP stap=”2″]

Ik kan heel veel dingen tegelijk tillen

Boodschappentas x2, handtas, dochter, autostoeltje: het past moeiteloos in twee handen / om de nek / aan de schouder. En dan ook nog twee vingers vrij kunnen maken om de deur te openen: hatsikidee.

[STAP stap=”3″]

Ik kan überhaupt best wel veel dingen tegelijk

Deze functie-omschrijving staat namelijk achter ‘moeder’ in het woordenboek.

[STAP stap=”4″]

Ik maak me minder druk om de mening van andere mensen

Vroeger was ik nogal onzeker en (daardoor) beïnvloedbaar. Voordat ik mama was, dacht ik dat die kwaal me zeker weer zou lastigvallen bij dit nieuwe, onzekere hoofdstuk in mijn leven. Wat bleek: ik durfde ineens best wel uit te gaan van mijn eigen ideeën en opvattingen en maakte me eigenlijk helemaal niet zo druk over wat andere mensen daar al dan niet van vonden. Eureka!

[STAP stap=”5″]

Ik word (ben?) net zoals m’n moeder

Op sommige vlakken is dat helemaal prima (mijn moeder is namelijk heel erg lief en zo), maar op andere punten merk ik dat ik óók de dingen doe waar ik me bij mijn eigen moeder nogal eens aan ergerde. En me – net als waarschijnlijk heel veel moeders met mij – vooraf plechtig voorgenomen had om het vooral heel anders te doen. Niet dus.

[STAP stap=”6″]

Ik ben toch niet zo onafhankelijk als ik dacht

Omdat ik me vanaf dag één gelijk realiseerde dat ik toch wel echt behoorlijk hulp nodig had bij het opvoeden van m’n allerliefste. Natuurlijk, als de situatie je ertoe dwingt kun je het ook alleen, maar als je in de fortuinlijke positie zit dat je een beroep kunt doen op lieve, behulpzame vrienden en familie… hallelujah. Zowel praktische hulp, maar vooral ook voor advies, bemoedigende woorden en af en toe een uurtje/avondje/weekendje oppassen.

[STAP stap=”7″]

Dat ik niet zo goed ben in hulp vragen

Zie #6. Dan moet je dat dus wel durven en kunnen aangeven; dat je hulp nodig hebt. Voor mij nog altijd een leerpuntje, maar ik zei het al eerder: practice makes perfect (hoop ik).

[STAP stap=”8″]

Dat ik zo ontzettend veel liefde kan voelen

Dat wist ik dus niet nee. Ik zei vaak tegen de vriend dat ik zo ontzettend veel van ‘m hield. Dat doe ik ook, nog steeds, maar dat concept ‘ontzettend veel’ heeft door mijn dochter een geheel nieuwe dimensie gekregen. Ont-zet-tend. Veel.

Wat wist jij niet van jezelf voordat je moeder werd? Laat het ons weten via Facebook.

Wat maakt een moeder happy? Lees deze 10 momenten waar elke moeder dolblij van wordt >>

Reageer op artikel:
8 dingen die ik niet over mezelf wist voordat ik moeder werd
Sluiten