Redactie
Redactie Persoonlijk 8 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

8 dingen die je nóóit tegen je man moet zeggen

Irritaties zijn er altijd in een relatie. Twee geliefden zijn vaak zo verstrengeld (leuk!) en op elkaars lip (minder leuk soms) dat vroeg of laat een bom barst. Zo vind ik het bijzonder irritant als ik iets op een -voor mij- duidelijke plek heb neergelegd, waarna het de volgende dag spoorloos is. Nérgens meer te vinden. De kabouters? Nee, dit is wat samenwonen is.

Als je moe bent, een slechte dag op werk hebt of gewoon met het verkeerde been uit bed bent gestapt; er zijn dingen die je beter even niet kunt zeggen. Nee, echt niet. Doe maar niet. Een borrelende vulkaan is beter dan een vulkaan die losbarst. Tel even tot tien voordat je de volgende dingen eruitgooit en een waterval aan irritaties overgeeft. Hou die lava binnen. Anders krijg je spijt…

1. Trek je dat aan?

Voor mannen is er maar één antwoord: JA. ‘Een t-shirt, een jeans en schoenen’, zou het meest relevante antwoord zijn. Mochten de ogen van de vrouw er nog wat bij rollen, dan weet je dat ze op iets anders doelt. Het is niet echt fraai als je partner zich compleet op zijn gemak voelt in de outfit van vandaag en jij deze souplesse schielijk van hem afneemt. Mocht-ie nou echt een combinatie dragen van heb ik jou daar, leg hem dan een ander tenue voor. Een goed geklede man is immers buitengewoon aantrekkelijk. En zeg erbij: ‘Omdat je zo’n lekker kontje in deze broek hebt…’ Kneden, smeren, olie, dat gevoel.

2. Ik word gek van die vriend van je

Onthou één ding: deze vriend is niet voor niets zíjn vriend. Oké, dat-ie vreemde trekken bezit, betekent niet per definitie dat-ie jullie relatie in de war zal schoppen. Allicht is je partner het ook niet altijd eens met de keuze van jouw vriendinnen, maar is-ie daar behoorlijk voorzichtig mee. Het zijn immers jóúw vriendinnen. En als hij wel begint over het hinnik-lachje van vriendin J. dan nodig je haar gewoon extra snel uit, bij jullie thuis.

3. Ik verdien meer dan jij

Er zijn twee dingen die je niet wilt zijn in een relatie: kleinerend en gemeen. Ongeacht of er achter bovengenoemde zin ‘dus ik betaal het hotel wel’ volgt, lijkt het me niet verstandig om dit gedeelte uit te spreken. Waarschijnlijk hebben jullie goede afspraken gemaakt wie waar voor zorgt, dus dan hoeft dit knap staaltje feminisme niet. Niet nodig…

4. Kijk nou uit!

De scène uit Keeping Up Appearances waarin Hyacinth Bucket (‘Bouquet’) zich groen en geel ergert aan het rijgedrag (‘Mind the pedestrian’) van man Richard, werd als kind op een voortreffelijke manier nagebootst in onze auto. Als we naar Frankrijk reden. Of gewoon ergens heen. Vanaf toen heb ik gezworen dit nooit te doen als bijrijder. Totdat…

5. Komt ome Henk ook mee?

Als je een relatie krijgt met iemand, krijg je de schoonfamilie er gratis en voor niets bij. Logisch, dat het niet altijd klikt en dat hoeft ook niet. Maar bedenk wel dat het zijn familie is en dat het niet netjes is om die af te vallen. Jij zou ook niet blij zijn als-ie vraagt wanneer jouw moeder eindelijk eens ophoudt met praten.

6. Niet in m’n telefoon kijken

We hebben allemaal zo onze persoonlijke bezittingen en privacy is een must in een relatie. Neem de roddelgespekken in de ‘Mama Confessions’ WhatsApp-groep van crèche moeders. Dat moet gewoon eens in de zoveel tijd. Maar hé, vertrouwen is ook belangrijk. Als je vraagt of je partner liever niet in je telefoon wilt kijken, wekt dit wellicht wantrouwen op. En als dat onterecht is, ga je ook geen olie op het vuur gooien.

7. Laat maar, ik doe het wel

‘Laat maar’ in zijn geheel is sowieso een dooddoener. Een cliché van de bovenste plank waar niemand gelukkig van wordt. Als je partner ‘maar wat is er dan?’ vraagt en jij antwoordt met een zuchtende ‘laat maar’, dan wordt de situatie alleen maar gecompliceerder. Door ‘ik doe het wel’ (op zo’n tergend langzaam en lijzig toontje met een lange zucht erin) toe te voegen, wek je de schijn op dat hij niet capabel is in het verrichten van bepaalde taken. Zeg liever niets en pak de taak zelf op. Door zuchtende, grommende en knorrende (die vulkaan!) geluiden of zinnen te mijden, bespaar je een hoop energie.

8. Ik heb in ieder geval geen/nog nooit (vul hier een feit in waar je partner niet trots op is)

Wijzen en bewijzen is niet oké in een relatie. Keer op keer die oude koeien uit de sloot halen, het is vreselijk vermoeiend en je schiet er totaal niets mee op. Vergeven is vergeven en je kunt het niet meer terugdraaien. Net zoals de irritaties die je uitsprak toen je boos was. En die achteraf onnodig bleken. Waren we soms maar net zo verstandig als mannen. Soms dan hè?

Wil je weten wat je nog meer nooit moet zeggen? 8 dingen die je nooit tegen je kind moet zeggen en 15 dingen die je nooit tegen de juf van je kind moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme