Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 10 apr 2017

Doe jij deze 8 dingen ook fout onder de douche?

Douchen. Het liefst zo lang mogelijk. Maar ja, verplichtingen (en kinderen) roepen meestal, dus komt het neer op snel, snel, snel. En hoewel jij verder vast niet over je douche-ritueel nadenkt, zou je zomaar eens deze douche fails kunnen maken.

Dermatologen verklappen de meest gemaakte fouten onder de douche. Nooit over nagedacht!

1. Je hoofdhuid scrubben

Een hoofd-scrub-massage kan relaxt en verfrissend zijn, maar als je daarbij je nagels gebruikt – want ‘dat prikkelt lekker’ – doe je eigenlijk meer kwaad dan goed. ‘Je nagels kunnen je hoofdhuid beschadigen en soms roos veroorzaken,’ zegt dermatoloog Sandy Johnson. Gebruik in plaats daarvan gewoon je vingertoppen bij het shampoo-en. Ook niet doen: je haar te ruig inzepen. Zorgt alleen maar voor gespleten punten en een dof kapsel. Handle with care.
Extra tip: kam je haar vóórdat je gaat douchen.

2. Uitdrogende zeep

Gebruik je douchegel, bodywash of zeep zonder vochtinbrengende ingrediënten? Dan droogt het je huid alleen maar uit. Ga voor een exemplaar waar stearinezuur (stearic acid) in zit en check of er op de verpakking staat dat het je huid voedt.

3. Te heet en te lang

Natuurlijk hoef je niet onder een koude douche te staan (overigens wel heel goed voor je), maar neem er nou ook weer niet eentje tegen de 50 graden. ‘Zeker in de winter nemen mensen vaak een te hete en lange douche. Daarmee spoel je natuurlijke vetten oliën van je lichaam af die je huid juist beschermen,’ zegt Dr. Mona Gohara.

4. Weinig aandacht voor je hoofdhuid

Hoewel je ‘m dus te heftig kan masseren, zijn er dus ook mensen die het te weínig verzorgen. Hoewel vaak wordt aangeraden om je crèmespoeling of conditioner alleen over je punten te verdelen, adviseert Dr. Johnson om het wél over je hele haar te verspreiden. Zo hydrateer je je hoofdhuid veel beter en voorkom je roos en jeuk.

LEES OOK: 19 beauty hacks waarmee je veel tijd en moeite bespaart

5. Washand-leed

Hoewel het lijkt alsof je je huid heel goed aan het vernieuwen bent, gaat dit vaak fout. Veel mensen zijn te fanatiek (lees: agressief) met washandjes en van die sponzen die je bij iedere doucheset cadeau krijgt. Ze zijn vaak totaal niet geschikt om te scrubben omdat ze door de ruwe structuur de bovenste beschermlaag van je huid kapot maken. Eigenlijk is je hand gewoon al genoeg, maar haar advies voor mensen die toch niet zonder kunnen: een katoenen baby-washandje, max. 1 keer per week, het liefst ‘s avonds. Wrijf daar heel zachtjes schrobbend mee over je huid. En was die dan na elke douchebeurt, anders wordt een perfect nest voor bacteriën.

6. Teveel mesjes

Huh?! Ja. Je scheermesje kan dus teveel messenbladen hebben. Twee messenbladen zijn genoeg. Meer kunnen je huid beschadigen doordat je dan lichtjes in je huid snijdt als het ware. Ook je techniek is belangrijk. Scheer altijd van je af, met de haargroei mee. Ertegenin kan sneller wondjes veroorzaken. Plus, het beschadigt de haarzakjes (vandaar die bultjes). En belangrijk: gebruik altijd voedende douchegel of scheerschuim voor smooth legs.

Doe dit trouwens altijd als laatste, na 10 minuutjes ongeveer. Dan zijn je haartjes zachter, dus minder kans op irritatie.

7. Niet goed uitspoelen

Het is belangrijk dat je alle shampoo en zeep goed – dus écht goed – uitspoelt. Doe je dat niet, kan het je huid gaan irriteren of poriën verstoppen. Voorkom ‘bacné’ (puistjes op je rug) door je haar uit te spoelen met je hoofd naar één kant, zodat shampoo en conditioner niet over je rug glijdt, maar meteen richting het putje.

8. Bodylotion vergeten

Voor- hoofd- en nagerecht. Wassen, afdrogen en verzorgen dus. Het beste is om je in de nog klamme badkamer direct met bodylotion of andere verzorgende crème in te smeren. ‘Crème trekt het beste in je huid in een vochtige ruimte,’ verklaart Dr. Gohara.

Oeps, gebruik je je deodorant misschien ook verkeerd? 8 enorm herkenbare deo-fails.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Doe jij deze 8 dingen ook fout onder de douche?
Sluiten