8x feiten over je interne klok. Zit jij op schema?

Gezondheid Redactie 26 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Gaat opstaan bij jou ook zo lastig? Het is buiten nog koud en donker. Waarom moeten we er nu al uit? Tja, we moeten naar werk, de kinderen naar school brengen. Het leven begint. Maar sta je wel eens stil bij je interne klok oftewel de cyclus die je elke 24 uur meemaakt?

Zit jij redelijk op schema?

Interne klok

Wij mensen leven allang niet meer volgens de uren van de zon. We staan op voordat het licht is en gaan slapen nadat de zon al uren onder is. Over de precieze effecten van deze verschuiving zijn wetenschappers het niet eens. Wel hebben zij uitvoerig onderzoek gedaan naar onze ‘interne klok’ en kwamen met een reeks bijzondere ontdekkingen.

1. Je kunt zonder te reizen een jetlag krijgen

Huh? Ja echt! Als je op een avond iets te lang opblijft en vervolgens lang blijft uitslapen, heb je hetzelfde effect. Je lichaam is in de war, je bent moe en vaak chagrijnig. Dit fenomeen heeft zelfs een eigen naam: een social jetlag! Artsen adviseren om een regelmatig slaapritme aan te houden, zelfs in het weekend. Hierdoor blijft je 24-uur cyclus redelijk in balans en heb je minder ups and downs.

2. Een ritmestoring kan lichamelijk gevolgen hebben

Een stabiele 24-uur cyclus is belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam. Als je slaapritme uit balans is heeft dat direct invloed op onder andere je lichaamstemperatuur en bloedsuikerspiegel. Volgens onderzoek verklaart dit ook waarom we ons zo slecht voelen als we onregelmatige diensten draaien of een lange vliegreis maken. Ons lichaam is van streek.

3. Denk aan je immuunsysteem

Soms is het lichaam zelfs zo van streek dat je er ziek van wordt. Indirect dan. Als je cyclus in de war is werkt ons immuunsysteem minder goed. Wetenschappers stelden vast dat de genen die verantwoordelijk zijn voor bevechten van bacteriën en virussen gelinkt zijn aan onze interne klok. Misschien toch eens een uurtje vroeger naar bed?

4. Technologie doet meer kwaad dan je denkt

Volgens onderzoek heeft ons lichaam moeite met het verwerken van elektronisch licht. Denk aan het licht van de televisie, je telefoon of die mega felle TL buizen. Net zoals we wakker zijn als de zon schijnt, zorgen deze lichtbronnen ervoor dat we laat naar bed gaan. Op lange termijn kan dit je interne klok ernstig verstoren.

5. Je interne klok heeft invloed op je vruchtbaarheid

Dames opgelet: je dag- en nachtritme is belangrijker dan je denkt! Alleen in het donker produceert ons lichaam optimaal het hormoon melatonine, een stofje dat onze eitjes beschermt. Wetenschappers adviseren minimaal acht uur in het donker te slapen, en het liefst zo regelmatig mogelijk. Want ja, onze interne klok is gelinkt aan onze biologische klok.

6. Ook groenten en fruit hebben een interne klok

Wie had dat gedacht? Maar onderzoekers denken het zeker te weten: deze producten hebben een interne klok die zelfs in de schappen van de supermarkt nog doortikt! Jawel, want groente en fruit is niet per definitie ‘dood’ zodra het is geoogst. Ze reageren op hun omgeving en maken onder invloed van licht zelfs extra antioxidanten aan.

7. Voorkom depressies

Mensen die depressief zijn, hebben in veel gevallen een ongezonde 24-cyclus. Deze mensen slapen slecht en op minder regelmatige tijden. Hierdoor vinden automatisch een reeks lichaamsveranderingen plaats (zie #2, 3 en 5). Wetenschappers adviseren daarom om in het behandelplan ook aandacht te besteden aan hun slaapcyclus. Het is niet gezegd dat alle problemen dan zomaar verdwijnen, maar een gezonde interne klok is een belangrijk startpunt voor een gezond lichaam.

8. Van kamperen kom je ‘in je ritme’

Tegenwoordig hebben we allemaal ons eigen ritme. Je gaat misschien iets eerder naar bed dan je partner, maar staat toch rond dezelfde tijd op. Jullie cycli lopen duidelijk niet synchroon. Maar wist dat je er een manier bestaat waarop jullie je even kunnen resetten? Jazeker, en je raadt het al: kamperen! Onderzoekers zijn er achter gekomen dat een week kamperen je natuurlijke cyclus helpt herstellen. Ook worden de verschillen tussen individuen kleiner. Dat is wel zo gezellig, maar nog belangrijker: ook nog eens super gezond!

Maar er is uiteraard meer dan het onderhouden van je interne klok. Niet alleen een gezond dag- en nachtritme is belangrijk, het is ook belangrijk dat je voldoende buiten bent. Lees hier waarom jij vandaag nog een extra blokje om loopt.

Lig je ’s nachts vaak wakker? 5x redenen waarom slapen niet wil lukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme