8 redenen waarom een koude douche ‘s ochtends zo ontzettend goed is

Koud douchen klinkt misschien niet als een fijn vooruitzicht als je ‘s ochtends vanuit je bed richting de douche stommelt, maar wacht nog even met wegklikken. ‘s Morgens onder een koude straal staan, is namelijk echt, echt heel goed voor je.

1. Je bent namelijk minder snel ziek

Heb je altijd last van griep en verkoudheid? Een koude douche is hét nieuwe wapen, volgens wetenschappers. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je lichaam zichzelf beschermt tegen bacteriën. Elke dag je douche eindigen met een koud minuutje zorgt ervoor dat je 30 procent minder kans hebt om ziek te worden. Ok, koud afdouchen, dat kunnen we aan.

2. Je valt iets meer af (!)

Raar, maar waar. Omdat je lichaamstemperatuur daalt, verlies je gedurende de dag meer calorieën. Er zijn vele diëten die hierop gebaseerd zijn. Even een minuutje koud douchen is gratis en voor niets een onsje of wat minder en hé, alles telt!

LEES OOK: Waarom je zangkunsten onder de douche écht beter klinken

3. Je energielevel is stukken hoger

Iedereen die heeft meegedaan aan de Ice Bucket Challenge zal kunnen beamen dat een koude plons water over je hoofd er voor zorgt dat je helemaal wakker bent. Komt omdat er een shock door je lichaam gaat die de endorfine aanwakkert, een stofje waardoor je je gelukkig voelt. En van dat stofje krijg je weer energie. Hallo, hoog energielevel!

Bron: Giphy

4. Je pijngrens is een stuk hoger

Vooral voor mensen met chronische pijn is dit goed om te lezen: een andere goede bijkomstigheid van de endorfine-rush, is dat je pijn beter kunt tolereren. Natuurlijk zal een chronische pijn niet overgaan, maar we doen er alles aan om het iets dragelijker te maken.

5. Het helpt tegen depressie en angst

Hoewel sommige mensen alleen van de gedachten aan ‘koud douchen’ al depressief worden, kan het voor mensen die echt depressief of angstig zijn tegenovergesteld werken, aldus een artikel in de Medical Hypetheses. Koud water zendt namelijk veel impulsen naar de hersenen, die voor een anti-depressief effect zouden kunnen zorgen.

LEES OOK: Plassen onder de douche? Dat is dus best wel efficiënt

6. Je bent alerter

Koud douchen heeft hetzelfde effect als een kopje koffie, maar dan zonder de cafeïne. Klinkt alleen maar goed, toch?

Bron: Giphy

7. Sneller herstel na het sporten

Ben je een fanatieke sporter? Dan is het helemaal aan te raden om koud te douchen: je spieren herstellen er namelijk sneller door. Hoewel je altijd geneigd bent om warm te douchen, kun je beter koud douchen om spierpijn te voorkomen. Zou dat de reden zijn dat de sportclub douches altijd zo ijskoud zijn?

8. Je krijgt er extra wilskracht door

Want zeg nou zelf: als je elke ochtend de power hebt om onder een koude douche te gaan staan, heb je echt ontzettend veel wilskracht, dat bedoel ik.

Voor alle mama’s een herkenbare: De 12 dingen die iedere moeder denkt onder de douche

Reageer op artikel:
8 redenen waarom een koude douche ‘s ochtends zo ontzettend goed is
Sluiten