Suzanne Sandberg
Suzanne Sandberg Mind 19 mei 2017

8 x lessen die ik van mijn ouders heb geleerd

Een warm en veilig nest, waar iedereen zichzelf mag zijn. Suzanne van Famme had zo’n jeugd. Voordeel: veel elementen hieruit blijkt ze nu ‘toe te passen’ in de opvoeding van haar eigen koters.

Veilig, gezellig, makkelijk. Zo herinner ik me mijn jeugd. Mijn zus was stoer en had een vriendje in Parijs. Mijn jonge broertje liep een keer van huis, maar dat hoorde bij zijn leeftijd, geloof ik. Mijn beste vriendin Hanneke kon altijd blijven logeren. En mijn moeder was verliefd op Patrick Swayze. En op mijn vader natuurlijk. Ik was hockeykeeper, net als Hanneke. En als mijn vader ons dan kwam halen, moest hij wachten op de hoek. En als mijn moeder stond te zingen in de huiskamer, was dat stom. En een beetje grappig.

Levenslesjes
Nu ben ik 40 en zelf moeder van een puber, een tiener én een kleuter. Bij ons thuis gaat alles vrij gemakkelijk en vanzelf. En tegelijkertijd ‘mag’ ik van de oudste niet dansen en roept de jongste ‘stop!’ als ik zing. En de middelste moedigt het juist allemaal aan. Hoe het ook zij, het is gezellig. Waar zit dat ‘m nou in? Wat heb ik van mijn ouders geleerd, en geef ik nu door aan mijn eigen kinderen? Acht ‘lessen’.

1. Blijf spelen

Of je modelvliegtuigjes bouwt, schommelt in de speeltuin of alle Barbies voorziet van een rockende outfit; speel gewoon! Waarom zou je daar überhaupt ooit mee ophouden? Ik voel me nog iedere dag kind. Als ik bij de Hema sta en er is een kleurwedstrijd, dan neem ik standaard 5 kleurplaten mee. Want mijn man ik doen ook mee. Om thuis aan de koelkast te hangen. Tijdens het spelen kun je je kinderen ook nog wat leren. Over hoe je dan het beste die koprol maakt / waterballon gooit / My Little Pony-vlecht maakt. Daarna is er echt nog genoeg tijd over voor de was, de strijk en je werk.

2. Je bent mooi, al trek je een vuilniszak aan

Wanneer en hoe vaak ze het zei, weet ik niet, maar ik hoor het haar nog zeggen. En ze zégt het ook nog steeds, mijn moeder. Met een enorme vanzelfsprekendheid in haar toon. Zo van: daar is geen twijfel over mogelijk. Het heeft me heel ver gebracht, vind ik. Ik geloof in mijzelf. Yay! Ik geloof dat deze uitspraak daartoe heeft bijgedragen. En dus zeg ik dit ook, of iets in deze trant, tegen alle drie mijn kinderen. En het is nog waar ook!

3. Geniet van de kleine dingen

Mijn vader was al mindful, toen die term nog niet eens bestond. Ziet de schoonheid nog van een grasspriet. Ook hier kun je die kinderlijke kant van jezelf gebruiken. Al loop je door de stad, blijf kijken. Niet alleen naar de etalages. Kijk ook eens naar boven, wat daar allemaal gebeurt. Prachtige gevels, vogels, mensen in vensterbanken misschien. En leer je kinderen om zo naar de wereld te kijken. Leuk!

4. Wees vrolijk en blij en: relativeer!

Bij ons thuis zijn we allemaal heel extravert, bomvol gevoel en veelal grappig, scherp. Heftige dingen hebben we ook gezien, gevoeld. Relativeren helpt dan. Probeer van een drama geen boehoehoehoe-drama te maken. En dan zonder dat het lullig is. Ofwel: op een positieve manier in het leven proberen te staan. Doorgaan, met een lach. Het glas is halfvol. Dat werk. En zelfs een heel groot drama of intens verdriet is veel beter te behappen als je soms kunt relativeren.

5. Je leeft nu

Wat gedaan, gezegd of geweest is, is geweest. Dat was toen, en daar was destijds misschien wel een reden voor, en nu is nu. Besef dat. En kijk ook vooruit (in plaats van achteruit). Hier hoort dus ook vergeven bij. Belangrijk. Je moet er nu wat van maken, met de mensen die je liefhebt. Dus weg wrok, ik weet niet eens wat dat is. Heerlijk!

6. Fiets nooit alleen naar huis in het donker

Sommige ouders leren hun kinderen zelfredzaam, zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Stuk voor stuk prachtige eigenschappen, maar wat ik me vooral herinner uit mijn jeugd, is de raad om nooit alleen naar huis te fietsen in het donker. Hier ben ik nog steeds blij mee, ik ben me bewust van ‘gevaar’. En alleen naar huis fietsen doe ik nog steeds niet, of (mam, lees je mee?) als een Speedy Gonzales zo snel.

7. Doe wat je leuk vindt

Dat ik met mijn Gymnasiumdiploma als een van de weinigen in mijn klas naar het hbo wilde, is nimmer een punt van discussie geweest. Iedereen thuis wist: Suzanne wordt schrijfster. Al jaren riep ik het. En dus ging ik (samen met mijn penvriendin Iris, met wie ik al zes jaar op het schrijven ‘oefende!’) voor een studie scenario schrijven én tijdschriftjournalistiek.

8. Je ‘zondagse outfit’ is voor iedere dag

Mijn ouders zien er iedere dag leuk en verzorgd uit. Ik ook. Waarom een spijkerbroek aandoen, als je ook die leuke vintage jurk in je kast hebt hangen? Go for it! Geregeld denk ik daarbij aan dat ene zinnetje dat ik ooit hoorde in de serie ‘Glee’: Everyday is an opportunity for fashion. En zo is het.

Reageer op artikel:
8 x lessen die ik van mijn ouders heb geleerd
Sluiten