Redactie
Redactie Mind 7 jul 2014

8 manieren om het kind in je naar boven te halen

Als kind heb je geen idee hoe het is om volwassen te zijn. Een volwassene hunkert weleens naar de onbezorgde kindertijd. De tijd waarin je nog geen cruciale beslissingen nam, waarin je werd rondgereden en waar carrières geen rol speelden.

Zijn we het gevoel van ‘kind zijn’ kwijt, of hebben we het nog in ons? We hebben door de jaren heen een hoop geleerd, maar er is altijd plek voor ontwikkeling. Daarom: 8 manieren om je weer even kind te voelen. Dag werkstress. Dag dagelijkse sleur. Hallo, nieuw leven!

1. Verlaat je comfort zone en ga op onderzoek uit

Alison Gopnik, psychologe en auteur van het boek The Philosophical Baby: What Children’s Minds Tell Us About Truth, Love, and the Meaning of Life stelt dat de hersenen van baby’s en dreumesen continu nieuwe verbindingen maken. Alles is nieuw en uit elke eerste ervaring ontstaat een nieuwe verbinding. ‘Ook op oudere leeftijd is er potentie voor nieuwe verbindingen’, zegt Alison. Alleen moeten we hier wel wat voor doen; opzoek gaan naar iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Leer een andere taal, bezoek een nieuwe stad of ga voor het instrument dat je zo graag wilde leren bespelen.

2. Leer om te leren en niet per se voor een bepaald doel

Als volwassene ben je druk bezig met leren van probleemoplossingen. Oplossingen die nu gelijk nodig zijn. Baby’s en kinderen hebben geen baat bij het gelijk oplossen van problemen, stelt Gopnik. Daardoor kunnen ze hun energie steken in het ontdekken naar verschillende mogelijkheden. Kinderen leren om te leren en proberen om te proberen. Dit zorgt voor verrassende situaties.

3. Kies een creatieve hobby

Het is lastig om even geen zorgen aan je kop te hebben als je alleen maar bezig bent met werk, het huishouden en andere dagelijkse routines. ‘Door het inlassen van creatieve hobby’s in je leven, halen we het kind in ons naar boven’, zegt Gabrielle Bernstein, auteur van Miracles Now.

4. Kijk eens omhoog

Er is meer dan die ene route die je iedere dag naar je werk maakt. Of de blik die je constant op je telefoon werpt, terwijl je op de trein staat te wachten. Stap even uit die tunnelvisie en kijk eens goed om je heen. Kijk omhoog. Kijk. Wat gebeurt er om je heen? Neem alles goed in je op. Dat doen kinderen ook.

5. Breng heel even écht tijd door met je kinderen

Dus geen gehaaste taferelen, waarbij een jas half dichtgeknoopt is en schoenen worden vastgemaakt in de auto. Let eens op hoeveel nieuwe ontdekkingen kleine kinderen doen in vijf minuten. Waarschijnlijk meer dan jij in een jaar. Interessant, toch?

6. Doe één ding per dag vol overgave

Wees niet afgeleid en denk niet aan net of straks. Kinderen zijn gefocust op het ‘nu’. ‘Hierdoor wordt het leven een heuse beleving’, zegt Bernstein.

7. En doe één ding ‘gewoon, omdat het leuk is’

Dans. Zing. Spreek met iemand af. Of doe even helemaal niets. Kinderen doen dingen, omdat ze het willen. Gewoon, omdat ze leuk zijn om te doen.

8. Schrijf iedere dag drie dingen op die je die dag gelukkig hebben gemaakt

Kinderen zijn blij met de kleinste dingen. Daarnaast blijven de betreffende momenten in hun geheugen gegrift. Schrijf daarom per dag drie dingen op die je die dag gelukkig hebben gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 manieren om het kind in je naar boven te halen
Sluiten