8 modefilms die je moet zien!

Naar aanleiding van de film Yves Saint Laurent tippen we zeven modefilms die je moet zien!

Vanaf 10 april draait hij in de bioscoop: de biopic over Yves Saint Laurent. De film gaat over legendarische mode-ontwerper die als 21-jarig ventje Christian Dior opvolgt bij het modehuis. Diezelfde succesvolle dag ontmoet hij Pierre Bergé, meester in het vak, die de liefde van zijn leven en zakenpartner wordt. Drie jaar later starten ze het modehuis Yves Saint Laurent. De rest is geschiedenis!

Hieronder onze andere zeven tips!

Who are you, Polly Maggoo? (1966)

Deze klassieker van fotograaf en filmmaker William Klein is bijna een satire op de excessen van de modewereld. Als inspiratie gebruikte hij de eerste catwalkshow van Yves Saint Laurent. Dorothy McGowan speelt een supermodel dat wordt gevolgd door een Franse tv-crew.

Lagerfeld confidential (2007)

Rodolfe Marconi volgde Karl Lagerfeld meer dan een jaar en kwam hiervoor onder andere bij hem thuis voor deze documentaire. De film zit vol hilarische quotes van de zonnebrildragende Duitser.

Bill Cunningham New York (2010)

Hij wordt aanbeden door de modewereld, maar geeft zelf niks om beroemdheden: Bill Cunningham. Volg de streetstyle fotograaf terwijl hij op zijn fiets door Manhattan rijdt in deze documentaire.

Diana Vreeland: The eye has to travel (2011)

De grote moderedacteur van Harper’s Bazaar en Vogue Diana Vreeland wordt in deze film gedocumenteerd door haar kleinzoons vrouw Lisa Immordino Vreeland. Je ziet haar tirannieke kant, maar de film viert ook het feit dat deze dame de wereld van de modebladen op zijn kop zette!

Funny Face (1957)

Lang voordat The Devil Wears Prada er was, was er deze Hollywood musical met Audrey Hepburn. Zij speelt een jonge vrouw die zich weinig interesseert in mode, maar wel de industrie in gaat in de hoop bekend te worden. Ze wordt gescout als model en naar Parijs gebracht. De openingsscene werd bedacht door Richard Avedon. De rol van Fred Astaire werd op hem gebaseerd!

Coco Before Chanel (2009)

Deze Franse biopic laat het leven van Gabrielle ‘Coco’ Chanel zien, als ze druk bezig is om van een cabaretzangeres in een ontwerpster met een eigen modehuis te veranderen. Ze introduceert de androgyne look voor vrouwen en dus de ‘eerste moderne vrouw’.

The September Issue (2009)

Volg hoe de extreem dikke Vogue September-issue van 2007 wordt gemaakt. Het is prachtig om de werkrelatie tussen hoofdredacteur Anna Wintour en de creative director Grace Coddington te zien. En dus de altijd durende strijd tussen creativiteit en commercie.

Reageer op artikel:
8 modefilms die je moet zien!
Sluiten