Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 27 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

8 opvoedregels die eigenlijk hopeloos ouderwets zijn

Elke avond je bed opmaken, je bord leeg eten en dagelijks in bad? Het zijn gewoontes die wij van onze ouders hebben meegekregen, maar eigenlijk zijn de volgende acht gewoontes hopeloos ouderwets.

1. Elke dag in bad

Als je kind elke dag in bad of onder de douche gaat, droogt de huid uit. Een uitgedroogde huid vergroot de kans op eczeem, en dat willen we natuurlijk niet! Je kind elke dag kort door de wasstraat halen (washandje over het gezicht) is natuurlijk geen slecht plan.

2. Niet in de modder spelen

Wanneer je kinderen buiten spelen, wees dan niet bang dat ze vies worden van in de modder spelen. Of van bomen klimmen of insecten vangen. Zo lang het niet te gek wordt, zijn bacteriën juist goed voor het immuunsysteem.

3. Bed opmaken

Leer je je zoon of dochter om elke ochtend het bed op te laten maken – of in ieder geval de dekens even recht te trekken? Niet meer doen! Een kinderbed zit namelijk vol huisstofmijt die het heerlijk vinden om in een warm, vochtig bed te liggen. Luchten dus. Wat je je kind wél moet leren, is het bed regelmatig te verschonen.

4. Bord leeg eten

Komt het dreigement de zin ‘je krijgt pas een toetje als je je bord leeg eet!’ je bekend voor? Geen goed idee, want kinderen moeten voelen of ze vol zitten of niet. Wanneer je kind wel elke dag zijn bord leeg moet eten, zal hij later ook moeite krijgen met het beseffen of hij genoeg gegeten heeft of niet. En dat kan dan weer overgewicht tot gevolg hebben.

LEES OOK: Zo geef je je peuter te eten in 50 ‘simpele’ stappen

5. Niet te dicht bij de hond komen

Er is niets schattiger dan een hond en een kind die dikke maatjes zijn. En ja, daar hoort af en toe een lik van je favoriete viervoeter bij. Geen paniek, zo af en toe wat speeksel van de hond is goed voor je kind. Dat helpt namelijk tegen allergieën en astma, blijkt uit onderzoek. Wel belangrijk om regelmatig met je hond naar de dierenarts te gaan en zijn gezondheid te checken.

[source id=”attachment_118664″ align=”none”][/source]

6. Kleding uitzoeken

Natuurlijk – het scheelt tijd én gedoe ’s morgens als je de avond van tevoren de kleding van je kind hebt klaargelegd. Toch is het beter dat je kind zelf z’n kleding kiest. Op die manier ontwikkelt hij namelijk een eigen smaak en stijl. En dat het niet altijd keurig matcht, dat moet je maar voor lief nemen. Je zult zien dat dit, met de nodige sturing zo hier en daar, goed komt.

7. Handjes wassen met zeep

Laat je je kind zijn handjes meteen met zeep wassen na het buitenspelen? Tenzij zijn handen écht heel vuil zijn, is dit niet nodig. Gewoon wassen met een beetje water kan ook. Wanneer handen telkens met zeep gewassen worden, was je niet alleen alle slechte bacteriën, maar ook alle goede weg. En dat is niet zo goed voor het immuunsysteem van je kind.

8. Op tijd naar bed

De slaapbehoefte verschilt per kind enorm per kind. Daarom is het niet altijd verstandig om een schema met een vaste bedtijd per leeftijd aan te houden. Merk je dat je kind rond de ‘normale’ bedtijd nog niet moe is? Leg je kind dan gewoon wat later in bed. Tien uur is over het algemeen een normale slaapduur voor een kind, acht uur het absolute minimum. Pas wel op dat je niet voor de gek wordt gehouden: sommige kinderen hebben gewoon geen zin om te slapen. In dat geval is een vaste bedtijd natuurlijk wel een goed idee.

Heel herkenbaar voor iedereen die een peuter rond heeft rennen: 15 gedachten die je peuter heeft rond bedtijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 opvoedregels die eigenlijk hopeloos ouderwets zijn
Sluiten