Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 17 aug 2016

8 psychologische onderzoeken waar je als ouder je voordeel mee kunt doen

Wist je dat vooral meisjes beter presteren op school als ze sporten? En dat je gelukkiger wordt als je samen huishoudelijke klusjes opknapt? Deze, en nog zes andere onderzoeken willen we je niet onthouden.

Andere moeders hebben er soms een handje van je (ongevraagd) advies te geven, en veel daarvan is niet eens (helemaal) waar. Aan deze onderzoeksresultaten heb je in ieder geval wél een duidelijke boodschap:

[STAP stap=”1″]

Ouders zijn gelukkiger dan stellen die geen kinderen hebben

We knallen er gelijk maar in: hulde aan het gezin! Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de zorg voor onze kinderen een positief effect heeft op onze gelukshormonen. Vaders halen vooral veel geluk uit de positieve emoties en het geluk van hun kinderen. Ahw!

[STAP stap=”2″]

Je kind op de eerste plek zetten is niet verkeerd

Sterker nog, het is juist heel goed. Ouders die hun kind op de eerste plek zetten hebben minder last van negatieve emoties en zijn over het algemeen gelukkiger. ‘Hoe meer aandacht ouders in het welzijn van hun kind steken, hoe gelukkiger zij én hun kinderen zijn’, aldus de informatie in het onderzoeksrapport.

[STAP stap=”3″]

Heliktopter ouderschap kan depressing zijn

Er zit een dunne lijn tussen zorgzaamheid en beklemmendheid, vooral als kinderen al wat ouder zijn. Onderzoekers vroegen 297 studenten wat ze van het gedrag van hun ouders vinden en hoe zij zich daarbij voelen. De uitkomst? De studenten die heliktopter ouders hebben zijn minder gelukkig en daarnaast ook minder autonoom, betrokken en competent dan studenten die meer vrijheid krijgen tijdens hun opvoeding.

[STAP stap=”4″]

Regelmatige bedtijden zijn key

Dit zorgt namelijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kind. Zowel voor jongens als voor meisjes is het essentieel dat ze zo vaak mogelijk rond dezelfde tijd in én uit bed gaan. De resultaten van het onderzoek luiden: ‘3-jarigen die op onregelmatige tijden naar bed gaan scoren lager met lezen, rekenen en hebben een minder goed ontwikkeld ruimtelijk inzicht. Dat betekent dat dit levensjaar essentieel is voor de ontwikkeling van de kinderhersens.’

[STAP stap=”5″]

Een gelukkiger huwelijk? Doe dan samen de klusjes

Het geluk van je kinderen hangt voor een groot gedeelte ook af of jij gelukkig bent met je partner. Dat geluk ‘m vaak in de kleine dingen zit, bewijst het feit dat als je samen huishoudelijke klusjes doet (hoeft niet per sé hetzelfde werk te zijn) je daar als stel een stuk blijer van wordt. Goede reden om je vent achter de strijkplank te zetten terwijl jij de ramen lapt, dachten we zo!

[STAP stap=”6″]

Sporten bevordert de schoolprestaties van kinderen

Zitten is het nieuwe roken, is wat we de laatste tijd vaak horen, en dat is nu precies wat kinderen van deze tijd steeds vaker doen. Zitten, dan. Een nieuwe studie onder 11-jarigen heeft bewezen dat kinderen die veel bewegen later beter zijn in academisch Engels, wiskunde en natuurkunde. Dit geldt volgens het onderzoek het meeste voor meisjes.

[STAP stap=”7″]

Beeldschermtijden (Jep, zijn ze weer) invoeren is een goed idee

De American Academy of Pediatrics adviseert ouders om hun kinderen niet langer dan twee uur per dag tv te laten kijken als ze ouder dan twee zijn. Zijn ze nog geen twee? Dan zouden ze volgens het instituut helemaal niet naar de tv moeten kijken. Waarom? Een nieuwe studie onderzocht bijna tweeduizend kinderen van hun geboorte tot hun tweede levensjaar, en de kinderen die drie uur lang voor de televisie werden gezet presteerden minder goed op de kleuterschool. Alsof dat nog niet genoeg is hadden zij ook een slechtere woordenschat en motoriek, en waren ze minder goed in rekenen op hun vijfde. Timen dus, die televisietijd!

[STAP stap=”8″]

Waarom broertjes of zusjes zo verschillend kunnen zijn

Iedereen die meerdere kids heeft ziet dat ze in persoonlijkheid behoorlijk kunnen verschillen. Kan kloppen, want volgens deze studie lijken de persoonlijkheden van broertjes en zusjes evenveel op elkaar als die van twee volslagen vreemden. Zoals je misschien wel zou denken, heeft het he-le-maal niks met genen te maken, maar juist met de omgeving waarin de kinderen opgroeien. Wat ook zwaar weegt is dat elk kind een andere relatie met zijn of haar ouders en andere gezinsleden heeft, maar ook andere ervaringen op school opdoet.

Wist je trouwens dat het humeur van je man meer invloed op je kind heeft dan je denkt? >

Reageer op artikel:
8 psychologische onderzoeken waar je als ouder je voordeel mee kunt doen
Sluiten