Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Lifestyle februari 8, 2019

6 Stappen die je kunt doorlopen om van je schulden af te komen

Schulden hebben voelt alles behalve fijn. Het zorgt ervoor dat je bepaalde doelen niet kunt bereiken, zoals sparen voor die ene welverdiende vakantie, of het kopen van een huis. Daarnaast kan het ook nog eens een bron van stress en verdriet zijn, je maakt je constant zorgen over je financiën en hebt spijt van allerlei dingen die je eventueel anders had kunnen doen. Maar het hebben van een schuld is geen levenslange gevangenisstraf.

Je kunt van je schulden een prioriteit maken. Toch worstelen veel mensen met het kwijtraken van hun schulden, puur omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. Welke schulden betaal je als eerste af? Hoeveel ga je elke maand betalen? Is de minimale betaling wel genoeg? Hoe lang zul je erover doen? Gaat het moeilijk zijn? Wat moet je laten? Het zijn allemaal vragen die er bij horen. Als je deze stappen volgt, ben je in de goede richting:

1. Bekijk eens hoe je in de schulden bent gekomen

Men zegt wel eens dat het niet slim is om stil te staan bij het verleden, maar op het gebied van schulden is het best verstandig om na te gaan hoe je in de schulden bent gekomen. Uit de schulden komen (en blijven) vereist dat je de gewoonten of omstandigheden die tot de schuld hebben geleid, in eerste plaats kunt herkennen én veranderen.

Neem eens de tijd om na te gaan hoe het allemaal begon. Schrijf drie tot vijf factoren op die volgens jou hebben bijgedragen aan het vormen van je schuld. Wat had anders kunnen gaan? Wat kun jij in de toekomst anders doen om schulden te voorkomen?

Het kan zijn dat de schuld niet ‘jouw schuld’ is. Zo kun je in de schulden zijn gekomen door medische procedures die niet door de verzekering werden vergoed, of ben je in de schulden gekomen vanwege een scheiding.

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om schulden te krijgen. Je krijgt op school geen les in persoonlijke financiën, we worden niet geboren met veel kennis over schulden of het vermogen om te peilen hoeveel schuld teveel is, we worden aangemoedigd om een opleiding te volgen waar je wel voor moet lenen.

Nadenken over de dingen die hebben bijgedragen aan het vormen van je schuld, is niet bedoeld om je het gevoel te geven dat je van alles had kunnen doen om te voorkomen dat je in de schulden zit. Het doel is om te herkennen wat tot je schuld heeft geleid, zodat je stappen kunt ondernemen om te voorkomen dat hetzelfde opnieuw gebeurt. Bovendien zijn het waardevolle lessen die je weer aan je kinderen kunt meegeven, zodat ook zij schulden kunnen vermijden.

2. Verander bepaalde gewoonten

We schreven er al eerder over, maar het kan zijn dat je door bepaalde gewoonten in de schulden blijft – of nog erger, dieper in de schulden komt. Bedenk eens welke gewoonten jij zou kunnen gewoonten, doe bijvoorbeeld geen aankopen meer die je achteraf kunt betalen, creëer een budget voor jezelf en start een noodfonds.

Een manier om erachter te komen waar je het meeste geld uitgeeft (en waar je op kunt besparen), is om het percentage van je uitgaven te bekijken dat in elke bestedingscategorie valt: van vaste lasten en voedsel, tot kleding en entertainment. Er zijn verschillende apps die jouw uitgaven in bepaalde categorieën plaatst, maar je kunt het ook zelf berekenen door het ‘categoriebedrag’ door je totale maandelijkse uitgaven.

Als je je uitgaven hebt geanalyseerd, is het tijd om te kijken waar je aanpassingen kunt doen. Geef je abnormaal veel geld uit aan etentjes? Stel dat meer dan 25 procent van je uitgaven op gaat aan voedsel, is het tijd om eens te kijken hoe je daar op kunt besparen! Wie weet heb je iets aan deze tips.

3. Zoek uit hoeveel schulden je hebt

Misschien weet je helemaal niet hoeveel schuld je precies hebt. Dit is het moment om de realiteit van je schuld onder ogen te zien, het zorgt er tevens voor dat je de schuld ook veel beter onder controle kunt houden. Maak een lijst van al je schulden, het schuldbedrag, de rente, de einddatum en de minimale betaling. Zorg dat je een volledige lijst opstelt van iedereen die je wat verschuldigd bent en het bijbehorend bedrag.

4. Bepaal hoeveel je je kunt veroorloven om maandelijks af te betalen

Als je op dit moment elke maand een minimumbedrag betaalt, kan het lang duren voor je je schuld hebt afbetaald. Als je je schuld sneller wilt aflossen, moet je elke maand wel meer dan het minimum betalen.

Bedenk daarom een budget om je schuld te betalen. Gebruik een maandbudget om elke maand te achterhalen wat je aan je schuld wil uitgeven. Bereken je totale inkomen, neem je salaris, eventuele alimentatie, kinderbijslag, bonussen etc. mee in deze berekening. Trek daar vervolgens af wat je elke maand moet uitgeven, die betalingen kun je immers niet niét doen. Deze kosten kunnen de huur, nutsvoorzieningen, boodschappengeld, medische kosten etc. bevatten. Houd ook rekeningen met onregelmatige of periodieke kosten die tijdens de maand kunnen opduiken. Wat vervolgens overblijft onderaan de streef, is het bedrag dat je aan je schuld kunt uitgeven. Neem dit bedrag dan ook op in je schuldenplan.

Betaal ook extra ieder moment dat je het kunt doen, hoe meer je kunt besteden aan de afbetaling van je schuld, hoe beter. Probeer ook creatief na te denken hoe je aan extra geld kunt komen, waar kun je je uitgaven verminderen en hoe je inkomen verhogen?

5. Stel een plan samen

Een schuldplan opstellen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het enige dat belangrijk is bij het maken van een schuldplan is je schulden prioriteren. Je bepaalt zelf de criteria voor het prioriteren, zo kun je bijvoorbeeld kiezen om te beginnen met de kleinste schuld of de schuld met het hoogste rentepercentage.

Kies een methode die ervoor zal zorgen dat je gemotiveerd blijft om aan de afbetaling van je schuld te werken. Heb je meerder schulden bij eenzelfde eiser? Wellicht is het fijn om die schulden eerst af te betalen, zodat je daar vanaf bent.

6. Maak je schuld niet groter

Het belangrijkste is eigenijk om je schuld niet groter te maken. Gebruik geen creditcard om je schulden te betalen. Het creëren van schulden tegelijkertijd met het afbetalen van een andere schuld, zal je het gevoel geven dat je twee stappen vooruit gaat en drie stappen achteruit doet.

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
6 Stappen die je kunt doorlopen om van je schulden af te komen
Sluiten