Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 21 sep 2016

8 stille signalen die erop kunnen wijzen dat je kind gepest wordt

Het is de ergste nachtmerrie van een moeder: je kind wordt gepest op school, en jij weet er zelf niet van af. Samen met twee pest-experts heeft Reader’s Digest een lijst opgesteld met signalen die erop kunnen duiden dat je kind gepest wordt.

Natuurlijk is er niet meteen reden voor paniek wanneer één of meerdere van deze gebeurtenissen van toepassing zijn op jouw kind. Het kan ook gewoon toevallig zijn. Maar als het dagelijkse kost wordt, is het misschien verstandig om eens contact op te nemen met de leraar/lerares. Tijdens deze landelijke Week Tegen Pesten (19 t/m 23 september) delen twee pest-experts, Donna Clark-Love en Baily Lindgren, de grote rode vlaggen om alert op te zijn.

1. Met tegenzin naar school gaan

School is een hotspot voor pesten. Wanneer een kind elke morgen wakker wordt en weigert om naar school te gaan, zou dat een teken kunnen zijn dat er iets mis is op school. Smoesjes verzinnen om thuis te blijven, hoofdpijn en buikpijn. Donna Clack-Love, een expert in schoolpesten in Texas, vertelt aan Reader’s Digest: ‘Meestal willen kinderen die worden gepest vooral op maandag niet naar school. Dit komt doordat ze zich in het weekend veilig voelen.’

LEES OOK: Hoe deze lerares pesten aanpakt is ongelofelijk

2. Terugkomende hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn kunnen duiden op stress en angst, wat weer in verband gebracht wordt met pesten. Ook zou het een smoesje kunnen zijn waardoor het kind niet naar school hoeft, zoals hierboven beschreven is. Als je kind regelmatig klaagt over hoofd- en buikpijn, praat er dan over, zegt expert Baily Lindgren. ‘Stel open vragen, zoals: ‘Je bent de laatste tijd wel vaker ziek, kan je me daar iets meer over vertellen?’ Door open vragen te stellen, geef je het kind de ruimte om over het probleem te praten.’

3. Een verandering in vriendschappen

Het verliezen of veranderen van een vriendengroep kan duiden op pesten, vooral bij tienermeisjes. Wanneer kinderen geen zin hebben om met hun vriendengroep om te gaan, kan dat in verband gebracht worden met pesten, zegt Clark-Love. Door contact te hebben met andere ouders van de vriendengroep, kan dit in de gaten gehouden worden.

4. Onrustig slapen

Als een kind zenuwachtig of angstig is voor wat er morgen op school – of ergens anders – kan gebeuren, uit zich dit vaak in onrustige nachten. Sommige kinderen komen lastig in slaap, draaien veel in hun bed of worden vaker wakker dan normaal. ‘Als een kind ’s morgens moe bij het ontbijt verschijnt, of er vermoeider uitziet dan normaal, kan dat er op wijzen dat hij slecht slaapt’, zegt Lindgren.

5. Emotionele uitbarstingen

Wanneer een kind intens reageert op gesprekken die over school gaan, zou het een teken kunnen zijn dat hij bang is voor school. ‘Bij jonge kinderen merk je vaak dat ze hun emoties uiten tijdens discussies rond de school’, zegt Clark-Love.

LEES OOK: Hét recept tegen pesten op basisscholen? Een baby als leerkracht>

6. Geen interactie met familie

‘Wanneer je kind niet zo spraakzaam is als normaal, of als ze direct naar hun kamer gaan als ze uit school komen, is het verstandig om even naar de oorzaak te kijken,’ aldus Lindgren. Ook wanneer het kind vaak de strijd aangaat met zijn broertjes of zusjes – pff, als het nóg vaker kan – dan kan dat een teken zijn van pesten op lange termijn.

LEES OOK: Hét recept tegen pesten op basisscholen? Een baby als leerkracht

7. Obsessie of negeren van elektronische apparaten

Als je kind online gepest wordt, kunnen er twee dingen gebeuren. Óf je kind sluit zich volledig af van alle elektronische apparaten, óf hij is niet meer bij het apparaat weg te slaan. Lindgren zegt hier over dat het belangrijk is om regels en tijdslimieten in te stellen zodra kinderen zelf op Social Media mogen. Kinderen zullen de stap om over online pesten te vertellen erg groot vinden, omdat dan mogelijk de elektronische apparaten ingenomen zullen worden. ‘Het is belangrijk dat je in dit geval zegt niet de apparaten in beslag te willen nemen, maar het probleem op wilt lossen.’

8. Gescheurde kleren en blauwe plekken

Vaak in het uiterste geval: wanneer je kind regelmatig thuiskomt met gescheurde kleren, helemaal in combinatie met krassen, wondjes en blauwe plekken. ‘Als ouders hiernaar vragen, maakt het voor kinderen vaak moeilijk om uit te leggen wat er gebeurd is. Wederom is het belangrijk om open vragen te stellen.’

Hier worden we even stil van. Lerares gebruikt appels om de impact van pesten uit te leggen>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 stille signalen die erop kunnen wijzen dat je kind gepest wordt
Sluiten