8 x tekenen die erop wijzen dat je een control freak bent

Control freaks hebben – de naam zegt het al – een enorme behoefte aan controle. Ze willen altijd op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en doen het liefst alles zelf. Maar weet je wat het is? Je kúnt niet altijd alles zelf doen. Net zomin als dat je het leven kunt controleren.

Control freak

Tegen alle control freaks zou ik daarom willen zeggen: laat de touwtjes een keer vieren. Geef het een kans. Je zult merken dat anderen ook prima in staat zijn om de klus (die je eigenlijk zelf had willen doen) te klaren. En zo niet? Dan nog zal de wereld niet vergaan. Ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan waarschijnlijk.

Weet je niet zeker of je ‘gewoon een beetje van orde houdt’ of een control freak bent? De volgende acht tekenen wijzen erop dat je in de laatste categorie valt.

Je voelt je 100% verantwoordelijk voor je succes

Heb je een grote klus binnengesleept op je werk? Als je een control freak bent dan geloof je dat het helemaal goed gaat komen. Tenminste, als je er maar hard genoeg voor werkt. ‘Control freaks geloven dat ze met genoeg inspanningen en vaardigheden kunnen bereiken wat ze willen’, zegt psychotherapeut Amy Morin. ‘Ze geloven niet in timing of geluk en zijn overkritisch op zichzelf wanneer dingen niet gaan zoals gepland.’

Je bent geen teamspeler

Denk eens terug aan je jeugd. Op wat voor sport zat je? En waar was je goed in? Ballet? Paardrijden? Of toch een teamsport als hockey? Het punt is: bij teamsporten ben je genoodzaakt om een deel van de controle op te geven. Je speelt het spel samen, wat betekent dat je maar verantwoordelijk bent voor een klein deel van de uitkomst. Speelt de rest slecht? Dan zit de kans er dik in dat je als team verliest. Voor een control freak is dat moeilijk te verkroppen.

Je doet het liefst alles zelf

Control freaks hebben er een handje van om álles zelf te willen doen. En da’s niet omdat ze nou zoveel meer tijd hebben dan de rest. ‘Ze weigeren taken te delegeren omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit uiteindelijk meer tijd zal kosten. Ze moeten het tenslotte weer fiksen als er fouten worden gemaakt door iemand anders’, zegt Morin. ‘En als ze wel delegeren, dan staan ze erop om van elke kleine stap op de hoogte te worden gebracht.’

Je geeft niet graag toe dat je fout zit

Iedereen maakt fouten. Oók control freaks. Maar toegeven dat ze een fout hebben gemaakt? Dat doen ze liever niet. Al gaat het om nog zoiets kleins of stompzinnigs. Nu klinkt dat misschien onbegrijpelijk voor mensen die geen control issues hebben, maar er is natuurlijk wel een reden. Volgens klinisch psycholoog Seth Meyers hebben control freaks het idee dat wanneer ze een fout wél toegeven, ze als incompetent worden gezien.

Je probeert te voorkomen dat ‘slechte dingen’ gebeuren

Met autopech langs de weg komen te staan? Of onvoorbereid een presentatie geven? Brrr. Control freaks krijgen al kriebels bij de gedachten hieraan. En dus doen ze er alles aan om te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren. De auto krijgt regelmatig een ‘beurt’ en presentaties bereiden ze tot in de puntjes voor. De reden? Volgens Morin twijfelen control freaks aan hun kwaliteit om te dealen met een voorval. Voorkomen dat een voorval plaatsvindt is dus een veilige optie.

Je probeert andere mensen te veranderen

Control freaks weten precies wat het beste voor hen is. Maar dat niet alleen: ze weten ook wat het beste is voor mensen in hun (directe) omgeving. En dat betekent dat ze anderen er regelmatig van proberen te overtuigen dat ze dingen anders aan moeten pakken.

Je verbetert anderen maar al te graag

Eigen fouten toegeven? Ho maar. Maar maakt iemand anders een fout? HA! Dan zijn control freaks er als de kippen bij. ‘Ze verbeteren iemand vanwege een irrationeel argument; ze verbeteren spelling of uitspraak; ze verbeteren details over wat er gebeurd is in het verleden; ze verbeteren slechte manieren; of ze verbeteren mensen wanneer ze iets verkeerd doen of ongeschikt’, zegt Meyers.

Je houdt niet van spontane plannen

Een spontaan avondje uit of een suprisetrip naar een onbekende bestemming is voor veel mensen een geschenk uit de hemel. Maar control freaks? Die maak je er echt niet blij mee. En wat ook wel grappig is om te merken is dat control freaks continu geneigd zijn vragen te stellen tijdens een verrassingsuitje. Waar gaan we heen dan? Hoe laat komen we daar aan? En wat gaan we vanavond dan doen? Tja. Wij zeggen niets..;)

LEES OOK: ouders met vier kinderen zijn het gelukkigst

Reageer op artikel:
8 x tekenen die erop wijzen dat je een control freak bent
Sluiten