Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 20 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

8 tips die elke nieuwe opa en oma zou moeten omarmen

Ze zijn vaak wat onwennig, die kersverse opa’s en (vooral) oma’s. Ze weten hoe ze een kind groot moeten brengen, maar nu jij voor het eerst moeder bent, is hun rol eh… anders. Je hebt oma’s die dat meteen geweldig oppakken, maar sommigen kunnen een flinke zet in de goede richting gebruiken.

Nieuwe opa en oma

Zo had ik zelf te maken met drie nieuwe oma’s (een moeder, een schoonmoeder en een stiefmoeder) die allemaal het liefst de hele dag als vliegen rond mijn kraambed hingen. De schoonmoeder kwam per ongeluk binnen toen ik, enkel gehuld in een gaasbroekje met daarin een joekel van een maandverband, mijn baby lag te voeden. Mijn moeder rukte aan met tassen vol nutteloze kado’s en richtte de hele dag een videocamera op me en mijn stiefmoeder, nou ja, die deed gewoon niet zo veel. Op zich allemaal gezellig hoor, dat geklep rondom mijn kraambed, maar het kan ook anders. En praktischer. Dus, grootouders in spe, doe hier je voordeel mee.

Babysit

Een nieuwe moeder wil niet meteen biertjes hakken in de kroeg, maar snakt wel naar heel lang douchen, zonder dat een baby haar aanstaart vanuit de wipper aan de andere kant van het douchegordijn. Of naar slapen, slapen en nog eens slapen.

Pak die stofzuiger

Nee, je bent als oma of opa niet de huishoudster. Maar af en toe even die stofzuiger pakken, een wasje wegwerken, wat Glorix in de wc spuiten of een lapje over het aanrecht halen: doe dat nou maar gewoon, want: wordt enorm gewaardeerd.

Geef die hond eens een aai

Of elk willekeurig ander huisdier. Want nu de kersverse vader en moeder alleen oog hebben voor hun baby, is er niemand meer die even speelt met de poes of zich afvraagt of de hond wel is uitgelaten.

Bijt af en toe op je tong

Als er niet om een mening wordt gevraagd, geef die dan ook niet. Dat is misschien moeilijk, maar wel beter nu iedereen nog moet wennen aan de nieuwe situatie. Refereer niet aan hoe jullie dat vroeger deden en vertel al helemaal niet dat de nieuwe moeder iets fout doet. Vermaak jezelf liever met het schillen van wat aardappels.

Geef een belletje als je in de winkel staat

Nieuwe moeders denken niet aan zichzelf en al helemaal niet aan uitgebreid koken of boodschappen doen. Daar liggen kansen. Dus haal een lekkere lunch en breng meteen een pak melk en wat roze koeken mee.

Zeg niet de hele tijd hoe leuk de baby jou vindt

Geen enkele moeder wil namelijk het gevoel hebben dat haar kind meer connectie voelt met een ander. Schep dus op tegen vrienden en de buurvrouw, niet tegen je dochter.

Plaats geen foto’s online

Vroeger hoefde geen enkele moeder zich zorgen te maken dat foto’s, waarop ze na de bevalling nog steeds vijf maanden zwanger leek, op Facebook belanden. Wat een heerlijkheid. Dus houd dat enthousiasme om het kleinkind met de halve wereld te delen uit voorzorg even in.

Vertel dat ze het geweldig doet

Omdat dit gewoon zo is. En door je dochter dat af en toe te vertellen, doe jij dat ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 tips die elke nieuwe opa en oma zou moeten omarmen
Sluiten