Maaike Helmer
Maaike Helmer Lifestyle 28 mei 2015

8 tips voor als je de perfecte partner voor je zwangere vrouw wil zijn

Twee streepjes op de zwangerschapstest? Gefeliciteerd, je hebt een zwangere vrouw! Hoe je de perfecte partner bent voor die zwangere vrouw? Nou, gewoon, zo… eitje toch? *kuch*

1. Ga mee in de gekte

Zwangere vrouwen hebben zo hun eigen logica. Drie keer de groenten wassen? Gewoon doen, niets vragen. Midden in de nacht naar het tankstation voor chocola (‘Mét hazelnoot, anders hoef ik hem niet!’). Just do it. Ga mee in haar tijdelijke waanzin. Zij kan er niets aan doen en doet het ook niet voor haar lol (hoewel zwangerschap een perfect excuus is voor een overdosis chocola, dat dan weer wel).

2. Weg met die…

Omdat de zintuigen van vrouwen tijdens de zwangerschap extra ‘scherp staan afgesteld’, kan het dat je zwangere vrouw normale dingen opeens niet meer trekt. Je deo bijvoorbeeld. De geur van gebakken vlees (die komt veel voor). Koffielucht. Je zult niet de eerste zijn die zijn biefstuk in de slaapkamer moet opeten, houd in gedachten: het is tijdelijk.

3. Houd je kwaaltjes voor je, wil je?

Weleens geproefd van ochtendmisselijkheid? Nee? En wist je dat dit maar een overdrachtelijke term is: óchtendmisselijkheid? De misselijkheid kan soms máánden duren en dag en nacht doorgaan. Zwangere vrouwen hebben geen behoefte aan verhalen over de likdoorn onder jouw voet, zij kunnen hun voeten nauwelijks meer zíen. Heb jij last van opgezette enkels, maagklachten, rare dromen, waggeligheid, harde buiken en zwangerschapsdementie? Nee? Nou dan.

4. Het is een mijnenveld

Een zwangere vrouw is een wandelende hormonenbom. Hoewel het bijna onmogelijk is om waar te nemen waar haar emotionele boobytraps (oh, die woordspeling was per ongeluk) zitten, dien je er tóch rekening mee te houden. Hoe? Wij hebben ook geen idee. You’re on your own here, buddy.

5. ‘We zijn zwanger’… just don’t

Hoe lief het ook bedoeld is om te zeggen dat ‘we’ zwanger zijn, naarmate de zwangerschap vordert zal je lief je waarschijnlijk steeds hatelijker aankijken als je dit zegt. Zij wordt namelijk steeds zwangerder, jij niet, dus…

6. Laat haar merken dat ze nog steeds ‘jouw vrouw’ is

Nu je (steeds) grote(re) liefde bijna letterlijk wordt geconsumeerd door een klein wezentje, voelt ze zich – zwak uitgedrukt – niet altijd even aantrekkelijk. Koop af en toe een superromantisch kleinigheidje voor haar. En dan niet voor de baby, maar voor háár. Een kettinkje, een armbandje. Maar geen ring, want haar vingers zijn door de hormonen misschien te opgezwollen voor haar normale ringmaat. Dat kan weer reden zijn voor een huilbui (zie: mijnenveld).

7. Seks? Hahahaha!

Bij zwangere vrouwen zijn er twee mogelijkheden. Of ze is niet tot seks te bewegen (zou jij er voor voelen? Met zo’n enórme buik?), of ze kan er geen genoeg van krijgen. In beide gevallen: deal with it. Ook deze periode van nietsdoen (of juist keihard werken) gaat voorbij. En nee, maak je geen zorgen, jouw piemel is niet zo groot dat hij het babyhoofdje raakt. Dat kan namelijk überhaupt helemaal niet.

8. De bevalling? Tijd om te presteren, ook voor jou

De bevalling is hét moment om te laten zien wat voor geweldige partner je bent. Laat je angsten, zenuwen en hang-ups gaan. Bang voor bloed? Jij hoeft tenminste geen heel kind uit te poepen. Over poep gesproken, over het idee dat poep vies is moet je je tijdens een bevalling ook even heenzetten. De kans is namelijk groot dat ze tijdens de bevalling ook poept. Is ook logisch, want om er een kind eruit te krijgen, heb je grofweg dezelfde spiergroepen nodig. Nu is het tijd te laten zien dat jij alles kan, op elk moment. Wil zij dat je haar armen masseert? Dan doe je dat. Dat je de dokter roept? Geen discussie. Zij bepaalt de regels, jij bent het hulpje. En ga niet zeggen dat ze rustig moet doen of relaxen, want probeer jij dat maar eens, als een levend wezen je van onderen bijna doormidden splijt. Een bevalling is een bijna buitenaardse ervaring, voor zowel moeder, vader als kind. Maar mama en kind moeten toch het meeste werk doen, laten we eerlijk zijn. Jij moet de ultieme mascotte zijn. Dat kun je wel, toch?

Eigenlijk is de korte samenvatting: tijdens een zwangerschap heb jij negen maanden even helemaal niks te willen. Enjoy!

13 dingen die ALLE mannen moeten weten over zwangere vrouwen >

Heb jij nog tips, hoe je de perfecte partner kunt zijn voor een zwangere vrouw? Praat erover mee op onze Facebook!

Reageer op artikel:
8 tips voor als je de perfecte partner voor je zwangere vrouw wil zijn
Sluiten