Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 23 dec 2015

8 types die je niet aan de kersttafel wil hebben

Familie heb je niet voor het uitkiezen. En laat kerst nou doorgaans in de familiekring worden gevierd. Dus dan zit je ook ‘gezellig’ aan tafel met die ene schoonzus die de hele avond aan het vergelijken slaat en dat nichtje dat meteen alles op Facebook knalt. Behoed jezelf voor de volgende types tijdens de kerstdis:

De dronken tante

Wat je ook doet, probeer vooral niet naast háár te gaan zitten. Want als zij een wijntje te veel op heeft, en dat gaat nogal rap, is degene naast haar de spreekwoordelijke Sjaak. Porren in je zij, een arm om je schouder en een alcoholwalm waar je u tegen zegt. Nee, dank u. En dat is nog niet eens het ergste: ze gaat uit de school klappen over je oom (met details die je niet wil horen) en als ze écht op dreef is, kan ze zelfs een ruzie veroorzaken. Probeer deze tante af en toe subtiel te voorzien van een glas water en zorg dat ze vóórdat jullie aan tafel gaan, al het nodige heeft gegeten (een goede fundering leggen, is het sleutelwoord).

De mopperende oom

Je hebt er altijd wel eentje in de familie. Is het niet je oom, dan is het wel je schoonvader of zwager, maar een mopperend type is er geheid. Hij baalt dat het niet sneeuwt deze kerst, hij vindt het maar raar dat Jolanda en Mark deze keer verstek hebben laten gaan. En hij kon helemaal níets met de dresscode die jij had doorgegeven via Facebook-messenger. En sowieso ‘kan ik niks met dat hele Facebook. Kun je de volgende keer niet gewoon bellen?’. Als je denkt dat hij klaar is met zijn klaagzang, begint hij gewoon opnieuw. Dé tip: laat het van je afglijden. Want hij vindt altijd een klaagmomentje, ook als alles soepeltjes verloopt.

Het stille vriendinnetje-van

Mocht je in een onoplettend moment toch naast deze stille Willy belanden, zorg er dan voor dat je in elk geval tegenover je spontane zus gaat zitten, dan wordt het in elk geval gezellig. Het is niet eens zo erg dat het-vriendinnetje-van haar mond amper opentrekt: ieder z’n ding, nietwaar? Maar ga dan niet na afloop lopen klagen over te weinig aandacht en mensen die druk door elkaar heen praten. Zo is deze familie nu eenmaal! Probeer haar af en toe bij het gesprek te betrekken door dingen te vragen waar zij veel mee heeft. Werkt ook dat niet? Laat ‘t los, laat ‘t gaan. Het is immers niet jóuw vriendin.

De veroordelende (schoon)zus

Meestal begint ze al bij het aperitief. Het informeren (‘Had jij nou promotie gemaakt op je werk?’) gaat direct over in het veroordelen van jou. Wat voor antwoord je ook geeft, eigenlijk luistert ze niet eens: het gaat het ene oor in, het andere uit. Ze trekt de conclusie vaak al voordat ze de feiten echt heeft gehoord. Als je je verhaal kwijt wil, doe dat niet bij haar. En wát je tijdens het kerstdiner ook doet: vraag haar geen advies, want dat is echt zonde van je tijd.

Het competitieve nichtje

Je kent er vast wel eentje; een competitief ingesteld (vrouwelijk) familielid. Haar lijfspreuk? Bij-mij-is-alles-altijd-veel-leuker/mooier/spannender/beter-dan-bij-jou. Natuurlijk zal ze dat niet op die manier zeggen, maar echt doekjes erom winden, doet ze ook niet. Vergelijken is haar hobby. Ze zit erop, al jaren. En jij bent meestal degene die het onderspit moet delven. Want was jij niet laatst een weekendje weg met vriendinnen? Zij ook! Maar zij hadden het meeste luxe hotel ever, aten in sterrenrestaurants en gingen naar een ge-wel-di-ge voorstelling. ‘Waar aten jullie? In een tapasbar? Oh, gelukkig konden wíj nog reserveren bij Het Beste Restaurant Ooit. Dat lukt eigenlijk nooit, maar wij hebben daar connecties. Gelukkig. Anders waren we ook op tapas aangewezen.’

De stressende schoonmoeder

Als je binnenkomt, merk je direct dat er iets fout is gegaan. Je weet niet wat, maar je ziet het aan haar gezicht. Is de kalkoen mislukt? Is de cateraar niet op tijd gekomen? Heeft je zwager afgezegd? Het kan van alles zijn, maar wat het ook is, het veroorzaakt stress en paniek. Paniekpiet is er niets bij: wapperende handen, een transpirerend voorhoofd en een gejaagd stemgeluid. Hoe haar te kalmeren? Dat lukt waarschijnlijk pas als iedereen aan tafel zit.

De lompe schoonvader

Hij heeft geen manieren. Maar echt niet. Hij praat met volle mond. Wacht niet op anderen voordat hij begint met eten. Hij gaat – zonder ‘pardon!’ te zeggen – dwars voor je hoofd langs met z’n lange arm om iets te pakken. Of ‘schreeuwt’ ineens naar de andere kant van de tafel of ‘ze daar effe iets kenne doorgeuveuh!’ Je kunt er maar beter om lachen, want als je je eraan gaat ergeren, kun je bezig blijven. Tip met kerst: blijf lekker thuis en bezoek geen restaurant met deze lomperik.

Het aan social media-verslaafde nichtje

Terwijl ze binnenkomt, zijn haar ogen alleen gericht op haar mobieltje en ook de rest van de avond is ze amper los te zien van haar telefoon. Zelfs bij het eten legt ze haar smartphone naast haar bord. Als haar moeder daar iets van zegt, zie jij dat ze ‘m stiekem naast haar benen op haar stoel legt. En steeds hoor je haar mobieltje trillen als er weer een Whatsappje, Facebook- of Instagram-notificatie binnenkomt. Als je die avond naar bed gaat en alle social media-kanalen op je mobiel checkt, zie je dat ze 44 foto’s op Instagram heeft geplaatst, jou in 5 Facebook-posts heeft getagged (ook een paar not so charming pictures) én volop heeft lopen twitteren.

En met welke types zit je juist wél graag aan het kerstdiner? Praat mee op Famme’s Facebook.

Zit je vooral met kleine kinderen aan tafel? Dan heb je mazzel, want die zijn veel minder irritant dan de types hierboven. Althans, als je deze checklist aanhoudt. >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 types die je niet aan de kersttafel wil hebben
Sluiten