Welke van de 8 verschillende soorten intelligentie bezit jouw kind?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F05%2Fandrea-tummons-NLh54uTbftQ-unsplash.jpg)
Je weet dat het funest is, en toch doet iedere moeder het: je kind vergelijken met andere kinderen. Waarom kan hij zichzelf nog niet optrekken? Waarom heeft ‘ie nog steeds z’n eerste woordje niet gezegd? Is dit wel normaal? Loopt die van jou achter?
De gemiddelde peuter
Ieder kind heeft van baby af aan een unieke combinatie van sterke – en minder sterke punten. Die magische mix en hun eigen tijdlijn maakt wie ze zijn. Dat heet variatie – en dat is een geweldig ding.
Die zogenaamde mijlpalen zijn gebaseerd op de gemiddelde peuter. Maar ‘de gemiddelde peuter’ bestaat niet. Natuurlijk is het goed om te weten waar een kind wat extra steun nodig heeft, maar het is een stuk makkelijker om daaraan te werken als je ook de kracht van je kind begrijpt.
Soorten intelligentie
Om dat te doen, is het goed om het concept van verschillende soorten intelligentie te begrijpen. Dr. Howard Garner is professor aan Harvard en benadrukt dat er niet iets bestaat als één soort intelligentie. Ieder kind is slim op z’n eigen manier. Daarom onderscheidt hij 8 verschillende soorten intelligentie. Dit zijn ze:
1. Taalkundige – en verbale intelligentie
Dit zijn de baby’s die al vroeg beginnen te babbelen, hun eigen liedjes en verhaaltjes verzinnen en al vroeg beginnen met lezen. Ze vinden het heerlijk om verhalen te vertellen en er naar te luisteren.
2. Logische intelligentie (goed in wiskunde en problemen oplossen)
Misschien kletst die kleine nog niet de oren van je hoofd, maar is ‘ie wel goed in puzzels maken, blokken door de juiste gaten duwen en bedenken hoe hij zelf bij het speentje kan dat je hoog op de kast hebt verstopt. Dat is een kleine ingenieur in de dop.
3. Ruimtelijke intelligentie
Heb je een aanstormend kunstenaar op de wereld gezet? Deze kinderen vinden het heerlijk om te tekenen en herinneren zich een route aan de hand van de dingen die ze onderweg zijn tegengekomen. Ze bladeren graag door plaatjesboeken en familiealbums.
4. Lichamelijke intelligentie
Voor je het weet loopt ‘ie door huis alsof ‘ie nooit anders heeft gedaan, heeft hij geen zijwieltjes meer nodig en is ‘ie de sterspeler van het voetbalteam.
5. Muzikale intelligentie
Potten en pannen worden ingezet als muziekinstrument en tijdens baddersessies worden er complete musicals opgevoerd. Niet balen dus als ze boeken links laat liggen en met geweld een vierkant door een cirkel probeert te duwen – dit is een kleine Beyoncé.
6. Interpersoonlijke intelligentie
Dit zijn de echte charmeurs. Een tripje naar de supermarkt kan nooit even snel omdat ‘ie onderweg met iedereen en z’n moeder aan het kletsen is. Hij is nooit overstuur als je hem naar de opvang brengt omdat hij daar genoeg vriendjes om mee te spelen heeft.
7. Intrapersoonlijke intelligentie
Sommige kinderen snappen hun eigen emoties als de beste. Ze zijn introperspectief, weten precies hoe ze zich voelen en ook waaróm ze blij/verdrietig/beschaamd zijn. Veel ouders moeten hun best doen om kinderen hun eigen gevoelens te laten begrijpen, maar deze kinderen zijn zich daar van nature al heel bewust van.
8. Natuurlijke intelligentie
Je kind stopt om een mier van dichtbij te bekijken, doet niets liever dan buitenspelen en komt altijd met modderpoten thuis. Dit kind is zich heel bewust van de natuur en kun je niet gelukkiger maken dan met een boswandeling.
Dus wanneer je je naar je spelende kind kijkt, probeer dan te zien waar zijn krachtig ligt. En weet dat die kracht hem helpt obstakels te overbruggen en later succesvol in het leven te zijn.
Hoe jij in 3 stappen de emotionele intelligentie van jouw kind versterkt