Anne Broekman
Anne Broekman Relatie 10 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

9 geheimen voor een dolgelukkige, lange relatie

Trouw zijn en blijven praten, dat zijn de inkoppertjes. Maar wist je dat samen slapen ook belangrijk is voor een lange en gelukkige relatie? Negen geheimen om later als bejaarden nog immer verliefd samen in Huize Avondrood te belanden.

9 geheimen voor een lange relatie

Let love rule.

1: Samen in slaap vallen

Vrouwen die het gelukkigst zijn met hun relatie, hebben een overlap van 90 procent met de slaapduur van hun partner. Oftewel: voor een groot deel slapen ze samen. Dit ontdekten onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh.

De wetenschappers onderzochten onder 46 getrouwde stellen of er een verband was tussen hun slaappatroon en de mate van tevredenheid over hun relatie.

Vrouwen die niet zo blij waren met hun huwelijk, bleken maar de helft van de tijd tegelijk met hun hubby te slapen. Voortaan dus echt proberen om samen onder de wol te kruipen.

Heb je een sterke relatie? Dit zijn de zes relatietypes die het langste standhouden

2: Ga ook eens boos slapen

Het is onzin om meteen alles uit te praten. Zelfs de gelukkigste stellen vallen weleens boos in slaap, zegt Shaunti Feldhahn, onderzoeker en auteur van The Surprising Secrets of Highly Happy Marriages: The Little Things That Make a Big Difference.

Niks mis mee. Als je blijft bekvechten om je gelijk te krijgen of om een oplossing te forceren, is de kans groter dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt.

Volgens Feldhahn is het de truc om de volgende dag met een frisse blik het probleem nog eens rustig te bespreken. Waardoor je waarschijnlijk beseft: maakte ik me hier nou zo druk over?

3: Koester je vriendschappen

Plan een filmavondje of duik gezellig de kroeg in met je vriendinnen, en laat hem op zijn beurt met z’n matties voetbal kijken/darten/naar een concert gaan/schreeuwen en bier drinken.

Mensen met grote, hechte vriendengroepen zijn blijer met hun relatie dan stellen die alleen op elkaar gericht zijn, zegt Pepper Schwartz, mede-auteur van The Normal Bar: The Surprising Secrets of Happy Couples and What They Reveal About Creating a New Normal in Your Relationship.

De reden? ‘Zij zijn niet afhankelijk van elkaar. Vriendschappen tasten hun relatie niet aan, ze verrijken het juist,’ zo zegt Schwartz.

Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog

4: Wees niet té eerlijk in je relatie

Eerlijk zijn is belangrijk in een relatie, maar wees diplomatiek en dus niet te bot. Volgens de eerdergenoemde schrijver Shaunti Feldhahn houden de gelukkigste stellen rekening met elkaars gevoelens als ze de ander iets moeten vertellen wat misschien niet leuk is om te horen. Oftewel: praat tegen je geliefde zoals je dat ook met een goede vriendin zou doen.

5: Zet de kinderen niet altijd op de eerste plaats

Natuurlijk zijn jullie kinderen, als je die hebt, de mooiste, liefste, slimste, meest fantastische wezens die ooit op deze aardbol hebben rondgelopen. En ja, ze eisen veel tijd en aandacht op.

Maar als je al je energie in jullie kinderen stopt, gaat dat ten koste van de tijd en aandacht voor je partner, zegt relatietherapeute Irina Firstein. Haar tip: benut de tijd als de kinderen op bed liggen écht voor elkaar. Hang dus niet alleen maar voor de tv, maar práát met elkaar.

5 waardevolle manieren om het goed te maken met je partner na een ruzie

6: Knuffel publiekelijk

Gelukkige stellen hebben geen moeite om hun genegenheid te tonen. Ze knuffelen publiekelijk en lopen hand in hand. Door elkaars hand vast te houden wordt het moeilijker om ruzie te maken (probeer maar eens) en maak je minder stresshormonen aan. Fijn!

7: Uit elkaar geen is geen optie

Blije stellen hebben vertrouwen in hun relatie. Ze stellen zich kwetsbaar op en noemen zelfs tijdens de ergste ruzies nooit het woord ‘scheiden’.

Hierdoor ligt de focus op het oplossen van het probleem in plaats van denken aan een breuk. Hoe erg je hem ook achter het behang kunt plakken af en toe, je weet: we komen er samen wel uit.

Dit zijn de echte redenen dat mensen vreemdgaan

8: Zoek een compromis

Jullie gezamenlijke geluk moet voorop staan. Is er heibel in de tent, dan moeten jullie beiden flexibel zijn. Dat betekent dus water bij de wijn doen en een middenweg zoeken, zonder het woord ‘opofferen’ te gebruiken.

Therapeute Firnstein zegt: ‘Opofferen leidt tot onvrede. Compromissen sluiten betekent: soms doen we het op mijn manier, soms op die van jou. Beiden geven een beetje toe.’

9: Onthoud de mooie dingen

Veel mensen zijn geneigd om alle slechte acties van een ander te onthouden (‘hij vergeet altijd onze trouwdag!’) maar gelukkige stellen draaien dit om: zij onthouden juist de lieve, mooie, bijzondere dingen die hun partner doet.

Op die manier ‘de score’ bijhouden doet wonderen voor je relatie, want daardoor ben je geneigd hetzelfde voor de ander te willen doen. Een win-winsituatie, kortom.

Dit zijn de top 7 meest voorkomende relatieproblemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 geheimen voor een dolgelukkige, lange relatie
Sluiten