Inga Stoit
Inga Stoit Kinderen 30 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

8 x Waarom het middelste kind zich als eerste volwassen gedraagt

Het middelste kind wordt vaak bestempeld als de uitdaging in het gezin. De oudste heeft alles al een keer gedaan en de jongste krijgt volop de aandacht. Dit zijn uiteraard vooroordelen maar menig mens zal hier bekend mee zijn.

Men noemt het middelste kind dan weliswaar een ‘uitdaging’, maar in feite gedraagt dit kind zich als eerste volwassen vergeleken met de andere twee kinderen. Waarom dat zo is lees je hier:

Het middelste kind sluit goede deals

Het eerste kind heeft zijn battles over wat wel en niet mag al gevoerd. Hierdoor is het voor het middelste kind onnodig om dit gevecht aan te gaan. Dit kind is daardoor eerder geneigd om tot een goede compromis of deal te komen. Net zoals volwassenen dat zouden doen.

Ze hebben vaak meer medeleven

Sommige middelste kinderen worden over het hoofd gezien. Hierdoor hebben zij vaker meer compassie voor ‘buitenbeentjes’. Zij zullen eenzame kinderen vaak eerder een reikende hand bieden vergeleken met bijvoorbeeld het jongste kind.

LEES OOK: Moeder: ‘Ik leer mijn dochter niet om slim te zijn, ik leer haar om aardig te zijn’.

Middelste kinderen zijn sterk

Het middelste kind kan een oudere broer of zus hebben die gepest wordt. Ondanks dat zij zelf jonger zijn, willen of moeten zij hier iets tegen doen. Dit vraagt om een volwassen daad. Hierdoor leren zij al snel in (volwassen) oplossingen te denken.

Het middelste kind is vaak een goed teamlid

Omdat dit kind gewend is aan broertjes of zusjes is hij vaak een betere teamspeler. Dit heeft hij nu eenmaal vanuit huis meegekregen en dat is ook buitenhuis fijn. Hierdoor kan het middelste kind nu, maar ook op latere leeftijd beter in teams werken.

Ze zijn gedreven en vastberaden

Middelste kinderen moeten vaak meer stemgeluid produceren om gehoord te worden. Ze krijgen dit vanaf jongs af aan mee en zijn daardoor vaak een stuk meer vastberaden. Zij weten dat dingen niet vanzelf gaan, maar dat je er wat voor zult moeten doen.

Zij zijn goed in delen

Het middelste kind is gewend om te delen en zal dit als het goed is blijven doen. Ze zijn bijvoorbeeld gewend om eerder gedragen kleding van hun zus te krijgen en dit te waarderen. Sharing is caring en dat begrijpen zij maar al te goed.

De middelste is vaak creatief

Het eerste kind heeft te maken gehad met de eerste regels en het tweede kind heeft geleerd hier creatief mee om te gaan. Misschien dat de middelste dus niet tot ‘s avonds laat mocht buitenspelen maar daarentegen wel de meest mooie speelzolder heeft gemaakt.

Ze zijn het beste in het maken van keuzes

De middelste krijgt dus te maken met al bestaande regels en begrijpt hierdoor beter wat wel en niet kan. Natuurlijk zullen ook deze kinderen onverstandige keuzes maken, maar zij hebben vaak betere voorbeelden gezien en hier hebben zij later nog altijd profijt van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme