Redactie
Redactie Kids 17 okt 2014

8 x waarom baby’s intelligenter zijn dan wij denken

We kijken naar een klein onverdorven wezen in onze armen en denken: ‘jij weet nog helemaal niets van deze grote, boze wereld.’ Toch zegt de wetenschap iets anders, want: baby’s blijken belachelijk intelligent.

Dat ze nog maar net op aarde zijn en dus weinig levenservaring hebben, betekent niet per definitie dat baby’s dom zijn. Oh nee, ze zijn juist veel slimmer dan wij denken. De onderstaande feiten deden ons versteld staan.

1. Ze weten best dat het niet alleen om hen draait

Je zou denken dat baby’s geen inlevingsvermogen hebben. Maar, guess what? Uit een experiment blijkt dat baby’s en dreumesen niet meer als egocentrisch mogen worden gezien. Een test met broccoli en zoutjes wijst uit dat dreumesen van 18 maanden heel goed door hebben wat volwassenen willen. Als een volwassene een vies gezicht trekt bij zoutjes, dan biedt de dreumes de broccoli aan.

2. Ze kunnen tellen als ze 2 dagen oud zijn

Onderzoek wijst uit aan dat, wanneer je een pasgeborene steeds een rij van 8 stippen laat zien en daarna een van 16 stippen, de baby langer moet kijken. Omdat baby’s natuurlijk nog niet kunnen praten, zijn hun ogen heel belangrijk voor ze en een goede graadmeter.

3. Ze zijn op de hoogte van kansen

In een onderzoek van Alison Gopnik, ‘How babies think‘, komt een experiment voor waarbij een bak gevuld is met 80% witte ballen en 20% rode ballen. Op het eerste gezicht niet echt raar, zou je denken. Totdat een van de onderzoekers er 5 random ballen uithaalt en deze allemaal rood blijken te zijn. De uitgelaten reactie van de 8-maanden oude baby laat zien dat ‘ie het heel bijzonder vindt dat ze allemaal rood zijn en dat het ook nog eens best bijzonder is.

4. Ze begrijpen dat er zwaartekracht is

Daarom zijn ze dol op dingen op de grond gooien. Ook blijken ze langer te kijken naar tegennatuurlijke situaties, zoals een speelgoedauto die vol gas tegen een betonnen muur aan rijdt. Een speelgoedtrein die een doodnormaal rondje maakt, vinden ze minder interessant.

5. Baby’s zijn een kei in het leren van talen

Dat is geen nieuws, zou je zeggen. Toch is het interessant om te zien dat hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om je een nieuwe taal eigen te maken. Dit experiment laat zien dat baby’s duidelijk vat hebben op de verbanden tussen lettergrepen. De onderzoekers lieten steeds dezelfde lettergrepen zien (le-wi-bu) met af en toe een afwijkende reeks (le-we-to). Wanneer dit het geval was, zag je een groot verschil in de hersenactiviteit op de gemaakte scan. Volwassenen konden deze afwijking niet meteen plaatsen en moesten echter zoeken naar waar het verschil zich bevond.

6. Ze zien het verschil tussen goed en kwaad

In dit onderzoek werd aan baby’s een film laten zien waarin een groep cirkels voorkwam die een berg moesten beklimmen. Ze werden een handje geholpen door de driehoeken, die hen een duwtje gaven. De vierkanten wilden ze juist tegenhouden en naar beneden woelen. Wat bleek? De baby’s besteedden meer aandacht aan de good guys (driehoeken) dan aan de bad guys (vierkanten).

7. Ze weten wat autoriteit betekent

Zo kregen baby’s tussen de 8 en 10 maanden oud een tekenfilm te zien met in de hoofdrol een groot en een klein speelgoedblok die langs elkaar heen liepen. Het kleine exemplaar ging vaker aan de kant om het grote blok te laten passeren. Soms ging het het grote blok aan de kant. Toch bleken de baby’s meer gefascineerd te zijn als het kleine blok onderdanig was aan het grote blok.

8. Na 9 keer weten ze het

Op de Universiteit van Hong Kong is een experiment uitgevoerd waarbij baby’s een scherm te zien kregen met daarop 2 hardop lachende smileys en 1 boze. Hierna werd het scherm blanco en begon de reeks opnieuw. Wat bleek? Na dit 9 keer te hebben herhaald, hadden de baby’s de reeks door en raakten ze verveeld.

Reageer op artikel:
8 x waarom baby’s intelligenter zijn dan wij denken
Sluiten