Redactie
Redactie Persoonlijk 28 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

8 x waarom mannen het in een discussie altijd afleggen tegen vrouwen

‘Het is zo ontzettend vermoeiend dat jij alles onthoudt.’ ‘Ja, als je het zó zegt, klinkt het alsof ik dat bewust deed, ja.’ ‘Waarom draai je het altijd zo dat jij je zin krijgt?’ ‘Nee, niet huilen, niet doen.’

Ik geef het toe: als het bij ons thuis op discussies uitdraait, trek ik vaak aan het langste eind. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet moedwillig op confrontaties uit, maar tja, als het dan toch gebeurt, dan krijg ik gewoon graag m’n zin. Bloedirritant, ik weet het, maar ik kan er verder ook niks aan doen, ik ben nu eenmaal een controlfr… euh, vrouw.

Gisteravond hebben de vriend en ik bovenstaande fenomeen uren geanalyseerd, en kwamen vervolgens tot een rijtje genderspecifieke factoren die het machtsspel dat ‘een discussie tussen man en vrouw’ heet, ernstig ten faveure van de vrouw beïnvloeden.

1. Vrouwen onthouden alles (en mannen vrijwel niets)

Variërend van tot hoe laat ‘ie de laatste keer in de kroeg gehangen heeft (en met wie); wanneer hij voor het laatst boodschappen deed en/of hij mee was naar de verjaardag van je moeder twee jaar geleden, tot wat precies het cadeautje was dat ‘ie je tijdens jullie laatste jubileum gaf – of dat ‘ie dat jaar niets gaf. En hoewel je zelf vaak ook niet weet wat je precies met die overload aan opgeslagen informatie aanmoet, kan het op sommige momenten – lees: in discussies – bijzonder goed van pas komen.

2. Vrouwen kunnen oorzaak en gevolg aan elkaar koppelen

Als je schoonmoeder A doet, kun je er donder op zeggen dat de vriend B doet, en dat de kinderen en buren er zus-en-zo op zullen reageren. Iets met analytische vaardigheden en een vooruitziende blik – wederom eentje waarin mannen niet per se uitblinken.

3. Vrouwen zijn nieuwsgieriger

Een verklaring voor #1 en #2. Je kunt het woord ‘nieuwsgieriger’ in sommige gevallen ook vervangen voor ‘bemoeizuchtiger’ – dat klopt. Soms vermoeiend, maar wel de reden waardoor ze in discussies met de ietwat onwetende(re) wederhelft over een heel extra arsenaal aan informatie beschikken.

4. Vrouwen kunnen op elk moment van de dag een pleidooi houden

Ook na een nacht van minder dan vijf uur slaap, vóórdat we koffie ophebben en/of vlak voordat we gaan slapen kunnen we – indien nodig – nog vlijmscherpe argumenten vóór of tegen onze zaak ten tonele toveren. Nee, dan mannen: het is al fijn als ze in voornoemde situaties hun naam zonder hakkelen kunnen uitspreken.

Ook zoiets waar mannen doorgaans niet zo heel goed in zijn: luisteren. We leggen het graag voor ze uit: ‘Mannen, opgelet: luisteren en horen zijn niet hetzelfde’.

5. Vrouwen hebben oog voor detail

En dat komt op onverwachte momenten buitensporig goed uit (zeker in combinatie met dat olifantengeheugen).

6. Vrouwen kunnen als ze het willen op commando huilen

De vriend en ik waren het erover eens dat het a) echt enorm gemeen is en b) een zwaktebod van jewelste, maar feit is dat het af en toe enorm oplucht en tevens nét de joker kan zijn die nodig is om de overwinning uit het vuur te slepen. Hoe geraffineerd, bah.

7. Over geraffineerd gesproken: schuldig

Een vrouw die haar zinnen op iets gezet heeft (een avond vrij, haar gelijk, een excuusbrief om niet mee te hoeven naar de schoonfamilie), schuwt geen middel om het te bereiken. De lijn tussen ’geraffineerd’ en ‘uitermate efficiënt’ is een hele dunne.

8. Mannen houden gewoon niet oeverloze discussies


En dat is nou precies waarom we zo ontzettend veel van ze houden.


Verzoenend Post Scriptum

Natúúrlijk zijn er heel veel vrouwen met het geheugen van een zeef en er zijn minstens zoveel mannen die zich de kleinste details van jullie zesentwintigste date uit 2004 nog kunnen herinneren – de soep wordt nooit zo heet gegeten en zo. Mijn advies: ga er vooral geen discussie over voeren.

Grappig: deze illustraties leggen heel mooi de verschillen tussen mannen en vrouwen bloot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 x waarom mannen het in een discussie altijd afleggen tegen vrouwen
Sluiten