Redactie
Redactie Eropuit 22 jun 2014

8 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen

We hebben er al een aantal voorbij zien komen. Dingen die je niet tegen kersverse ouders moet zeggen, of nooit tegen een jonge moeder. Echter zijn er dingen die voor elke zwangerschap gelden. En daar het hele gebied rondom een zwangerschap nogal gevoelig ligt (letterlijk), is een tikkeltje inlevingsvermogen wel zo gewenst.

Lief hoor, al die mensen die meeleven. Echt. Het is goed bedoeld. Alleen sommige mensen zijn gewoon niet zo tactisch. En de hormonen van een zwangere vrouw ook niet. Die spelen continu parten. De onderstaande opmerkingen zijn daarom niet welkom. Nooit niet.

1. Oh lieverd, mijn bevalling was echt ver-schrik-ke-lijk.

‘Echt de ergste pijn, ever. Je gaat door een hel.’ Hmm, ja fijn voor je. Toch moet ik over drie maanden bevallen, zonder jouw behulpzame woorden.

2. Ik ben maar acht kilo aangekomen, joh.

Wow! Die organic bananen en kikkererwtensalades vindt mijn baby alleen niet zo lekker. Mijn kind is meer van de chocoladerepen en slagroomtaarten.

3. Oh my… Je wordt met de dag groter en groter!

Thanks. Een baby stopt niet met groeien, nee. Zo voelt het ook niet, hoor. Elk orgaan wordt in elkaar gedrukt, m’n buik voelt als een te-ver-opgeblazen-ballon en de trap oplopen is echt geen pretje. ‘Zeg, wanneer ga jij aan de kinderen?’

4. Hoelang ben je van plan borstvoeding te geven?

‘En ga je afkolven, eigenlijk?’ Die komt er vaak nog achteraan. We weten nu wel dat borstvoeding geven het beste is voor de baby. Sterker nog, de gratis-afhaal-babydozen barsten van de informatie. Zo heb je handkolven, elektrische kolven en zelfs exemplaren die tegelijk kolven. Echt, een moeder in spe weet heel goed wat ze wilt.

5. Zou je dat nou wel eten?

Deze vraag kan twee kanten op. 1: Mag jij dit als zwangere vrouw zijnde wel eten? 2: Je bent al aardig wat aangekomen, zou je dit nou wel doen? Laat een zwangere vrouw eten wat ze wilt. Een zwangerschap vraagt aardig wat energie en cravings.

6. Als ik zwanger ben dan…

Zwanger zijn betekent negen maanden lang omringd zijn door emoties. Vreugde, boosheid, angst, verdriet; ze komen allemaal voorbij. Iedere zwangerschap is anders en ook al heb je er al één achter de rug, ze zijn zo onvoorspelbaar als wat.

7. Dag moedertje!

Oef… Het is waar dat het krijgen van een kind je verandert in een moeder. Maar dit betekent niet dat deze moeder verlost is van haar voornaam. Verkleinwoorden tijdens een zwangerschap zijn overigens ook een no-go. Het ‘ah gos, pietje patje poetje’-gehalte is straks al erg genoeg.

8. Nee, sorry de tompoezen zijn op vandaag.

Wat? Waaat! Zeg nooit, ik herhaal, nooit tegen een zwangere vrouw dat hetgeen waar zij naar snakt op is.

Genoeg geklaag, daarom binnenkort: 10 dingen die je wél tegen een zwangere vrouw moet zeggen! >

Lees ook de andere ‘Dingen die je niet moet zeggen tegen’:
werkende moeders, thuisblijf moeders, single mama’s, lesbische moeders, kersverse ouders, je kind of een jonge moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen
Sluiten