Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 24 nov 2016

86-jarige man leert zichzelf breien zodat hij mutsjes kan maken voor prematuurtjes

Meer dan 300 te vroeg geboren baby’s in een ziekenhuis in Atlanta, de Verenigde Staten, slapen een stuk warmer dankzij de inzet van de 86-jarige Ed Moseley. Hij leerde zichzelf breien zodat hij schattige, warme mutsjes kon maken voor deze baby’s.

Toen het personeel van Dogwood Forest, een instelling voor begeleid wonen in Georgia, aankondigde plannen te hebben voor een project om kleine mutsjes voor prematuurtjes te breien, wist bewoner Ed Moseley dat hij hier onderdeel van wilde uitmaken. Er was alleen een klein probleempje. ‘Ik had nog nooit in mijn leven gebreid’, vertelt de 86-jarige aan Inside Edition. Maar dat weerhield hem er niet van om toch mee te doen: hij ging naar zijn dochter voor hulp.

LEES OOK: 6 dingen die je nóóit moet zeggen tegen de ouders van een prematuur

Instructies volgen

‘Ik vroeg mijn dochter hoe ik zou kunnen breien. Wat ik daarvoor moest doen. Zij kocht een complete breiset, met bolletjes wol en een instructiepakket voor me. Toen ben ik gewoon de instructies gaan volgen. Het was eigenlijk best makkelijk. Ik associeerde breien altijd met een hoop breinaalden, maar dit zag er wel uit alsof ik het ook zou kunnen. Ik ging er een uurtje of twee, drie voor zitten en toen kwam er een goed eindresultaat.’

Nog 300

Maar dat was nog traag, want binnen de kortste keren breide Moseley een mutsje in anderhalf uur. Hij vindt het heerlijk om te breien terwijl hij golf kijkt op tv. Hij heeft al meer dan vijftig mutsjes gemaakt en dankzij zijn inspanningen raakten zijn medebewoners ook geïnspireerd om er nog 300 bij te maken. Moseley heeft zelfs nog een instructiemiddag georganiseerd om het zijn medebewoners te leren. ‘Maar daar kwamen niet zoveel mensen op af, dus ik was vast een slechte brei-leraar’, grapt Moseley.

LEES OOK: 6 redenen waarom breien nog steeds de beste hobby OOIT is

Tweede kind

Moseley mocht mee toen de 350 mutsjes werden afgeven bij het ziekenhuis in Atlanta op Wereld Prematuren Dag. De ouders van deze te vroeg geboren baby’s konden niet dankbaarder zijn voor dit hartverwarmende gebaar.

‘Het betekent veel voor ons, want dit is ons tweede kind in dit ziekenhuis’, zegt Doug Bunt, wiens jongste zoon op 12 november werd geboren. ‘We hebben een 5-jarige zoon die hier 54 dagen heeft gelegen. Het is erg fijn om te weten dat buitenstaanders ook geven om deze baby’s, onze baby’s. Het idee dat deze meneer de tijd neemt om onze kinderen te helpen, betekent veel voor ons.’

Voor de kleinkinderen

‘Als iemand waardeert wat je doet, dan geeft je dat natuurlijk een goed gevoel’, zegt Moseley. ‘Ik haalde er veel lol uit om dit te doen en nu ben ik overgestapt op grotere mutsjes. Ik brei momenteel dus mutsen voor al mijn kleinkinderen.’ Als dat geen opa uit duizenden is…

Hebben jouw kinderen ook zo’n ontzettend lieve opa en/of oma? Prijs je maar gelukkig, want deze dingen doen opa’s en oma’s beter dan wie dan ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

abcnews.go.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
86-jarige man leert zichzelf breien zodat hij mutsjes kan maken voor prematuurtjes
Sluiten