Eva Dusch
Eva Dusch Kids 9 apr 2016

8 redenen waarom baby’s veel slimmer zijn dan jij denkt

Ze zijn dan misschien klein van formaat en kramen de meest gekke woordjes uit. Maar achter die onschuldige ‘goo-goo’ en ‘da-da’ schuilt dus echt wel een slim stel hersens. Baby’s die lezen? Reken maar! En dat is pas het begin.

Er zijn tal van manieren om je baby slimmer te maken. Maar in die kleine hersentjes gaat al veel meer om dan je denkt.

[STAP stap=”1″]

Baby’s weten wanneer er een bepaalde taal wordt gesproken

Als het op leren van een taal aankomt zijn kinderen sneller dan het licht. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Brits-Columbia is zelfs gebleken dat kinderen van vier maanden oud een taal kunnen onderscheiden door alleen al te liplezen, gebaseerd op de vorm en beweging van de mond en het gezicht van de spreker. Vooral kinderen die tweetalig worden opgevoed zijn hier een ster in.

[STAP stap=”2″]

Ze snappen andermans emoties

Het ontcijferen van jouw baby’s emoties is soms als het vinden van een spelt in een hooiberg. Totally clueless. Andersom is dit minder het geval. Volgens onderzoek van de Brigham Young Universiteit kunnen kinderen van vijf maanden oud al de verschillende emoties bij elkaar herkennen. Dit is niet gek, want doordat ze zelf verbaal weinig kunnen, leren ze al snel om emoties in te zetten. Zelfs bij dieren hebben ze hier totaal geen moeite mee.

[STAP stap=”3″]

De betekenis van woorden is hen niet vreemd

‘Ssshttt, niet schelden waar hij bij is.’ Lijkt overbodig, maar dat is het dus niet. Want ook al zijn baby’s sterren in het hebben van een glazige blik, uit onderzoek is gebleken dat ze vaak heus wel weten wat een woord betekent. Bijvoorbeeld: ze linken het woord appel aan de afbeelding van een appel en weten ook waar ‘de neus’ van Felix de kat zit.

[STAP stap=”4″]

Ze weten wanneer er oneerlijk gespeeld wordt

Mijn zusje zei als kind niks anders dan ‘ik ook’. Alles wat ik kreeg, moest zij ook. Bloedirritant. De meest fikse ruzies en escalerende huilbuien ontstaan dan ook over spullen die oneerlijk worden toebedeeld, en dat hebben ze -helaas- al door bij vijftien maanden oud.

[STAP stap=”5″]

Baby’s zijn voor gerechtigheid (muhahaha)

De kleine deugnieten, zo onschuldig als ze lijken, weten precies wanneer iemand terecht gestraft wordt. De Universiteit van Brits-Columbia deed hiervoor onderzoek met ‘goede’ en ‘slechte’ poppen. De baby’s bleken een voorkeur te hebben voor de goede poppen die de slechte poppen afstraften. Volgens de onderzoekers is dit ook een goede indicator voor social gedrag op latere leeftijd, zoals het verklikken van kinderen die stout of gemeen zijn geweest.

[STAP stap=”6″]

Ze bekommeren zich heus wel om jouw welzijn (alleen kunnen ze er niet altijd naar handelen)

‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan…’ Nou, niet dus. Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel blijer zijn wanneer ze hun speelgoed en eten delen met een ander. Schatjes zijn het toch hè?

[STAP stap=”7″]

Het babybrein gedijt ontzettend goed op muziek

Hoogleraar klinische neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder is de grootste voorstander van meer muziekles op de lagere school. Waarom? De hersenen gaan voluit op beeld en geluid en maken allerlei nieuwe connecties. Een soort wondermiddel dus. En bij kinderen gaat dit proces nog drie keer zo snel. Vooral wanneer ze zelf ‘muziek’ maken. Benieuwd? Hij geeft er regelmatig zeer interessante lezingen over (ook voor jezelf) in het Concertgebouw in Amsterdam. Zie hier alvast een voorproefje.

[STAP stap=”8″]

Ook peuters hebben sociale druk

Zou je niet denken hè? Maar wil je dat je kind zijn groenten opeet en zijn speelgoed netjes opruimt, zorg dan dat de andere peuters dit ook doen. Uit onderzoek is gebleken dat tweejarigen meer geneigd zijn gedrag te kopiëren van drie vriendjes dan van één. Peer pressure is dus van alle leeftijden.

Wist jij dit al? Laat het ons weten op Facebook>

Hoe langer baby’s borstvoeding krijgen, hoe slimmer?>

Reageer op artikel:
8 redenen waarom baby’s veel slimmer zijn dan jij denkt
Sluiten