Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 9 mei 2014
Leestijd: 4 minuten

8x wat voedingsexperts nooit zouden eten

We worden ermee dood gegooid: nieuws over voeding. Met de dag lijkt de interesse in gezonde voeding en de berichten in de media hierover te groeien. Mooi vinden wij! Maar ook lastig, want is koffie nou goed voor je of niet? En die superfoods, waar we eerder over schreven, maken die nu wel of geen verschil?

Tip van Bluebelle: vergelijk het met het zoeken naar een leuk eettentje op vakantie. Kijk waar de locals eten en ga daarheen! In dit geval: kijk naar wat foodexperts zelf niet zouden aanraken. En dat heeft vooral te maken met toxische producten en chemische toevoegingen, zoals bijvoorbeeld tomaten uit blik…

Zwarte lijst

‘Schoon’ eten betekent groente, fruit en vlees kiezen die gegroeid, gebloeid en verwerkt zijn met zo min mogelijke ingewikkelde toevoegingen en houdbare middelen. Vaak betekent dat biologisch, maar ook daar moeten we blijven opletten. Het is niet de bedoeling om een zwarte lijst te presenteren, maar om inzicht te bieden en alternatieven aan te dragen. Deze voedingsexperts eten geen:

De boer: Met mais gevoed vlees

Het probleem: Vee is gewend en opgegroeid in de historie met gras, geen granen. Tegenwoordig wordt vee ook gevoed met mais en sojabonen om ze lekker snel vet te mesten. Meer geld voor de boer, maar minder gezonde voedingswaarde voor ons. Gras gevoed vlees is hoger in beta caroteen, vitamine E, omega 3s, calcium en magnesium. Slechte elementen als Omega 6s en verzadigde vetten zitten er veel minder in. De boer zegt: ‘ we moeten de koe als gras eter respecteren en ze geen mais en kippenvoer geven.
De oplossing: koop gras gevoed vee, bij speciaalzaken of boerenmarkten. Vaak is het speciaal gelabeld of vraag het je biologische slager.

De toxicoloog: Magnetron Popcorn

Het probleem: Chemicaliën inclusief PFOA, een zuur zit in de lijnen van de popcorn zak en wordt gelinkt aan onvruchtbaarheid bij mensen. Bij dieren veroorzaken deze chemische toevoegingen lever-, bal- en alvleesklier kanker. Studies tonen aan dat de popcorn vermengd wordt met de chemische PFOA. Deze blijven jaren in je lichaam zegt de toxicoloog.
De oplossing: plof popcorn op de lekkerste en leukste manier. Gewoon in de pan. Zoals het recept van bluebelle voor plofcorn. Maak het biologisch door kokosnoot olie te gebruiken. De toxicoloog zegt: ‘wie nog magnetron popcorn gebruikt begrijpt niet hoe slecht het is.’

De Endocrinoloog: Tomaten uit blik

Het probleem: In de ringen van blikjes zit bisphenol-A, een synthetisc estrogeen die problemen veroorzaakt gelinkt aan hart, diabetes en obesitas. Juist tomaten reageren slecht met BPA vanwege de zuren. De hoeveelheden die vrijkomen zijn te hoog en heel slecht voor vooral kinderen. De endocrinoloog zegt: ‘ik kom niet in de buurt van tomaten uit blik.’
De oplossing: Kies tomaten uit een glazen pot van biologische merken. Er bestaan ook tomaten uit Tetra Pak verpakkingen.

De biologische instantie directeur: Niet-biologische aardappelen

Het probleem: wortelgroenten absorberen pesticiden, herbiciden en schimmels die in de grond achterblijven. Aardappelen worden bespoten met schimmels in het groeiseizoen, en dan met herbiciden om aangroeiingen te verwijderen. Na het opgraven worden ze weer behandeld om uitlopers te voorkomen. Allemaal chemische troep die nergens goed voor is.
De oplossing: koop biologische aardappelen.

De vissers: Gekweekte zalm

Het probleem: de natuur heeft nooit bedoeld vissen op elkaar in kleine omgevingen te laten krioelen, terwijl ze gevoed worden met soja, kippenveren en ander afval. Met als resultaat dat de vis lager in vitamine D is en hoger in slechte additieven en pesticiden zoals dioxine. Als je gekweekte zalm eet krijg je een dosis van allerlei antibiotica en pesticide binnen.
De oplossing: ga over op wilde zalm uit Alaska. Als de verpakking zegt: ‘verse atlantische’ dan is het gekweekt.

De oncoloog: Melk met toegevoegde kunstmatige hormonen

Het probleem: Melkproducenten gebruiken groeihormonen om de melkproductie te doen groeien. Gevolg: uierinfecties en andere nare kwalen. Het leidt tot toename in hormoon niveaus. Hogere concentratie van deze hormonen kunnen borst en prostaat kanker veroorzaken.
De oplossing: Koop rauwe melk en check verpakking op rBGH en rBST vrije melk. Koop biologische melk.

De technische bioloog: Genetisch gemanipuleerde soja

Het probleem: de hoeveelheid gemanipuleerde DNA en genetische codes die van het ene soort naar het andere gaan zorgen voor gezondheidsproblemen. Gegiste Soja is de enige geschikte voor menselijke consumptie. Terwijl 90% van de soja gemanipuleerd is moet je dus heel goed zoeken naar soja die wel kan.
De oplossing: als je soja wilt eten check de verpakking op niet gemanipuleerde soja. Biologische soja kan dus wel. En eet nooit ongegiste soja.

De biologische foodie: Bespoten appelen

Het probleem: als er een fruit is met de hoogste concentratie pesticiden dan zouden de appelen winnen. Waarom? Elke appel hangt aan een specifieke boom. Elke soort heeft een eigen smaak. Appelen worden daardoor niet resistent en moeten dus maar bespoten blijven worden. Volgens de industrie kan het geen kwaad. En toch wijzen studies erop dat landwerkers vaker kanker krijgen. Hoge concentraties van pesticiden worden ook steeds vaker aan de ziekte van Parkinson gelinkt.
De oplossing: Koop biologische appelen of direct van een boer die je vertrouwt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8x wat voedingsexperts nooit zouden eten
Sluiten