Mind 9 dec 2016 Thea Tijssen

9 dingen die je absoluut niet wilt horen op je werk

Stel: je bent lekker aan het werk. Er is geen crisis, je hebt je lunchpauze achter de rug, en dankzij die lekkere Spotify-lijst heb je je to do-list al bijna afgewerkt. En dan komt je baas met de ergste vraag die om 17.25 uur aan je gesteld kan worden: ‘Zou je nog één dingetje kunnen doen voor je weggaat?’ Welkom bij: het kantoor.

Op deze uitspraken zit je dus ook écht niet te wachten op je werk:

1. ‘Je kunt me altijd bellen!’

Als je baas zegt: ‘Je kunt me altijd bellen!’, dan denk je toch: Nee, ik wil je niet altijd kunnen bellen. Helemaal niet als het gaat om ‘bellen buiten kantooruren om’. We zijn geen beste vrienden, ik ben je medewerker – dus laten we vooral grenzen stellen! Want ik zit niet op werkvragen te wachten als ik net een slok van een mooi glaasje Shiraz heb genomen en een paar afleveringen van The Crown wil gaan bekijken. Dank voor het aanbod, maar ik pas.

Op kantoor komen om te werken

2. ‘Kun je nog even één ding doen voordat je weggaat?’

Deze zin wordt vaak uitgesproken door een leidinggevende, liefst vijf minuten voordat je het kantoor wilde verlaten om naar die eetafspraak met vrienden te gaan. Of, erger: om naar een sollicitatiegesprek te gaan (ik heb het meegemaakt, ik zweer het je). Maar, in plaats van je op de afgesproken tijd bij je vrienden te voegen, moet je per se ‘nog één dingetje doen’, wat vaak neerkomt op vijf kleine laatste dingetjes waardoor je niet na vijf minuten, maar na 35 minuten pas het kantoor uit rent. En je daarna in de trein, auto of op de fiets denkt: en waarom moest dit precies nú?

3. ‘Ik heb gebak van de beste banketbakker in de stad meegenomen. Pak vooral!’

9-dingen-die-je-niet-wil-horen-op-je-werk_4
Dank, lekker dan. Ook ik, niet per se fan van taart, vind dit een lastige. Want ‘gebak van de beste banketbakker’, daar spuug ik zelfs niet op. Meestal gaat het als volgt: ik pak een klein stukje van die overheerlijke cheesecake en overtuig mezelf ervan dat ik alleen dat kleine stukje eet. Vervolgens pak ik nog 33 keer wat kruimeltjes of mini-stukjes die zijn blijven liggen, waardoor ik uiteindelijk veel meer op heb dan ik wilde en de hele middag moe ben door de vele suikers.

LEES OOK: 5 dingen die je niet moet doen als je suikervrij gaat eten

4. ‘Brandoefening!’

Ben je ook zo dol op de brandoefening op kantoor? Heerlijk toch om met z’n allen verplicht al die trappen naar beneden te lopen, terwijl een oorverdovend brandalarm je oren teistert en het ventilatiesysteem irritant loeit omdat… Ja, waarom eigenlijk? En dan vervolgens met z’n allen in de kou te moeten staan totdat een BHV’er je vertelt dat jullie weer naar binnen mogen. Zin! In! NOT!

5. ‘Oh, ik ben zo ziek’

Waarom ben je dan überhaupt naar kantoor gekomen? Zodat je mij ook kunt aansteken? Ziek zijn kun je ook als iets positiefs zien: je kunt thuisblijven en 20 afleveringen van Friends kijken (Friends ja, je bent ziek. Je kunt niets kijken waarbij je je hersenen maar enigszins zou moeten gebruiken), terwijl je thee voor jezelf zet en probeert vooral gezond te eten. Waarom zou je dat inruilen voor een dag op kantoor mét het risico dat je al je collega’s besmet met dezelfde waardeloze griep?

6. ‘Waar ben je nu mee bezig?’

Dit is de klassieke, passief-agressieve manier van je baas om jou ervan te beschuldigen dat je niet aan het werk bent (of in elk geval te sloom werkt). Het begint met verdacht achter je stoel ronddwalen. Tot ineens je baas achter je stoel opduikt, hopende dat hij/zij je betrapt terwijl je net je Facebook-tijdlijn checkt. Dan volgt de ‘Waar ben je nu mee bezig?’-vraag. Jij stottert misschien, overrompeld door de vraag. Je baas geeft je vervolgens wat zinloos drukke werkzaamheden, om er zeker van te zijn dat je ‘bezig bent’.

LEES OOK: Goed nieuws! Een werkdag van 5 uur is hartstikke effectief

7. ‘Dit heeft echt bloedspoed!’

Een acute blindedarmontsteking heeft bloedspoed. Een vliegtuigongeluk ook. Het uitkomen van een nieuw seizoen van Suits is dringend. Maar die lijst met potentiële interviewkandidaten doorsturen heeft echt GEEN haast. Dus please, ga me niet vertellen dat het wel zo is.

9-dingen-die-je-niet-wil-horen-op-je-werk_1

8. Kun je deze kaart ondertekenen?

Het blijft een rare gewaarwording om de verjaardagskaart van een collega die je amper kent te moeten ondertekenen. Want wat zeg je dan? Misschien: ‘Gefeliciteerd! Waar zit jij ook alweer?’ Of dit: ‘Happy Birthday – ik ben dol op de manier waarop we haast geen oogcontact maken als we een lift delen samen.’ Deze doet het ook altijd goed: ‘Van harte, ik zal genieten van je taart, al kan ik je naam niet onthouden.’

9. ‘Oh, je moet deze video op YouTube echt checken!’

Sorry, maar ik moet vier artikelen af hebben voor het einde van de dag zodat ik vanavond op een normaal tijdstip kan aanschuiven bij mijn vrienden met wie ik uit eten ga – en op dit moment heeft dat voorrang op dit stomme filmpje. Dank u!


En als je denkt dat jij het als werkende (moeder) vooral moeilijk hebt dankzij deze uitspraken, dan moet je maar eens lezen wat thuisblijfmoeders voor hun kiezen krijgen.

FOTO: Olivemagazine.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 dingen die je absoluut niet wilt horen op je werk
Sluiten