Thea Tijssen
Thea Tijssen Beauty 29 apr 2016

9 dingen die je denkt als je een koortslip hebt

‘Nee! Oh nee! Nee!’, zo werd ik van de week wakker. ‘Wat is er?’ vroeg De Man bezorgd. ‘Ik heb een koortslip!’, schreeuwde ik, terwijl ik naar de badkamer rende om in de spiegel te kijken om mezelf te overtuigen van iets wat ik op dat moment allang wist. Er zat er echt eentje. Herkenbaar? Dan herken je waarschijnlijk ook de volgende gedachten die door je hoofd spoken wanneer jij weer de pineut bent.

Sommigen hebben er maandelijks mee te maken, anderen slechts één keer per jaar. Wellicht heb jij er nu eentje en ben je dit artikel daarom gaan lezen. De frequentie maakt eigenlijk niet eens zoveel uit, feit is dat je ervan baalt met een hoofdletter B als het virus jou weer te pakken heeft gekregen. Je denkt dan waarschijnlijk het volgende:

[STAP stap=”1″]

Niet! Nu!

Want geef toe: het komt eigenlijk nooit uit. Om mijn eigen koortslipgeschiedenis erbij te halen: Matthijs van Nieuwkerk interviewen, zou ik echt een stuk zelfverzekerder hebben gedaan zónder kanjer van een koortslip. Net als op persreis gaan naar Zuid-Afrika met onder anderen Michiel Huisman… En ook deze week is het weer raak en vertrek ik morgen voor Famme naar Ibiza. Een week zonder belangrijke afspraken of leuke events zou zich er dus veel beter voor lenen!

[STAP stap=”2″]

Waarom ik?

Bron:

Maar echt! Ik heb zoveel vrienden en vriendinnen die nooit een koortslip hebben of hebben gehad. Of die er altijd op tijd bij zijn, waardoor je het amper ziet. Je voelt je gewoon zielig als je er eentje hebt! Althans laat ik voor mezelf spreken. Zelfmedelijden tijdens het hebben van een koortslip, is mij geheel niet vreemd. Ik ga nog net niet uithuilen bij een vriendin. Nog níet niet. Ik denk op dat moment dat ik de enige ben. Tot ik hoor/lees dat vriendin M. er ook eentje voelde opkomen en dat ex-collega R. er eentje had op haar eerste werkdag bij een nieuwe klus. Ah, ik bevind me dus in goed gezelschap! Jippie! Uhm… overdrijven is ook een vak.

Natuurlijk weet je dat je niemand moet zoenen als je een koortslip hebt, maar wist je ook dat je sommige dingen beter niet kunt delen (ook als je geen koortslip hebt).

[STAP stap=”3″]

Ik blijf de hele dag in bed

Niet dat je je ziek voelt (hoewel, ik heb het weleens zó erg gehad, dat ik er echt koorts van had), maar je wil gewoon het liefst onder de dekens kruipen en niemand onder ogen komen. Maar dat is voor watjes. En wij zijn geen watjes, toch? Dus hup: plak zo’n doorzichtige pleister op je lip (of doe er een zalfje op, wat voor jou het best werkt) en stap de Boze Buitenwereld in. Je kan ‘t! Het valt best mee. Als je een sjaal voor je mond houdt en vooral naar beneden kijkt, want anders denk je:

[STAP stap=”4″]

Iedereen ziet het!

Bron:

Omdat ik me mega onzeker voel met zo’n rare lip, weet ik altijd zeker dat onbekenden de hele tijd naar mijn lip zitten te staren. In de trein, in de Albert Heijn, in de kantine bij een opdrachtgever. (Ik roep nog net niet: ‘Zie je het? Da’s nou een koortslip!’) Maar het gekke is, meestal hebben mensen dit totaal niet door! Waarom ze dan zitten te kijken? Geen idee! Het zit dus tussen je oren (euhm ja, daar zit-ie inderdaad!). Als je ‘t vraagt aan die eerlijke collega, je partner of beste vriendin, dan hoor je dat het amper opvalt. Of nou ja, niet zo erg als jij denkt. Onthoud dat maar voor de volgende keer als je er weer eentje hebt, dan heb je een minder kloterig gevoel.

[STAP stap=”5″]

Ik kan ‘m amper verbergen


Je wil niet op de foto (in tegenstelling tot op koortsliploze dagen), je mijdt oogcontact met mensen (terwijl je anders naar iedereen lacht), je loopt op straat de hele weg naar de stoep te staren (die is ineens zó interessant dat je dat niet eerder is opgevallen), je XXL-sjaal is je beste vriend en als je dan toch moet praten, houd je je hand voor je mond. Alles om HET te verbergen. (Waardoor het alleen maar meer opvalt, dat had je toch wel door hè?)

[STAP stap=”6″]

Je smeert er een medicijn op, maar dan valt het nóg meer op

Dat zalfje waar je bij zweert, helpt waarschijnlijk hartstikke goed tegen die verdomde lip, maar zodra je het hebt opgesmeerd, weet ook de overbuurvrouw dat je een koortslip hebt. Dankzij een zalfje valt het namelijk nóg meer op. En ja, ik weet dat er doorzichtige pleisters zijn, maar ook daarmee kan je lip – vooral in het begin – tóch opvallen. Hier spreekt een ervaringsdeskundige.

Je moet in elk geval nooit op kraamvisite gaan als je een koortslip hebt. Was je het wel van plan? Lees dan eerst maar even dit artikel, dan bedenk je je wellicht. Of ben je in elk geval voorzichtiger dan ooit. En terecht dus!

[STAP stap=”7″]

Je hebt nooit zó erg gewild dat iets zou verdwijnen. Nooit!

Nou. Nooit dus.

[STAP stap=”8″]

Er zijn ergere dingen

Want hoewel je op dit moment (als je een kneiter van een koortslip hebt) denkt dat het niet veel erger kan, kom je gelukkig ook altijd wel weer bij zinnen. Dan bedenk je je dat het wel fijn is dat dit iets is waar je je (tijdelijk) zó druk om kunt maken. Ik bedoel: als dat het is, dan heb je verder dus niet zoveel te klagen. Brengt me op het volgende punt:

[STAP stap=”9″]

Wat moet ik eigenlijk blij zijn wanneer ik géén koortslip heb

Daar moet ik (en jij ook) veel vaker bij stilstaan. Dus: leef het leven als je géén koortslip hebt. Geniet ervan! Sta er heel vaak bij stil dat je blij kunt zijn met je gezonde, mooie mond. Praat, lach, zoen, zing, eet en drink alsof het je laatste dag is. Of in elk geval je laatste dag zonder koortslip. Want ja, dat kan morgen zomaar weer over zijn… Want, da’s ook fucked up: als je het virus eenmaal hebt, heb je het VOOR HET LEVEN. Sorry, don’t kill the messenger!

Is bij jou de uitbraak inmiddels over en kan je huid wel een oppepper gebruiken? Lees dan hier welke groenten je daar het beste voor kunt eten.>

Reageer op artikel:
9 dingen die je denkt als je een koortslip hebt
Sluiten