Redactie
Redactie Algemeen 9 jun 2016

9 dingen die je doet als je buiten de stad gaat wonen (maar echt nooit van jezelf had verwacht)

Steeds meer jonge gezinnen trekken met hun kroost de stad uit. Volgens recente cijfers van het CBS was dat aantal in 2015 veel hoger dan in de jaren daarvoor. Ook Patricia verliet hartje Amsterdam en eindigde in een woonwijk buiten de ring.

Vlak na de geboorte van mijn dochter wilde ik maar één ding: weg uit die binnenstad. Klaar met de lallende studenten onder mijn raam en met het feit dat ik op de markt in de rij moest staan voor een komkommer en een tros bananen. En dus vond ik mezelf op een dag terug in een buitenwijk van Amsterdam, op flinke fietsafstand van het centrum, waar we een groot huis met tuin kochten. En daar word ik blij van alle dingen die ooit mijn schrikbeeld waren.

[STAP stap=”1″]

Genieten van buurtkinderen in je tuin

Leek me nogal eng burgerlijk, van die buurtkinderen die de hele dag je huis in en uit lopen en vragen of je kind buiten mag komen spelen. Is echt niks van waar. En dus sta ik blijmoedig de grote chipszakken en familiepakken dubbellikkers die ik heb ingeladen bij Albert Heijn (zie punt 4) uit te delen nog voor ze de voorraadkast of vriezer hebben gezien.

[STAP stap=”2″]

Op het bankje in de speeltuin zitten

Onze tuin komt uit op een grasveld met een speeltuin. De eerste keer dat ik daar zat was het koud en winderig en op de wipkip na, was er geen kip. Maar nu zit ik er vaak met buurman Pino, Bob en Richard of een van de buurvrouwen, terwijl onze kinderen fikkie stoken met vergrootglazen, rondcrossen op loopfietsen en wij de laatste buurtroddels doornemen. Een betere stamkroeg is er niet.

[STAP stap=”3″]

Je kind alleen buiten laten

Als ik moeder ben, zal ik nog steeds elke week naar de kroeg gaan, dacht ik. No way dat ik dat zou opgeven. Heb ik ook niet gedaan, maar je leven verandert toch. En dus zat ik de dag erna met een kater en een koffie-to-go in de stadsspeeltuin. Samen met dertig andere ouders en het dubbele aantal kinderen. Zag ik mezelf niet nog jaren doen. Nu gooi ik gewoon de poort van onze tuin open, trap ik mijn kind (vriendelijk) naar buiten, waarna ik voor mezelf een straffe bak zet en op mijn dooie ooie aan de dag begin.

[STAP stap=”4″]

Boodschappen bij de AH XL

Boodschappen, die deed ik toen ik in het centrum van Amsterdam woonde bij dure biologische zaakjes en op de markt. Door weer en wind, slingerend met vier tassen aan het stuur en een kind voorop in de kinderstoel. Nu stuur ik onze Saab de parkeergarage van de Albert Heijn XL binnen en rijd ik met voorraden luiers, wasmiddel, dubbellikkers en wc-papier fluitend naar buiten.

[STAP stap=”5″]

Parkeren voor de deur

Om vervolgens voor mijn deur te parkeren (in Amsterdam net zo zeldzaam als het vinden van honderd euro) en daar de hele handel, ook fluitend, uit te laden. Of linea recta uit te delen aan die buurtkinderen in mijn tuin.

[STAP stap=”6″]

Een buurtborrel organiseren

Van die vrouwen die een buurtborrel organiseren en daar dan heel gelukkig van worden. Ik kon er met mijn volle verstand niet bij. Maar inmiddels heb ik de eerste op mijn naam staan. Locatie: bij dat bankje in die speeltuin. Ik zeg het nog een keer: een betere stamkroeg is er niet.

[STAP stap=”7″]

De auto wassen voor de deur

Ooit reed ik de smerigste auto van Noord-Holland, omdat ik dat ding simpelweg nooit voor mijn deur kon parkeren om er even een stofzuiger door te halen. En voor de wasstraat was ik te lui. Nu spons ik zacht neuriënd de Saab op zondag en vind ik het prima dat ik daarmee steeds meer op mijn vader begin te lijken.

[STAP stap=”8″]

Blij zijn met sociale controle

Heerlijk hoor, zo’n handige buurman die meteen met een waterpomptang voor de deur staat, omdat je op de Facebook-groep van de buurt hebt gevraagd of iemand nog een goede loodgieter weet.

[STAP stap=”9″]

De grote stad niet missen

Liever een klein huis in de stad dan een joekel in een dorp, was ooit mijn devies. En dus bliezen we luchtbedden op als mijn ouders kwamen logeren en sliepen we met oordoppen in vanwege de bovenburen. Nu parkeer ik opa en oma in het logeerbed op de derde verdieping. Die luchtbedden en die oordoppen: ik mis ze geen moment. Net als dat huis in die bruisende buurt.

Herkenbaar? Praat mee op Facebook.

En als je dan toch naar een dorp verhuist, doe hier je voordeel met deze buitenspeel-tips.

Door: Patricia van den Broek

Reageer op artikel:
9 dingen die je doet als je buiten de stad gaat wonen (maar echt nooit van jezelf had verwacht)
Sluiten