9 dingen die je móet vertellen aan je vriendin die bijna moeder wordt

Renske Hoff 5 mrt 2016 Kids

Tijdens mijn zwangerschap was ik nou niet bepaald bezig met de periode na de bevalling. Wat me te wachten stond, ik kon er denk ik gewoon met mijn pet niet bij. Toch had ik, achteraf beschouwd, best een aantal dingen even vooraf willen weten. Dingen die ik inmiddels dus wél voorzichtig (!) vertel aan vriendinnen die voor het eerst moeder worden. En daar zijn ze me dankbaar voor. Tenzij ze vet lopen te liegen natuurlijk.

Anyways. Hier de 9 dingen.

[STAP stap=”1″]

Je nieuwe leven ziet er straks wellicht niet zo uit als je nu denkt

Vooropgesteld is jouw baby straks natuurlijk de mooiste baby op aard’. Echter, er gaan zich een hoop dingen voordoen die je nooit had kunnen bevroedden. In mijn geval had de kersverse baby continu gigantische darmkramp, waardoor er niks geen lachende roze boeddha in de wieg lag. Ook lukte het de eerste nachten niet (ik gaf borstvoeding) om mijn baby zelfstandig aan te leggen. Iets waar ik, maar vooral de baby, nogal heftig van in paniek raakte. Nou, en dat was allemaal nog maar het begin. Ik wil niemand ontmoedigen, baby‘s zijn de bom, maar de komst van een baby verandert je (kijk op het) leven echt voorgoed.

[STAP stap=”2″]

De tijd is je beste vriend

Maar echt! Vooral in die eerste weken denk je dat je in een vreemdsoortig blijvend vacuüm leeft. Je denkt dat dingen nooit meer over gaan, dat je altijd zo starnakel vermoeid zal blijven, dat je baby altijd zoveel blijft huilen, dat je over een jaar nog steeds drie nachtvoedingen geeft en dat je baby dan nog steeds moet worden ingebakerd. Hoe kapot moe je ook bent: de tijd doet zijn werk. Baby‘s worden ouder, groter, gaan op een dag banaan eten en met een beetje mazzel zelfs sperziebonen. Plus: je vergeet dus alles (heus waar, lang leve het slaaptekort). En ik moet de eerste achtjarige nog tegen komen die nog steeds bij zijn moeder op de borst slaapt. Wees relaxt, het komt goed.

[STAP stap=”3″]

Koop een Puck-a-Baby

MOCHT je nou een superontzettend tevreden baby krijgen, je weet wel, zo’n blij exemplaar dat met de handjes boven het hoofd urenlang in de box ligt te tukken, dan moet je deze tip vooral overslaan. Maar in alle andere gevallen: de geheime toptip voor onrustige baby‘s is wat mij betreft de Puck-a-Baby, een geweldig makkelijk inbakerslaapzakje. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar veel baby‘s worden er rustig van en het dichtritsen wordt al snel onderdeel van het avondritueel. Je kunt natuurlijk ook gewoon inbakeren, maar dat vond ik zo makkelijk nog niet.

Is het geen plaatje

Is het geen plaatje

[STAP stap=”4″]

Je bent nooit meer alleen

Nouja, in de auto/trein of op de fiets naar je werk. Maar verder niet. ECHT niet.

Nee echt niet.

[STAP stap=”5″]

Je kunt niet meer spontaan met z’n tweeën gezellig op pad

Denk even aan het moment dat je elkaar na het werk opbelt en zegt: waar zit jij? Waar gaan we eten en drinken? Nou, dat goddelijke moment, dat hemelse vrije gevoel, dat is dus weg. Je kunt natuurlijk met collega’s of vrienden direct na werk aan de wijn en bitterballen gaan, maar dan moet de wederhelft dus het avondritueel doen. Neem het er samen dus zoveel mogelijk van voordat je gaat bevallen. En probeer – als alles een beetje op de rit is – een oppas te regelen voor een middag én aansluitend de avond.

[STAP stap=”6″]

Je vriendschappen veranderen

Er zijn dus mensen zonder kinderen en mensen met kinderen. Zo simpel is het. Het is een club, een genootschap, een verbond. En dat maakt dat je vriendschappen veranderen. Dat is niet erg, het hoort erbij. Maar be prepared. Opeens vind je dat bevriende stel met kinderen toffer dan ooit en is het plots moeilijker om te matchen met een vriendin die middenin the single life staat. Omdat ze je op zondagavond 23u een goedbedoelde WhatsApp stuurt met de vraag waar je uithangt, en dat jij dan iets moet mompelen over ‘een keertje vroeg naar bed’, terwijl je al lang en breed onder de dekens lag en de slaapvouwen in je gezicht staan.

[STAP stap=”7″]

Je moedergevoel moet zich ontwikkelen

Kijk, uiteraard zijn er vrouwen die meteen een geweldig moedergevoel hebben. Die vanaf dag één aan een huiltje horen wat het betekent. Die weten wat voor ritme het beste bij de baby past en vanaf wanneer. Nou, dat hoeft dus niet zo te zijn. Ik had in ieder geval geen idee. En dat vond ik dus heel erg en raar en vreemd. Mijn tip: geef jezelf de tijd. Het komt goed.

[STAP stap=”8″]

Je hoeft heus niet te slapen als de baby slaapt

Natuurlijk is het erg lekker en verstandig om te slapen als de baby slaapt, en je zult deze tip ook van praktisch iedere kraamhulp krijgen. Mij lukte het alleen niet. Dan lag ik dus hartstikke wakker op de slaapkamer, met de gordijnen dicht en de kraamhulp met de baby in de woonkamer. Na een half uur panisch proberen (ik MOET slapen anders stort ik finaal in) ging ik dan maar een potje Facebooken en koekjes vreten. Met een gigantisch rotgevoel. De tip der tips: maak er vooral geen enorm ding van. Dan lukt het misschien juist wel een keertje. Of niet. Of niet! Sorry.

[STAP stap=”9″]

Laat je niet gek maken door De Boekjes

De boekjes – je gaat er ongetwijfeld een paar stuklezen. Op zoek naar het juiste slaapritme of het beste voedingsschema. In mijn optiek lijkt het in die boekjes alleen steeds of het ‘gewoon’ een bepaalde som is die je moet oplossen. Zo van: doe deze tien dingen/tips en hatseflats klaar is je perfecte baby. En als je dat niet doet, nou, dan is het dus je eigen stomme schuld dat je baby niet slaapt of eet. In het boek De Tevreden Baby van Gina Ford staan bijvoorbeeld best interessante tijdschema’s, maar instructies als ‘Laat de baby nu eerst even tien minuten trappelen’, daar kan ik dus helemaal niks mee. Doe vooral je eigen ding, ook al snap je zelf niet eens waarom dat je eigen ding is, en doe de rest niet. Verder verwijs ik je terug naar stap 2.

Zou jij deze tips geven aan je vriendin? Mis je nog een paar essentiële tips? Laat het weten via Facebook.

Lees hier alles over hysterische nesteldrang

Reageer op artikel:
9 dingen die je móet vertellen aan je vriendin die bijna moeder wordt
Sluiten