Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 2 februari 2016

9 dingen die je moet weten over het Zika-virus als je zwanger bent of dat wil worden

Al het nieuws rondom het zika-virus kan je bijna niet ontgaan zijn. Met name zwangere vrouwen die plannen hebben om af te reizen naar Zuid-Amerika, moeten waakzaam zijn. Wellicht voor hen én voor vrouwen met een kinderwens die nog op vakantie gaan handig om even op een rijtje te hebben waar je op moet letten.

Alles wijst erop dat het zika-virus leidt tot misvormde baby’s als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap. Het kan via de placenta worden overgedragen van moeder naar kind. Er zijn aanwijzingen voor een verband tussen zika-virusinfectie en microcefalie (afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang van de baby te klein is). Of microcefalie daadwerkelijk door het zika-virus wordt veroorzaakt, wordt op dit moment onderzocht. Zelfs als er een verband is tussen het virus en de misvorming, is het niet zeker wat de risico’s zijn – welk percentage met zika besmette zwangere vrouwen baart een kind met microcefalie? Voorlopig houden onderzoekers een ‘beter voorkomen dan genezen’-tactiek aan.

Bron: CDC

[STAP stap=”1″]

Wordt het virus alleen verspreid door muggen?

Bron: AFP

In de meeste gevallen krijg je het virus door een prik van de geïnfecteerde Aedes-mug, die zich vooral in tropische en subtropische gebieden van de wereld bevindt (deze mug verspreidt ook chikungunya en dengue). Ook zijn er zeldzame gevallen bekend van verspreiding van het zika-virus via bloedtransfusies of seksueel contact. Het virus kan niet worden verspreid door de lucht (bijvoorbeeld door hoesten of niezen).

[STAP stap=”2″]

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen het zika-virus?

Aangezien er (nog) geen vaccin of tegengif is voor zika, is de enige manier om geen zika te krijgen, niet af te reizen naar gebieden waar het zika-virus actief is. (En geen onbeschermde seks hebben met iemand die het virus onder de leden heeft of die het zou kunnen hebben).

[STAP stap=”3″]

In welke landen komt het zika-virus op dit moment voor?

Bron: NOS

Barbados, Bolivia, Brazilië, Colombia, Curaçao, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Kaapverdië, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint-Martin, Salomonseilanden, Suriname, Thailand, Virgin Islands en Venezuela.
(Bron: ECDC 28-01-2016)

[STAP stap=”4″]

En wat als je móet afreizen naar een gebied waar zika actief is?

Als je er om wat voor reden dan ook niet onderuit komt, dan moet je voorkomen dat je wordt gestoken: draag lange mouwen, lange broeken – beide dik genoeg om een muggenbeet te weren -, smeer je in met DEET (check hier hoe je DEET moet gebruiken als je zwanger bent), slaap in kamers die uitgerust zijn met een goede airconditioning en zorg ervoor dat je onder een klamboe ligt. Blijf uit de buurt van plekken met stilstaand water, bij uitstek dé plek waar muggen hun eitjes leggen en waar dus relatief veel muggen zijn.

[STAP stap=”5″]

Moeten zwangere vrouwen zich zorgen maken?

Zwangere vrouwen die onlangs gereisd hebben naar een van de landen waar zika voorkomt, kunnen dit het beste aan hun arts melden, vooral als je je ziek voelde tijdens je reis. Als je momenteel zwanger bent én je bevindt je in een van de besmette landen, kun je het beste voorkomen dat je gestoken wordt (zie vorige antwoord).

[STAP stap=”6″]

Je bent zwanger en net terug van een heerlijke vakantie in Mexico, je weet niet of je bent geprikt door een mug. Moet je je zorgen maken?

Bron: iStock

De incubatieperiode is drie tot twaalf dagen. Zo lang kan het dus duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt. Als je na drie weken pas ziek wordt, is de kans vrij groot dat het geen zika is. Maar ga voor de zekerheid toch maar even langs de huisarts.

[STAP stap=”7″]

Heerst er een negatief reisadvies naar gebieden waar zika rondwaart?

In Nederland heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies afgegeven, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert zwangeren en vrouwen met een kinderwens hun reis naar gebieden waar het zika-virus heerst, uit te stellen. De Verenigde Staten en België hebben wél een negatief reisadvies ingesteld voor zwangeren. Het gaat hierbij om grote delen van Zuid- en Midden Amerika, waaronder Suriname, Brazilië, Colombia, Venezuela, Guatemala en Mexico.

[STAP stap=”8″]

Kun je zika doorgeven via borstvoeding?

Er zijn momenteel geen gevallen bekend waarbij baby’s het zika-virus hebben gekregen door borstvoeding.

[STAP stap=”9″]

Wat kun je verwachten als je wordt besmet met het zika-virus?

De symptomen lijken op die van dengue en gele koorts en kunnen bestaan uit koorts, gewrichtspijn, spierpijn, rode ogen, pijn achter de oogbollen, hoofdpijn, algehele zwakte, huiduitslag en zwelling van de onderbenen. Sommige mensen hebben echter alleen last van wat lichte griepverschijnselen. Ongeveer 4 dagen (varieert tussen de 3-12 dagen) ná de prik door een geïnfecteerde mug vertoon je de eerste klachten en verschijnselen. In Nederland wordt infectie met het zika-virus alleen vastgesteld bij mensen die het in het buitenland hebben opgelopen, vooral Suriname.

Ben je in een gebied geweest waar het zika-virus heerst? Praat erover op Famme’s Facebook.

Natuurlijk bescherm jij je ongeboren baby nu tegen ziektes als het zika-virus. Maar dat beschermen houdt niet op als je kind straks groter is. Integendeel. Heb je een dochter? Grote kans dat je haar hiervoor wil beschermen.>

Reageer op artikel:
9 dingen die je moet weten over het Zika-virus als je zwanger bent of dat wil worden
Sluiten