Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 28 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

9 dingen waarover ik me als moeder soms schuldig voel

Opvoeden, het is geen eitje. Maar het is ook zo leuk. Toch trek je er soms te weinig tijd voor uit. Omdat je nog boodschappen moet doen, even naar het postkantoor wil, snel de stofzuiger door het huis heen moet halen. Nou ja, allemaal van die hele belangrijke non-dingen.

En ja, daar kan ik me soms schuldig over voelen. Ook al weet ik dat geen enkele moeder perfect is. Maar toen mijn dochter vandaag met haar fietsje viel, omdat ik op mijn mobiel aan het kijken was, dacht ik: misschien moet ik die momenten eens opschrijven. Niet om een moeder zonder schuldgevoel te worden, want hej, ik ben ook maar een mens, maar wel om te beseffen dat ik die telefoon bijvoorbeeld best wat vaker thuis kan laten.

Afijn, dit is waarom ik me soms schuldig voel tegenover mijn dochter:

1. Als ik haar lunch vergeet

Dan is het ineens 15.00u en denk ik: hè, wanneer heeft ze nou eigenlijk voor het laatst gegeten? Oh kak, dat was die banaan om 11.00u. Is me wel eens gebeurd. En niet omdat ik zo intens met haar met de Duplo zat te bouwen, maar omdat ik per se nog even dit en nog even dat moest doen. Ze vraagt er zelf ook niet om. Helpt ook niet 😉

2. Als ik haar huilend achterlaat op de crèche

Als ik niet zou werken, zou ik een stuk minder leuke moeder zijn (en zouden we ons huis niet kunnen betalen), maar toch: elke ochtend kleeft ze als een huilend hoopje tegen me aan. En dat vind ik toch lullig. Als ik haar ophaal, wil ze nooit mee naar huis trouwens, want te druk met spelen. Maar da’s weer een ander verhaal.

3. Als ik tegen haar uitval

Op die momenten dat ze zich voor de zoveelste keer huilend ter aarde stort, omdat ze op een pluisje is getrapt en je je geduld verliest. Big time. Een vriendin van me zei ooit: ‘Je kunt dan altijd ook zélf even weglopen.’ Briljant. Maar daar kom ik dan niet op.

4. Als ik haar op mijn telefoon spelletjes laat spelen, terwijl ik werk

Vanochtend nog. Toen ik dit stuk zat te tikken. Dus.

5. Als ze met haar fiets valt, terwijl ik aan het appen ben

En toen lag ze daar ineens, op het fietspad, onder haar fietsje met zijwieltjes. Niet cool van mezelf. Er stond zelfs een vrouw te kijken. Hoofdschuddend. Maar misschien heb ik dat erbij verzonnen. Een wijze les in elk geval.

6. Als ik te moe ben en haar voor de tv zet

Ik probeer dat zo min mogelijk te doen. Meestal vraagt ze er ook niet om. Nog niet. Al zet ik haar soms wel voor de buis. Als ik moet koken, mijn werk roept of ‘s ochtends om half 7 gewoon te moe ben om de waterverfspullen uit te halen. En daar voel ik me dan schuldig over. Terwijl zij de tijd van haar leven heeft. Dat dan weer wel.

7. Als ik patat haal of snel een pannenkoek bak

Ik doe dan wel een pannenkoek met groenten erin. Nou ja, soms dan.

8. Als ik ruzie maak met mijn vriend waar ze bij is

Deze is niet best. Al ben ik er ook geen voorstander van om alles maar onder het tapijt te schuiven. Een beetje onenigheid en af en toe een flinke discussie hoort ook bij het leven. Maar het gebeurt soms dat we net iets te hard tegen elkaar mopperen waar ze bij is.

9. Als ik haar in bed stop en besef (nou ja, ruik) dat ze al een tijdje niet in bad is geweest

Dan geef ik haar een knuffel, verberg ik liefkozend mijn neus in dat krullende haar en denk ik: gatver, je haar ruikt een beetje vies. Is mijn eigen schuld. Want ik vergeet soms gewoon bij te houden wanneer ze in bad is geweest en haar haar heeft gewassen. Et voilá, daar voel ik me dan weer schuldig over.

LEES ook: een beetje plagen mag, maar met deze dingen mag je je kind NOOIT pesten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 dingen waarover ik me als moeder soms schuldig voel
Sluiten