Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids april 7, 2016

9 dingen waar reislustige ouders zich absoluut niet druk om maken

Wereldreizigers wil ik ons niet noemen, maar mijn man en ik hebben al heel wat landen bezocht. Sinds de kinderen er zijn misschien wat minder vaak, maar we zijn zeker van plan om ze veel van de wereld te laten zien. Ondanks alle argumenten en vragen waarmee andere ouders altijd weer op de proppen komen.

Want ja, sommige mensen zien altijd en overal beren op de weg. Wij zien die niet zo vaak. Beide keren dat we met de kinderen een maand op roadtrip gingen, waren daar volgens anderen veel argumenten tegenin te brengen. Wij weerlegden deze elke keer. Waar je soms wel moe van wordt, ja. Waarom mensen soms wel tégen verre/lange reizen met kinderen lijken te zijn? Nou, heb je even?

[STAP stap=”1″]

‘Is dat niet heel egoïstisch?’

Nou, ontzettend egoïstisch om je kind allemaal mooie plekken van de wereld te laten zien, hoor. Heel. En dat ze lekker allemaal leuke dingen mogen doen, dat we gaan zwemmen, naar pretparken gaan, lekker vaak uit eten gaan, dat ze veel vaker buiten kunnen spelen dan thuis. Enorm egoïstisch. Nu je het zegt…

[STAP stap=”2″]

‘Ben je niet bang dat ze vaak ziek zullen worden?’

Onze kinderen zijn niet zo vaak ziek. Maar of ze nou thuis ziek zijn of op vakantie; een paar dagen in bed liggen, kan daar ook. Dan maar even niet verder reizen. Wij passen ons wel aan. En we reizen voorlopig nog naar westerse landen die goed ontwikkeld zijn en waar de medische zorg net zo goed is als bij ons in Nederland.

[STAP stap=”3″]

‘Moet je niet wachten tot de kinderen het zich kunnen herinneren?’

Natuurlijk herinnert je kind zich niet elk detail van jullie reis, maar is dat erg? Sommige volwassenen moeten heel hard nadenken als je vraagt wat ze vorig weekend hebben gedaan… Ik herinner me ook niet elk detail van onze reizen, maar ik ben dankbaar voor de hele ervaring op zich. Toen wij onze eerste reis met kind gingen maken (hij was toen 1,5), zaten we bovendien echt niet te wachten op dit goedbedoelde advies. Hadden we dan met die reis moeten wachten tot ons kind zes was? Onzin. Nu kunnen we reizen, dus nu doen we het. Waarom alles uitstellen?

[STAP stap=”4″]

‘Het is vast heel moeilijk, om met kinderen te reizen’

Nee hoor, net zo moeilijk als het is om thuis je kids in het gareel te houden. Ik vind het niet zwaarder daar dan hier. Het grootste misverstand waar nieuwbakken ouders tegenaan lopen, is dat ze willen reizen zoals ze deden toen ze nog geen kinderen hadden. Maar het leven is nu anders, dus stel je verwachtingen bij. Je kunt niet uren bergwandelingen maken met een dreumes op je rug (althans, het kan wel, maar ík zou ‘t niet doen). Je moet misschien soms iets meer plannen en rustig aan doen. Er zijn genoeg gezinnen die altijd reizen; luister naar hun tips in plaats van naar de zwartkijkers die zeggen dat het te moeilijk is. Het biedt namelijk juist heel veel voordelen.

Bron: Lovetaza

[STAP stap=”5″]

‘Baby’s en kinderen zijn verschrikkelijk in een vliegtuig’

Sommige kinderen gedragen zich niet in vliegtuigen – maar sommige volwassenen zijn nog erger. Je kunt dus niet zeggen dat álle kinderen verschrikkelijke passagiers zijn, alleen maar omdat sommige kids niet op hun stoel kunnen blijven zitten of hun stembanden menen te moeten testen. Je moet in het vliegtuig gewoon creatief zijn om leuke dingen te bedenken hoe je ze kunt bezighouden. Google is je beste vriend (raadpleeg die tips wel ruim voor vertrek, want vaak moet je wel iets aanschaffen). Of lees gewoon dit artikel, dat kan ook.

[STAP stap=”6″]

‘Ga je dan daar alleen maar naar pretparken toe?’

Nee joh. Dat je kinderen hebt, betekent niet dat je veroordeeld bent tot een vakantie waarin je van pretpark naar pretpark sjokt. Helemaal niet. Maar je maakt je reis natuurlijk wel zó gevarieerd, dat je kinderen het ook naar hun zin hebben. Dus toen wij in Los Angeles waren, brachten we vanzelfsprekend ook een bezoekje aan Disneyland. En je raadt het al: dat was echt niet alleen maar leuk voor onze kinderen. Wij hadden er minstens zoveel lol. Vergeet niet dat alle bestemmingen wel kindvriendelijke locaties bevatten. Naast de geijkte pretparken zijn er musea, speeltuinen, parken, maar zelfs een ‘gewoon’ strand is al voldoende.

[STAP stap=”7″]

‘Moet je dan niet ontzettend veel spullen meezeulen?’

Natuurlijk: als je met kleine kinderen gaat reizen, moet je best wat inpakken. Denk alleen al aan een MaxiCosi (als je met een baby reist), een buggy en autozitje. Maar dat sjouwen is maar van tijdelijke aard. Als je je spullen eenmaal hebt ingecheckt, hoef je je er niet meer druk om te maken. En als je aankomt, gooi je je kind in de buggy, installeer je het autozitje in jullie huurauto (of taxi) en klaar ben je.
Wil je minder bagage meenemen? Boek dan accommodaties die een wasmachine of wasservice hebben. Wij deden het nóg makkelijker en namen alleen de buggy mee. De rest kochten we daar. In ons geval: een campingbedje – te gebruiken als bed én box – en twee autozitjes. Kost je misschien wat meer, maar scheelt je veel gesjouw.

[STAP stap=”8″]

‘Reizen met kinderen is toch heel erg duur?’

Dat ligt er maar aan wat je allemaal onderneemt. Wat je op de plaats van bestemming doet, hoeft allemaal niet veel te kosten. Natuurlijk vloog op sommige dagen het geld uit onze portemonnee, maar andere dagen deden we dan weer wat rustiger aan en ondernamen dingen die niet zoveel kosten, denk speeltuin, strand, maar ook een dag onderweg naar een nieuwe plek kostte ons – behalve de benzine – nauwelijks geld.

[STAP stap=”9″]

‘Ik ben zoo jaloers!’

Doe het dan ook! Ik weet dat veel mensen dan beginnen over geld. Maar weet je: zet eens elke maand wat geld opzij. Maar echt opzij, op een rekening waar je niet of moeilijk iets vanaf kunt halen. Laat je partner dat ook doen en voor je het weet, hebben jullie genoeg gespaard om er van op reis te gaan. En dan kan ook voor jou en je gezin het grote avontuur beginnen.

Reizen met je gezin is naar mijn mening niet iets dat je moet vermijden of waarvoor je bang moet zijn. Reizen uitstellen omdat je kleine kinderen hebt, is dan ook geen goed argument. Je kinderen zijn maar één keer kind. Voor je het weet, zijn het slungelige pubers die – als je een beetje pech hebt – geen tijd meer willen doorbrengen met papa en mama. Al helemaal niet tijdens de vakantie! Er is dus geen betere tijd dan nu om de wereld te ontdekken, samen met je gezin.

Herkenbaar? Al die beren op de (reizen met kinderen)weg die anderen zien maar jij niet? Praat erover mee op Famme’s Facebook.

Denk je nu: dit wil ik ook! Dan ben jij vast een reislustige moeder. Check het hier!>

Reageer op artikel:
9 dingen waar reislustige ouders zich absoluut niet druk om maken
Sluiten