florine duif
florine duif Kinderen 22 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

10 verrassende feiten over moedermelk die je (waarschijnlijk) nog niet wist

Natuurlijk is er niets mis met flesvoeding, maar heb jij gekozen voor borstvoeding en is dat ook gelukt, dan ken je het wonder van jouw lichaam die je baby voedt. Wist je dat de door jou geproduceerde moedermelk ook wel ‘het vloeibare goud’ wordt genoemd? En dat is niet voor niets. Moedermelk kent namelijk talloze, wonderlijke eigenschappen.

Grote kans dat je dit nog niet wist.

Verrassende feiten over moedermelk

Daarom: tien feiten over moedermelk die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Dagelijkse gezondheidsbooster

Om direct even op dat vloeibare goud terug te komen. In China wordt colostrum, de eerste druppels moedermelk, gezien als hét voedingsmiddel voor de rijken der aarde en het staat dan ook bij een deel van de Chinese jetset op het dagelijkse menu. Niet zo gek, want het goedje barst van de krachtige, voedzame stoffen.

2. Helpt tegen kwaaltjes en wondjes

In moedermelk zit Immunoglobuline A, afgekort IgA genoemd. Dit is een ontstekingsremmende en ziektewerende stof. Heb je een brandwondje of bijvoorbeeld een oogontsteking, dan smeer je er gewoon een beetje moedermelk op. Enkele druppels zouden al genoeg zijn om van de kwaal af te komen. Hier lees je nog andere dingen die je kunt doen met borstvoeding.

3. Een ideaal middel tegen rimpels

Niet voor niets wordt er beweerd dat Kim K. dit op haar poezelige gezicht smeert. Het laurinezuur uit de melk helpt namelijk tegen huidveroudering, oneffenheden, ontstekingen en pukkels. Dus, dé gouden tip van vandaag: mocht je borstvoeding (gaan) geven, haal dan na het reinigen van je gezicht een met moedermelk doordrenkt watje over je gelaat. Wacht en gij zult wonderen zien. Oh, en mocht je de borstvoeding gaan afbouwen, zorg er dan in ieder geval voor dat er nog een voorraadje in je vriezer ligt.

4. Het is een natuurlijk slaapmiddel

Moedermelk bevat melatonine, een stofje waardoor je sneller in slaap valt. Nu gaan we je niet adviseren om zelf borstvoeding te gaan drinken, maar het feit dat je kind goed in slaap valt, vind geen enkele jonge moeder erg. Toch? Bovendien, door het geven van borstvoeding word je zelf ook slaperig. Kortom, het geven van borstvoeding maakt de kans op een paar heerlijke uren diepe slaap groter. Overigens hebben zowel borstvoeding als poedermelk geen invloed op het doorslapen van je kind.

5. Moedermelk beschermt de (baby)huid

Zoals we in punt 3 al konden lezen is moedermelk goed tegen rimpels. Maar dat is niet het enige: moedermelk is sowieso goed voor de (baby)huid. Heb je melk te over, giet dit dan in jouw óf het babybad. Voor een babyzacht huidje.

6. Je rechterborst produceert waarschijnlijk meer melk

Geen enkel paar borsten is symmetrisch of even groot. Het grappige is dat dit ook tot uiting komt in de moedermelkproductie. Volgens het Health Foundations Birth Center produceert ruim 75 procent van de moeders veel meer melk met de rechterborst.

7. De samenstelling van de moedermelk past zich aan aan de behoefte van je baby

Wanneer je kroost koorts heeft, of het is snikheet buiten zal de moedermelk ietwat wateriger zijn, zodat je baby meer gehydrateerd wordt. We deliver on demand, zeg maar. Hier lees je nog veel meer over de veranderende samenstelling van moedermelk.

8. Je verbrandt calorieën als een malle

Het produceren van moedermelk kost een kersverse moeder ongeveer 1000 calorieën per dag. En met het oog op die post-zwangerschapschapskilo’s waar we nog vanaf willen, komt dat heel goed uit.

9. Wat je eet heeft inderdaad invloed op de smaak van de melk

De smaak van moedermelk wordt gevormd door wat jij eet. Zeker sterke gekruid eten, zal je baby ook proeven als hij bij je drinkt. Niet voor niets dat baby’s in Azie goed tegen spicy eten kunnen; hier raken ze in de buik (door het vruchtwater) en via de moedermelk al aan gewend.

10. Je kunt het halen bij de moedermelkbank

Steeds meer artsen zijn er van overtuigd dat moedermelk voor te vroeg geboren baby’s de allerbeste voeding is. Het zou de darmen en hersens sneller laten rijpen en de kans op complicaties verminderen. Het Amsterdam UMC geeft daarom alle baby’s op de neonatologie afdeling moedermelk. Als het niet van de moeder zelf kan komen, dan van melkdonoren. Er bestaan trouwens ook ‘moedermelkbanken’ voor andere baby’s van wie de moeder niet genoeg voeding heeft of waarbij borstvoeding geven niet lukt. Bij deze ‘banken’ kun je ‘het vloeibare goud’ halen dat andere moeders hebben afgestaan. In dit artikel lees je alles over het doneren van moedermelk.

Oh, en bonus: wist je dat je ook een taart kunt maken van moedermelk? Het recept voor moedermelktaart vind je hier.

Wist je dat je dit ook allemaal kan doen met moedermelk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme