Redactie
Redactie Kids 30 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

9 goede voornemens voor een nieuw schooljaar

Nog heel even en dan zijn echt alle scholen weer begonnen. Oeps, bespeuren wij daar stress? Nee hoor, met de onderstaande tips ben je stressvrij het komende schooljaar. Zowel je kind als jij. Succes gegarandeerd.

1. Je hoeft je niet meer overal voor in te zetten

Niet alles tegelijk, dames. Klassenouder, luizenmoeder, knutselmoeder, overblijfmoeder én lid van de ouderraad? Klinkt indrukwekkend, alleen efficiënt is het niet. Je bent ook gewoon ‘moeder’ en dat is een aardige taak op zich.

2. Je laat je kind zelf zijn huiswerk doen

Dat geknorrepot van ‘ik snap het niet!’ of ‘ik vind het stóóóm’ is soms zo irritant dat je direct te hulp schiet. Blije gezichten zijn immers leuker dan boze. Niet doen. Je kind moet zelf dingen uitpluizen, anders leert-ie het nooit.

3. Plan de agenda van je kind niet vol

Oké, sporten is goed voor een kind en, echt, zet ze op iets waar ze blij van worden, maar: plan niet elk vrij uur vol met een sport of andere buitenschoolse activiteit. Dit is zowel voor je kind als voor jou geen doen.

4. Je hoeft je niet meer met andere ouders te vergelijken

Had je niet net aan je kind uitgelegd dat hij zich niet met andere kinderen moest vergelijken? Oké. En wat doe je zelf? Stop maar. Dat jouw traktatie niet zo mooi was als die van die andere moeder (lees: een satéprikker met fruit vs. prachtig versierde cakejes), dat geeft niet. Je bent er voor je kind, dat zegt genoeg.

5. Kom niet meer in je ‘pyjama’ naar school

Of in andere affreus, loungewear-achtige praktijken. We weten dat de sportschoenen-meets-legging-look een trend is. Ook ongekamde haren zijn best fijn. Maar verschijn dan in ieder geval een tikkeltje verzorgd op het schoolplein. Zonder tandpastavlekken.

6. Ontbijt eerst voordat je de deur uit vliegt

Met een boterham in je ene hand en een kind aan de andere. Als de kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze best hun eigen bammetjes smeren. Dan heb jij tijd om eens behoorlijk te ontbijten.

7. Bescherm je kinderen niet té veel

Ook kinderen falen weleens. En natuurlijk wil je ze als ouder beschermen voor het kwaad. Maar succes in het leven ontstaat ook door falen. Kinderen leren hiervan en daarom is het helemaal niet erg als je kind een keer een 4 haalt. Volgende keer beter.

8. Ga op tijd naar bed

Voordat er gekookt is, gegeten en iedereen op bed ligt, is de verleiding groot om uitgebreid tv te gaan kijken. Je moest namelijk wel echt twee afleveringen ‘Homeland’ kijken. Dikke spijt als die wekker om half zeven gaat.

9. Geen beeldschermen meer voor je kind rond bedtijd

Onderzoek van de Boston College heeft aangetoond dat 75% van de kinderen rond de 10 jaar hebben een tekort aan slaap. Dit wordt veroorzaakt doordat ze in bed nog even tv kijken of op de iPad zitten. De cijfers op school kunnen hier flink onder lijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 goede voornemens voor een nieuw schooljaar
Sluiten