Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 20 sep 2017

9 gratis cadeaus waar je je kind dolgelukkig mee maakt


Dit weekend is Muriel’s jongste zoontje jarig. De vraag ‘wat wil je voor je verjaardag hebben’ werd op de meest mooie manier beantwoord door haar oudste zoon van 9. En leidde tot dit lijstje met 9 gratis cadeaus voor je kinderen die onbetaalbaar zijn.

Mijn nummer drie wordt 6 jaar dit weekend. Zijn wensenlijstje is niet zo lang. Mede omdat hij al twee oudere broers heeft is ons huis goed bedeeld met jongensspeelgoed, games, LEGO en sportartikelen om buiten mee te ravotten. Zijn oudere broer antwoordde op de vraag ‘wat wil je voor je verjaardag hebben’ zo ontzettend lief dat de tranen in mijn ogen sprongen. ‘Bedoel je naast knuffels en een familie ontbijt, mama?’ Gezegend ben ik echt met mijn knuffelaars, hoewel ik me ook besef dat wij als gezin echt knuffelaars gemaakt hebben van ze.

Natuurlijk gingen ze daarna over tot de orde van de dag en kwamen de suggesties voor NERF’s, diverse games en beyblades voorbij. Zeker mijn jongste verdient het om nieuw eigen speelgoed te krijgen, maar het allerbelangrijkste dat een ouder zijn kind kan geven zijn deze 9 gratis cadeaus. Misschien zien ze het niet meteen, maar over tig jaar zullen ze het daadwerkelijk als de mooiste en belangrijkste cadeaus uit hun leven beschouwen.

1. Een bak met liefde

Open deur, maar oh zo belangrijk. Om een kind vol zelfvertrouwen in de steigers te helpen voor later geef je je onvoorwaardelijke liefde. Wie veel liefde ontvangt kan ook veel liefde geven.

2. Een luisterend oor

Het is niet altijd makkelijk om wat uit je jonge kinderen te krijgen. Een simpele vraag als ‘hoe was je dag’, wordt vaak niet beantwoord. Om te weten wat er speelt in de jonge leventjes zul je moeten doorvragen. Er zijn manieren om er sneller achter te komen hoe het bv. met je kind op school gaat. Uit zijn mond. Die manieren lees je hier.

LEES OOK: Geef doe-cadeaus, veel leuker dan speelgoed!

3. Tijd en aandacht

Elk kind in het gezin heeft eigen tijd en aandacht nodig. Vandaag is mijn middelste vrij – studiedag – en hij geniet van de extra tijd met z’n mama. We slenteren naar het dorp en halen een chocolademuffin en een latte voor mama. In een keer komen er dan ook verhalen los. Kinderen hebben ook heel goed door wanneer je er niet echt bij bent. En irriteren zich mateloos aan het telefoongebruik van hun ouders. Leg je telefoon dus vooral weg. Ga erop uit, bouw een nieuwe Kapla toren samen (maar dan ook echt samen) of doe een spelletje.

4. Doe dingen en ontdekken van activiteiten

Hoe weet een kind dat ze van paardrijden houdt als ze er nooit mee in aanraking komt. Vaak volgen de kinderen de hobbies van de ouders, maar soms is je kind gewoonweg geen type voetballertje of pianist, maar een creatieve geest of kleine techniciën in de dop. Tijdens vakantieperiodes zijn er overal kampen, workshops bij musea en via school kun je vaak nieuwe interesses ontdekken zoals schaken en toneel. Het initiatief van de Albert Heijn om een sportfestijn op te tuigen om sporten te ontdekken juich ik ook enorm toe.

5. Een trotse, motiverende ouder

Het gaat er niet om dat kinderen uitblinken, maar dat ze met plezier hun ding doen. Die glunderende koppies als de familie langs de lijn staat en komt aanmoedigen. Kinderen genieten intens van ouders die trots zijn. Het boost hun zelfvertrouwen. Prijs je kind regelmatig om zijn gedrag en inzet.

6. Stabiliteit

Rust, ritme, regelmaat. Je kunt er tegen vechten. Hoezo zouden de kinderen niet flexibel kunnen zijn? Feit is dat kinderen gebaat zijn bij een stabiele omgeving. Met structuur waar ze op kunnen bouwen. Als er iets belangrijks en groots verandert in de thuissituatie, zoals een verhuizing of scheiding is het belangrijk dit heel serieus te nemen en energie te stoppen in de overgang naar de nieuwe situatie. Maar ook in het dagelijkse leven hebben kinderen baat bij structuur en stabiliteit.

7. Maak samen lol

Niets fijner dan lachen en lol maken met je kinderen. Je bent vaak genoeg streng en de opvoeder, maar vergeet niet dat geintjes uithalen en lol trappen ontzettend verbind. Bij ons in huis zijn mijn gekke bekken of imitaties van een chefkok die het eten beoordeeld favoriet. In een deuk liggen ze als ik een spruitje ga ophemelen tot culinair wonder.

8. Knuffels, kussen en je veilige armen

Zeker de kleintjes vinden het heerlijk om ontelbaar veel knuffels van papa en mama te krijgen. Jong geleerd is oud gedaan en hoe meer lichamelijk contact je met elkaar deelt hoe groter de kans dat je tiener ook nog regelmatig bij je op schoot kruipt. Fysiologisch geven knuffels en kussen een fijn stofje af waar je gelukkig van wordt, maar mentaal maakt het je ook sterk.

9. Ruimte om te experimenteren

Hoe graag je je kinderen ook wilt helpen, het meest gebaat zijn ze bij zelf experimenteren, fouten maken en ze zelf weer recht te zetten. Uiteindelijk is het je grootste taak in het leven om ze op eigen benen te leren staan. Bovendien zullen ze extra trots zijn als ze iet helemaal zelf hebben ontdekt.

Wil je dan toch een echt cadeautje geven, denk dan aan deze educatieve cadeaus die mooi zijn en wat bijbrengen aan de ontvanger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 gratis cadeaus waar je je kind dolgelukkig mee maakt
Sluiten