Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 19 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Wil je gezond eten maar liever niet failliet gaan? Zo pak je het aan!

Vandaag de dag willen de meeste mensen graag gezonder eten, maar iets weerhoudt hen ervan: ‘geld’ is daar vaak de oorzaak van. Ze denken dat gezond eten prijzig is en dit kan zeker soms het geval zijn – maar het hoeft zeker niet altijd! Als je verstandig shopt hoeft gezond eten helemaal niet zo duur te zijn. Zo doe je dat:

1. Biologisch eten hoeft niet altijd

Als je al je eten biologisch koopt ben je inderdaad veel geld kwijt. Maar je hoeft niet alles biologisch te kopen. Denk bijvoorbeeld aan etenswaren in een schil, zoals een banaan, je eet dit zonder de schil dus een bio banaan is echt niet nodig.

2. Juist opslaan

Als je gezonder wil eten zul je waarschijnlijk meer groenten en fruit gaan eten. Je moet deze natuurlijk wel opbergen op de allerbeste meest koele plek, want als de kwaliteit verloren gaat en het eten in de prullenmand belandt, ben je twee keer zo duur uit.

3. Ga naar de markt

Als je naar de markt gaat kom je vaak met tassen thuis, alles is namelijk zoveel goedkoper. Je hebt met gemak 4 avocado’s voor 1 euro in plaats van 1 voor 1 euro. Dit geldt voor alle groenten en fruit, dus hier kun je lekker goedkoop inslaan.

4. Snijd het zelf

Voorgesneden groenten en fruit zijn vaak vele malen prijziger dan wanneer je ze ongesneden koopt. Je betaalt voor het stukje ‘gemak’ dus dat kost je extra, door zelf te snijden en hakken ben je vele malen goedkoper uit.

LEES OOK: Say what?! Volgens een voedingsdeskundige is ontbijten met een plak pizza gezonder dan met granola.

5. Zelf groenten verbouwen

Het enige wat je nodig hebt is wat potgrond, zonlicht en water. Met deze 3 benodigdheden kun je makkelijk zelf je eigen groenten verbouwen. Je kunt dit ook samen met de kinderen doen, zij vinden dit vast fascinerend.

6. Wees creatief

Mix and match je groenten. Je hoeft niet je champignons weg te gooien omdat deze niet goed samengaan met boerenkool. Wees creatief, gooi je groenten niet weg en bezuinig hieronder minimaal op je groenten-intake.

7. Bevroren gerechten

Eten wat direct wordt ingevroren is net zo gezond als vers eten. Je kunt je vriezer daarom stampvol maken door deze te voorzien van vele soorten groenten en fruit. Denk aan: bosbessen, frambozen, boontjes en groenten mixen.

8. Proteïne intake

Zorg dat je je proteïne uit verschillende bronnen binnen krijgt. Het is bijvoorbeeld heel erg duur om altijd maar vlees in te slaan, bonen will do! Deze leveren ook gezonde proteïne en je kunt ze aanschaffen in bulk formaat.

9. Koop een waterfles

Voldoende water is nodig om gezond te zijn. Het is echter een dure grap om altijd maar flesjes water aan te schaffen. Koop daarom 1 waterfles waar je tevens lekker veel water in kwijt kunt. Daar zijn je vochtintake en portemonnee happy mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil je gezond eten maar liever niet failliet gaan? Zo pak je het aan!
Sluiten