Thea Tijssen
Thea Tijssen Persoonlijk 14 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

9 ‘eerste keren’ die alle kersverse ouders vroeg of laat kunnen afvinken

Je hoort en leest er van alles over: alle mijlpalen die je baby gaat bereiken in z’n eerste jaar. Van z’n hoofdje rechtop kunnen houden tot omrollen, zitten, kruipen en verder. Maar ‘eerste keren’ zijn niet alleen voorbehouden aan baby’s. Kersverse ouders halen er ook een hoop in hun eerste opvoedjaar. Al zijn we daar niet altijd even trots op.

De eerste keren van ouders

Want we hebben het hier niet alleen over de schattige momenten, zoals hoe je partner reageert als jullie baby voor het eerst lacht. Sommige mijlpalen zijn gewoon niet per se heel zoet en lief.

Denk maar aan die keer dat jullie baby voor het eerst alles onder had gekotst. Niet grappig! Althans, misschien niet op dat moment, maar deze ‘mijlpaal’ onthouden jullie helaas echt wel. Net als deze volgende momenten in jullie eerste jaar als ouders.

1. Uitgelachen worden omdat je wordt ondergeplast of -gepoept

Ja, lach jij maar. Deze keer was ik toevallig vergeten om de volgende luier klaar te leggen voordat ik de vieze verwijderde. Maar dit overkomt ons vroeger of later allemaal een keer.

2. Jij die de ander uitlacht omdat hij wordt ondergeplast of -gepoept

Want wie het laatst lacht…

15 dingen die je nooit tegen kersverse ouders moet zeggen

3. Het terugdraaien van een opvoedregel waarvan je zeker wist dat ‘ie stond als een huis

Ouders in spe: ‘Oh laten jullie je kind bij jullie in bed slapen? Dat gaan wij zeker weten nooit doen. Never nooit niet.’ Diezelfde ouders, inmiddels met kind: ‘Ja, hij slaapt regelmatig bij ons in bed. Overmacht hè, anders slaapt hij niet. Doen veel mensen hoor, volgens mij is daar niks mis mee.’ Herkenbaar?

Must read: Co-sleeping ofwel slapen met je kinderen: do of don’t?

4. Er blind vanuit gaan dat je partner wel heeft onthouden om de luiertas mee te nemen

‘Hoezo moet ík altijd de luiers meenemen, zelfs als ik het jou heb gevraagd?’ ‘Waarom verwacht je dat ik het moet onthouden, terwijl ik het nooit doe en het dus geen onderdeel uitmaakt van mijn routine?’ En dat dan een paar keer per maand.

5. … of dat je partner vast wel een setje reservekleren heeft ingepakt.

Ja, als je baby een schijtaanval (excusez le mot) krijgt en je géén reservekleren hebt ingepakt, kun je het bezuren als partner. En niet alleen dat uur en die dag, nee de rest van je verdere leven.

Zo’n verhaal doet het altijd goed op verjaardagen ‘En toen poepte Flipje alles onder en we hadden dus niks bij ons hè, Arjan was de luiertas vergeten én had geen reservekleren ingepakt. Een zootje was het, je had er bij moeten zijn!’ Of niet natuurlijk.

10x ouderwetse adviezen voor kersverse ouders die je gewoon kan negeren

6. In het openbaar opscheppen over de slaapkwaliteiten van je baby of deze zelfs uitgebreid vieren

Dit moet je dus NOOIT doen! Wij zijn thuis nogal van het afkloppen van dingen en dat heeft ons ver gebracht. Want als je – zonder af te kloppen of een voorbehoud te maken – flink loopt op te scheppen over ‘hoe goed je baby al twee nachten heeft doorgeslapen’, kun je er donder op zeggen dat ie de komende nacht geen oog dicht doet (en die nachten daarna ook niet).

En jullie dus ook niet. Dus neem deze les mee: vier dingen nooit TE VROEG én schep niet na één gelukstreffer al op in ‘t openbaar.

Ook lezen: 10 dingen die je denkt als je baby nog niet doorslaapt

7. Allebei doen alsof je slaapt als de baby huilt, in de hoop dat de ander er iets aan gaat doen

‘Huh, wat? Nee, ik sliep, hoezo? Was er iets?’ En dat dan simultaan. Dat werkt niet hè, eentje van jullie móet eruit. Dus nog even oefenen op die goede timing.

8. Allebei doen alsof je de vieze luier niet ruikt, zodat die ander ‘m ‘als eerste’ ruikt en ‘m dus moet verschonen

Als je niet goed bent in faken, ben je dus altijd de Sjaak met die vieze luier. Ben je mooi klaar mee. Zorg ervoor dat je een ander vies klusje voor je partner bewaart (het vuilnis buitenzetten, het konijnenhok verschonen, ik noem maar wat), zodat je deze tegen elkaar kunt wegstrepen. Iedereen blij! Of nou ja, jij in elk geval.

5 leugentjes die we kersverse moeders vertellen zodat ze het eerste jaar overleven

9. Er ten onrechte vanuit gaan dat je net getuige was van iets nieuws wat je baby heeft geleerd

Niets voelt zo teleurstellend als enthousiast aan je partner vertellen wat jullie kind nu toch weer kan en dat je dan hoort: ‘Oh, dat doet ie al een paar weken, hoor!’ In plaats van de opgewonden reactie waarop je hoopte. Bovendien, hoezo was hij de eerste die hier getuige van mocht zijn?

Was je vroeger verlegen? Daarom ben je nu een geweldige volwassene

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 ‘eerste keren’ die alle kersverse ouders vroeg of laat kunnen afvinken
Sluiten