Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 23 okt 2016

9 onmisbare regels voor het organiseren van een stressloos kinderfeestje

Mijn oudste is net 8 jaar geworden. Dat betekent tijd voor een kinderfeestje, wat ik mag organiseren. En ik schiet er niet eens van in de stress. Dankzij deze lijst met regels sla ik me er met gemak doorheen.

Als ik het kan, kun jij het ook. Ik heb inmiddels een shitload (namelijk drie feestjes) aan ervaring, dus mij hoef je niets meer te vertellen. Maar ik kan mijn opgedane kennis natuurlijk wel met je delen. En dat doe ik met liefde. Dus lees en leer en doe er je voordeel mee:

[STAP stap=”1″]

Wat je ook doet, geef het feestje NIET bij je thuis

[source id=”attachment_121382″ align=”none”][/source]

Kinderen van anderen zijn gek, echt. Ze springen op je bank, morsen taart op je tapijt, spitten door je laatjes en hebben ineens het briljante idee om in de master bedroom te gaan spelen. Soms voelt het haast alsof je de enige bent die haar kinderen manieren bijbrengt. Doe jezelf een plezier en laat ze lasergamen, ga ergens met ze koken of bakken, bowlen voor mijn part of laat ze een breakdance- of balletles volgen. Mogelijkheden genoeg! Het kost misschien wat, maar scheelt jou een hoop (onnodige) stress.

[STAP stap=”2″]

Besteed uit wat je kunt uitbesteden

[source id=”attachment_121278″ align=”none”][/source]

Ik weet dat je er ook het budget voor moet hebben, maar dankzij het uitbesteden her en der heb je minder stress, meer tijd en het voorkomt dat je een zenuwinzinking krijgt. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat is mij persoonlijk toch heel wat waard. Dit jaar besteed ik de taart uit, het feestje zelf (we gaan naar de bios, top-idee al zeg ik het zelf), mijn ouders komen helpen (gezellig en ideaal), dus ik moet me alleen nog druk maken over… eh… ja, wat eigenlijk? Oh ja, punt 8.

[STAP stap=”3″]

Ga niet voor perfectie

[source id=”attachment_121390″ align=”none”][/source]

Ik moest dit een paar keer hardop tegen mezelf zeggen, dat het niet perfect hoeft te zijn. Mijn zoontje let echt niet op de details (ik wel! Maar ik laat het los) en het belangrijkst is dat hij en z’n vriendjes en vriendinnetjes het gezellig hebben. Ik heb altijd de angst – met elk feestje – dat er iets fout zal gaan. Dat is geen pessimisme, dat is realisme. Dus als er iets kapot gaat of iets net verkeerd anders loopt, dan zucht ik van opluchting en probeer door te gaan. Probeer hè, ik zit nog in de leerfase.

Lees ook: *Proest*: 18 hoogst ongemakkelijke verjaardagstaarten

[STAP stap=”4″]

Laat genoeg informatie achter op de uitnodiging hoe ouders je kunnen bereiken. Zoveel info dat zelfs de grootste digibeet je nog weet te vinden

Mensen hebben specifieke instructies nodig. Mensen met (kleine) kinderen al helemaal. Om het makkelijker te maken voor de ouders van de genodigden, kun je meerdere manieren aangeven waarop ze kunnen zeggen of ze wel of niet kunnen komen. E-mail én een mobiel nummer bijvoorbeeld. Ze kunnen in beide gevallen een bericht achterlaten. En als ze vragen hebben, kunnen ze die ook stellen.

[source id=”attachment_121392″ align=”none”][/source]

Het volgende moet zeker op de uitnodiging staan:
– de datum van het feestje en de aanvangs- en stoptijd (3 uur is lang genoeg, geloof me!)
– of de ouders er wel of niet bij moeten zijn (maar als je zegt van wel, dan moet je hén dus ook gaan entertainen)
– dat ze moeten laten weten of ze wel of niet kunnen komen (en erbij zetten voor welke datum je dat wil weten)
– dat ze even contact moeten opnemen als een kind een bepaalde (voedsel)allergie heeft of andere dingen waar je op moet letten
– mobiele nummer waarop ouders jou tijdens het feestje kunnen bereiken (in noodgevallen)

[STAP stap=”5″]

Skip de dure/arbeidsintensieve cadeautjes voor de genodigden

[source id=”attachment_121277″ align=”none”][/source]

Erg leuk, al die zelfgemaakte ridderzwaarden, Ninja-hoofdbanden en Viking-schilden, maar ik pas dit jaar. Ik laat me niet meer verleiden tot het zelf in elkaar zetten van al die zooi. Mijn kind speelt toevallig nog bijna dagelijks met dat gepersonaliseerde, zelfgemaakte speelgoed (dankbaarder kan haast niet), maar ik weet dat dit niet in elk huishouden het geval is (en ik zal je niet levend villen met mijn zelfgemaakte zwaard als ik erachter kom dat jouw kind mijn zelfgefabriceerde Viking-schild van twee jaar terug niet meer heeft. Echt niet). Maar: het koste me veel tijd en geld, dus we doen het dit jaar anders. In plaats van de dichtstbijzijnde partywinkel leeg te plunderen en vervolgens avonden te moeten knutselen, ga ik dit jaar voor goedkope, kindvriendelijke kleinigheidjes, zoals (gezond) snoep, stickers en tijdelijke tatoeages.

[STAP stap=”6″]

Maak lijstjes. Heel veel

Je hoofd zal overlopen van de details, dus geef jezelf wat rust door lijstjes te maken met dingen die je nog moet doen. Ik heb wel drie van die lijstjes met daarop alles wat ik nog moet doen, tot het meest saaie detail aan toe. Het betekent vooral dat het uit mijn hoofd is en op papier. En dan kan ik ook weer beter delegeren.

[STAP stap=”7″]

Houd het simpel

Je wil niet weten wat ik mezelf de voorgaande jaren allemaal op de hals heb gehaald. Het eerste kinderfeestje was een piratenfeestje (mijn oudste werd 5). Ik had het hele huis omgetoverd tot een piratenschip/fort met enge spinnenwebben, skeletten, doodshoofden, zwarte piratenvlaggen en vleermuizen (lang leve de Halloween-merchandise!). We hadden een speurtocht met op het eind een schatkist (met daarin een hoop gekochte cadeautjes als ware het een soort goodiebag). Het jaar daarna hadden we een Hoe tem je een Draak-feestje (met Vikingen, zelfgemaakte schilden en nog veel meer onnodige – maar erg leuk gestylede, ja dat mag ik zelf zeggen – items). Dit jaar gaan we dus – hoe makkelijk kan het zijn – naar de film: ‘Peter en de Draak’ om precies te zijn. Ik ben benieuwd hoe dat zal bevallen.

[source id=”attachment_121385″ align=”none”][/source]

Lees ook: 13 manieren om de verjaardag van je kind extra speciaal te maken

[STAP stap=”8″]

Heb plezier

Neem je tijd om te kijken naar je kind en al het plezier dat hij of zij heeft. Praat met de ouders (na afloop), geniet ook van de taart en probeer te relaxen.

[STAP stap=”9″]

Haal genoeg alcohol in huis

[source id=”attachment_121393″ align=”none”][/source]

Voor jou natuurlijk, niet voor de kinderen, suffie. Zodra het feestgedruis over is, zul je waarschijnlijk toe zijn aan wat ontspanning. Ontspanning die doet denken aan de dag na je eerste studentenfeest tijdens je propedeuse. Dit soort feesten voelen echt als een aanslag op je leven. Maar: je hebt het gered en overleefd! Gefeliciteerd!

Jij nog gouden tips voor het organiseren van een kinderfeestje? Deel ze hier.

Zorg er wel altijd voor dat je doorgeeft of je kind wel of niet kan komen op een feestje, anders krijgt je kind misschien wel een boete… We maken geen grap (maar zouden willen van wel).

Reageer op artikel:
9 onmisbare regels voor het organiseren van een stressloos kinderfeestje
Sluiten