Eva Dusch
Eva Dusch Eropuit 28 dec 2015
Leestijd: 7 minuten

9 redenen waarom je óóit in je leven naar dít prachtige land moet

IJsland. Één eilandstaat. Klinkt als gletsjers, thermo ondergoed en ijzige temperaturen waar geen glühwein meer tegenop kan. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want man-oh-man, op slechts drie uur vliegen sta je op het mooiste en meest unieke stukje aarde dat je ooit hebt gezien. En dat is niet overdreven.

Disneyland

Wie had dat gedacht? Één keer knipperen met je ogen en Icelandair zet je af op een landschap geschapen uit smeulende vulkanen, epische maanlandschappen, Europa’s grootste gletsjer, imposante watervallen, borrelende modderpoelen en hete zwavelbronnen waarvan de damp je ogen net zo erg doet tranen als de gure wind. Dit zijn niet flarden uit een Rumi-gedicht, maar wat er letterlijk voor je ogen ontvouwt. ‘IJsland is het Disney van de geologie’, weet onze gids perfect te verwoorden. Zelfs het meest stille landschap weet je te vermaken, omdat je toeschouwer bent van zulke bijzondere natuurverschijnselen. Hier zie je hoe de aarde in haar oorspronkelijke staat is. Puur natuur. Naakt. Woest. Rauw. Eigenzinnig. Mysterieus. En vooral allemachtig mooi.

Als je dacht dat het decor van Lord of the Rings of Game of Thrones grotendeels uit het computerbrein komt, dan kan ik je bij dezen vertellen dat ik er met beide voeten in heb gestaan tijdens onze trip rondom de stad Akureyri, in het Noorden van IJsland. Tevens de eerste beste reden om zo snel mogelijk Reykjavik te verlaten. In slechts 40 minuten brengt zustermaatschappij Air Iceland je vanuit de hoofdstad naar dit nog zo zeldzame stukje onbewoonde wereld, waarin de natuur huishoudt en een gevoel van ultieme vrijheid je overspoelt. Deze afstand is overigens ook met de auto te doen, namelijk via Highway 1, de enige snelweg op IJsland.

Must see: Hverir, een van de grootste solfatarenvelden (hete zwavelbronnen). De gigantische Godafoss watervallen (waterval van de goden).

Je gaat véél lachen

IJslanders hebben een scherp gevoel voor humor en zelfspot en zijn lekker direct. En dat blijkt een bijzonder fijne match te zijn met ons Nederlanders. Wie de bal kaatst kan ‘m terugverwachten en kijk niet gek op wanneer je tourguide de ene na andere (flauwe) grap uit zijn mouw schudt om jou bij de les te houden. Waar je ‘m dan ook ruimschoots voor mag bedanken, en wel in de woorden ‘Takk fyrir siðast!!’ Vertaling:’Bedankt voor laatst!’ IJslanders bedanken elkaar altijd voor de laatste keer dat ze elkaar zagen en iets leuks hebben gedaan met elkaar.

Tinder

Huh? Ja. Als ik even een snelle – maar niet onbelangrijke- zijweg mag maken. Wie bij IJsland alleen denkt aan onweerstaanbare vikingen komt deels bedrogen uit, tenzij je een knapperd van 1.75 met een buikje, bakken vol humor en het hart op de juiste plek ook tot deze groep rekent. Gooi Tinder aan of onthoudt het volgende (uiteraard nagevraagd bij het manvolk zelf): ‘IJslandse mannen houden van directe en grappige vrouwen. En wanneer je een man een plek naast je aanbiedt, zeg dan: ‘Fáðu þér sæti, sæti’ (spreekt uit als: Fau-du tjer saiti, saiti). Dit betekent ‘Have a seat, handsome.’ Oefenen is toegestaan.

Reykjavik

De hoofdstad, gelegen nét onder de poolcirkel, zal wellicht even wennen zijn voor ons West-Europeanen. Reykjavik kent niet de grandeur van Parijs, de energie van New York of het modegevoel van Kopenhagen. En met zo’n 119.289 inwoners is het een lachertje, maar dat maakt het er niet minder gezellig op. Tot mijn verbazing is de stad hip en modern. Je telt er vele winkels, concept stores en cafés die niet onder doen voor hetgeen je ziet in Nederlandse grote steden en dat trekt een evenzo hip publiek. Denk de uitgetekende hipster maar dan met een voorliefde voor haai als superfood, kerstige mohair truien en intrigerende (lees: niet te volgen) verhalen over trollen en elfen. Dit laatste is overigens ook erg vermakelijk voor de kleine in het gezin.

Slapen: Icelandair Hotel Marina
Koffieleuten: Reykjavik Roasters of Mokka
Borrelen: Mikkeller & Friends
Eten: Burger Joint voor de beste burger van de stad.

Ultieme baddersessies

IJsland staat op de tweede plek van de meest gelukkige landen ter wereld, zo blijkt uit het World Happiness Report 2015. En dat komt ongetwijfeld omdat ze hier uitermate goed kunnen ontspannen. Niet gek wanneer je elke avond (écht, we hebben het gevraagd) ligt te poedelen in een geothermisch bad van mineraalrijk water. Het is hun meest waardevolle anti-rimpelcrème. Zo’n bad is overigens een ervaring om nooit te vergeten: in je bikini (én muts), switchend tussen ijzige temperaturen en loeihete sauna’s is naast lachwekkend ook een goeie opkikker voor je bloedcirculatie. En het uitzicht is fe-no-me-naal. Ben je meer van de yoga en meditatie? Of heb je een break nodig? Er zijn regelmatig retreats op IJsland.

Tip: The Blue Lagoon (het bekendste warmwaterbad op IJsland) en Myvatn nature baths (veelal locals en lekker rustig).

Binnen zitten doe je maar in je eigen tijd

Netflix, daar doe je hier niet aan. Dat moet niet eens in je ópkomen. Doodzonde. Want zulke uitgestrekte natuurgebieden trekken je moeiteloos naar buiten, de hort op. Zoals het natuurreservaat Dimmuborgir, een onheilspellende omgeving van rotsformaties ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Houd de kids wel aan de hand, want je raakt hier makkelijk verdwaald. Maar de natuur van IJsland vraagt ook om actieve uitdagingen. Zoals de Buggy Tour net buiten Reykjavik. Vooral leuk met een grote groep vrienden of familie. Stuwt het adrenalineniveau lekker op en je feloranje kostuum is prachtig Instagram-materiaal. Gaan jullie als gezin graag skien? Dan zit je op IJsland ook helemaal goed, want er zijn meerdere skigebieden, zoals het Hlíðarfjall Ski Resort in Akureyri.

Tip: Check ook Reykjavik Excursions.

Muzikaal vertier

Als je hun traditionele muziekinstrument de Langspil ziet, dan lach je je een ongeluk. Maar IJsland weet die imagoschade ruimschoots te repareren dankzij hun wereldberoemde paradepaardjes als de vijfkoppige Indiefolk-band Of Monsters and Men. En we hebben natuurlijk allemaal van de eigenzinnige Björk gehoord.
Aanrader: elk jaar van 2 tot 6 november vindt het populaire muziekfestival Iceland Airwaves plaats. Verspreid door de stad spot je de bekende en minder bekende IJslandse bands. Ook een leuke manier om snel in contact te komen met locals.

Typische lekkernijen

Aardappelen, vlees en groente, dat is niet alleen aan ons Nederlanders besteed. In IJsland kunnen ze er ook wat van. Specialiteit is hun lamsvlees, maar uiteraard wordt er hier ook heel veel verse vis gegeten. Ons werd een traditioneel hapje van rauwe haai voorgeschoteld. Leuk om te proberen, maar mijn smaakpapillen raakten aardig van streek. Tóch proeven is geheel op eigen risico. Wil je nog meer lokale lekkernijen proeven, ontbijt dan met skyr, yoghurt in IJslandse stijl.

Tip: Lambinn. Een ietwat gekkig restaurant, maar het lamsvlees is zeer terecht de grootste aanrader op het menu. Er zijn ook vegetarische opties.

‘T Noorderlicht (Aurora)

Uiteraard! Niemand wil IJsland verlaten voordat je een glimp hebt opgevangen van dit magische natuurwonder. In de winter is ‘t Noorderlicht vanaf het hele eiland te spotten. De ideale omstandigheden: geen regen, geen bewolking, veel fonkelende sterren, een overenthousiaste gids met veel geduld en vooral een grote portie geluk. Of zoals onze gids Anton het verwoordde: ‘Het Noorderlicht proberen te spotten is als televisiekijken door het raam van je buren.’ Kortom: niet makkelijk. Het is erg lastig om er foto’s van te maken, maar vergeet er ook vooral niet in real life van te genieten.

Tip: Lake Myvatn, in de regio Akureyri, is een van de beste plekken om het Noorderlicht te spotten. Saga Travel organiseert speciale trips om de Aurora te spotten (reuze spannend!).

Nu nog even boeken

Er vertrekken vanuit Schiphol dagelijks vluchten naar IJsland (in de zomer zelfs 17 per week). Vanuit Brussel vliegen er drie tot zeven keer per week vliegtuigen. Voor een vlucht met Icelandair + 3 overnachtingen in het Icelandair Hotel (inclusief ontbijt) betaal je €349. Kortom: deze kans moét je grijpen. Reisje naar Noord-Amerika (New York) of Canada op de planning staan? Je kunt IJsland ook als stopover boeken.

Staat IJsland ook op jouw verlanglijstje? Praat mee op onze Facebook!

Lees ook:Skiën met kinderen: Tips en Tricks>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 redenen waarom je óóit in je leven naar dít prachtige land moet
Sluiten