Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Persoonlijk 4 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

9 tips om een Facebook faux pas te voorkomen

Facebook kan soms een moeras zijn van sociale etiquette. Helemaal als je niet bent opgegroeid met een smartphone of social media (was er toen überhaupt al internet?) Ga jij richting de 40? Wees gerust, echt cool zul je nooit worden op Facebook, maar met deze tips vermijd je een hoop social akwardness

Doen:

Kies je vrienden
Geloof ons, het is makkelijker om een vriendschapsverzoek te negeren, dan om iemand ineens uit je vriendenlijst gooien. Dat wordt op Facebook minder geaccepteerd.

Wees zuinig met ‘porren’
Tja, wat dat porren nou precies betekent? Voor iedereen heeft het een andere connotatie (voor sommigen een seksuele). Dus denk nog een keer na voordat je je baas voor de grap ‘port’.

Respecteer je kinderen
Hoe gênant? Je ouders die vrienden met je willen worden op Facebook.  Voor jongeren zal het misschien voelen als inbreuk op hun privacy. Laat het initiatief bij je kinderen liggen en laat hen beslissen of ze vrienden met je willen worden.

Think again…
Wil ik dit echt posten op iemands ‘wall’? Eenmaal geplaatst kan iedereen het lezen, dus ook zijn/haar baas of partner. Plaatst iemand een iets té jolige foto van een feestje op jouw ‘wall’? Schroom niet en haal hem er gewoon af.

 

Plaats een profielfoto
Iedereen vind het fijner om te communiceren met een foto, dan met een blauw vraagteken.

Niet doen:

Je privacy vergeten
Het grote voordeel van Facebook is dat je precies kunt instellen wat vreemden, vrienden en kennissen kunnen zien. Pas bijvoorbeeld je settings aan als je wilt dat niet iedereen de foto’s van je kinderen kan zien (of het vrijgezellenfeest van je zus).

 

Te veel vrienden uitnodigen
De tool waarmee je je complete Gmail contactenlijst een vriendschapsverzoek kan versturen lijkt misschien erg makkelijk. Maar wil je al die mensen ook écht op Facebook? Een recruiter werd laatst gebanned van Facebook voor misbruik, nadat hij probeerde 4600 e-mailadressen te importeren.

Status updates blijven posten
Wees zuinig met status updates. Als je écht meer dan een of twee keer per dag een update wil delen, maak dan een Twitter-account aan.

Oud zijn
Superleuk dat je dezelfde muziekinteresse hebt als je 20-something nichtje, maar dat wil niet zeggen dat ze je Facebook-vriendin wil zijn. Ook een verzoek naar vreemden sturen is geen goed idee, zeker als ze een stuk jonger zijn. Zelfs als je diegene kent, is het meestal een beter idee om de jongere de leiding te laten nemen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 tips om een Facebook faux pas te voorkomen
Sluiten