Redactie
Redactie Kids 30 sep 2016

9 x kindernamen die (mogelijk) zijn weggelopen uit de film

Nadat Ajax in 1995 de Champions League won, werden er in de maanden erna opvallend veel Jari’s geboren. Frank-en en Ronalds waren er al genoeg, en Nwanko en Finidi lag misschien niet voor iedereen voor de hand (uitzonderingen daargelaten). Feit is dat mensen zich voor namen van hun kinderen graag laten inspireren door topsporters, tv-helden en filmsterren.

Onlangs stuitten we op een grappig lijstje op Fatherly, waarin de tien meest populaire Amerikaanse ‘filmnamen’ de revue passeerden. Denk aan Cole (Sixth Sense), Anakin (Star Wars) en Bastian (Neverending Story). Maar in Nederland zijn er ook een aantal namen die zomaar uit de film zouden kunnen zijn weggelopen. Nogmaals, we betichten niemand van plagiaat, maar het is wel opvallend dat het aantal namen het jaar nadat de film in kwestie uitkwam, vaak een kleine opleving vertoonde.

1. Abel

Naar de beroemde en veel bekroonde film van Alex van Warmerdam (1986). Vooral niet te verwarren met de kinderfilm Abeltje uit 1998, naar het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt. Beide films én Annie’s boek hebben enorm bijgedragen aan de populariteit van de naam.

2. Minoes

Ook weer zo’n klassieker van Annie M.G. Schmidt – naar het boek dat ze in 1970 schreef over een poes die in een juf veranderde. We mogen stellen dat de rol van juffrouw Minoes in de film (2001) de echte doorbraak voor Carice van Houten betekende (na een eerder groot succes in de film Suzy Q in 1998). Grappig detail: Carice is zelf allergisch voor katten. Nog grappiger is dat na de film er opvallend veel meisjes geboren werden met de naam Minoes, Minou, Minouk en andere ‘toevallige’ afgeleiden.

3. Barry

Wij durven zomaar te wedden dat er de afgelopen jaren – sinds Barry in 2001 zijn opwachting maakte in Rozengeur & Wodka Lime – meer jongetjes luisterend naar de naam Barry geboren zijn, dan wanneer het Nederlandse publiek nooit kennis gemaakt zou hebben met de heerlijke B. Atsma.

4. Valentijn

In 1984 was de film ‘Schatjes’ een groot succes, en won de naam Valentijn ineens terrein als jongensnaam. In 1993 volgde de tweede boost naar aanleiding van de aangrijpende film ‘De Kleine Blonde Dood’ (1993) met Antonie Kamerling in de rol van Valentijn. En misschien een lichte derde naschok door de film ‘Brasserie Valentijn’ van begin dit jaar, maar dat lijkt minder waarschijnlijk.

LEES OOK: 15 ‘interessante’ kindernamen die celebs aan hun kinderen gaven

5. Stijn

Niet eerlijk om Kluun hiervoor de credits te geven, want Stijn is al sinds jaar en dag een populaire jongensnaam in bepaalde contreien. Maar na ‘Komt een vrouw bij de dokter’ (zowel het boek als de film) zag de naam een nét iets grotere opleving dan ervoor.

6. Soof

Naar de gelijknamige film uit 2013. We zijn oprecht benieuwd of er naast de aanzienlijk bekendere varianten – Sophie, Sofie – in ons land ook meisjes rondlopen wiens volledige naam Soof is!

7. Tirza

Naar het ietwat absurdistische boek van Arnon Grunberg uit 2006, dat in 2010 werd verfilmd met Sylvia Hoeks in de hoofdrol. De naam is oorspronkelijk afkomstig uit het Hebreeuws en betekent genade of vreugde. Na 2006 won de naam aan populariteit, ook wel gespeld als Tirtsa, Thirza of Tirzah. In 2015 stond Tirza op de 272ste plek van meest populaire meisjesnamen in Nederland.

8. Sonny (Boy)

Oké, de meeste mensen laten ‘Boy’ weg, maar dat de naam Sonny na de bestseller van Annejet van der Zijl – en de verfilming ervan, beide in 2011 – qua aantal vernoemingen een enorme stijging doormaakte, is een feit.

9. Finn

Een film die internationaal misschien wel meer furore maakte dan in ons eigen land: de film Finn (2013) van Frans Weisz met o.a. Daan Schuurmans in de rol van de vader van Finn. Een mooi, muzikaal verhaal over een 9-jarig jongetje dat door muziek ‘contact’ maakt met zijn overleden moeder. Toch opvallend: in 2014 werden meer dan 7600 jongens met de naam Finn geboren, terwijl dat het er in 2013 minder dan duizend (924 om precies te zijn) waren.

NB. Beetje jammer dat niemand z’n kind Kruimeltje wil noemen. En er lopen voor zover bekend ook niet heel veel Dolfje Weerwolfjes rond. En als er iemand is die Wiplala heet, mag die zich ook bij ons melden.

We mogen ons natuurlijk nergens mee bemoeien, maar volgens ons zouden deze kindernamen internationaal verboden moeten worden.

Bron foto Abeltje: Filmkrant.nl

Reageer op artikel:
9 x kindernamen die (mogelijk) zijn weggelopen uit de film
Sluiten