Redactie
Redactie Persoonlijk 25 jan 2017

9 x typen moeders die we stiekem allemaal (niet) (willen) zijn

Dat de perfecte moeder niet bestaat, weten we allang. Godzijdank, voeg ik daar graag aan toe. Dat we best wel eens kritiek hebben op onze eigen moeder, geldt ook voor velen van ons. En dat we het uiteindelijk vaak net zo doen als diezelfde moeders, komt vast ook voor niemand echt als een verrassing.

Onlangs stuitte ik op een lijstje ‘types of mothers’ van een Amerikaanse site. Nou ben ik dol op Amerikaanse sites en op stereotypen, dus dat komt mooi uit. Maar eerlijk is eerlijk: op zich zijn een aantal types behoorlijk herkenbaar. Sta mij toe het lijstje naar vrijgevochten Nederlands te vertalen.

1. De alle-ballen-in-de-lucht-moeder

Zo eentje die dat misschien in feite helemaal niet heeft, maar voor de buitenwereld heel goed kan doen alsof. Waardoor heel veel andere moeders haar met gepast afgrijzen en jaloezie bekijken, terwijl zij andersom heel graag af en toe ook in joggingbroek en ongewassen haren op het schoolplein zou staan. Maar feit is: de kinderen zien er altijd op en top verzorgd uit, en mams dus ook. En nee, dat is niet omdat ze zeeën van tijd heeft, maar gewoon omdat ze een ster is in efficiënt timemanagement. Trut.

2. De je-doet-misschien-iets-teveel-tegelijk-moeder

Het type dat het vaak lastig vindt de (juiste) keuze tussen de carrière en het gezin te maken. Niet omdat ze het ene per definitie minder belangrijk vindt, maar omdat ze nou eenmaal heel erg graag allebei optimaal inricht.

LEES OOK: 5 x de allermoeilijkste dingen van het moederschap

3. De het-komt-allemaal-wel-goed-moeder

Stiekem mijn favoriet: zo eentje waar een sereniteit van jewelste van uitgaat – omdat ze altijd zo’n geruststellende blik in haar ogen heeft. Geen enkele onverwachte verrassing slaat haar uit het veld: ‘het komt wel goed’. Linksom of rechtsom – deze moeder heeft een plannetje. Tip: zorg dat je er een paar van dit type in je vriendinnenkring hebt, zeker als je zelf meer van het hiernavolgende type bent.

4. De zenuwachtige-overal-beren-op-de-weg-moeder

Je hebt moeders die PIP-pen en moeders die PIO-pen. Wat zeg je? Moeders die ‘praten in problemen’ versus moeders die ‘praten in oplossingen’. Bij die eerste wordt iets leuks al snel iets ingewikkelds, want deze moeder ziet overal logistieke, praktische of ideologische problemen opdoemen. Helemaal niet nodig mams, alles komt goed, vraag maar aan vriendin #3.

5. De aaargh-waarom-kan-zij-wél-alles-moeder

Omdat ze altijd meehelpt bij activiteiten op school, intens ontzettend liefdevol luizen van de hoofden van alle kinderen plukt (en snel), op het partijtje van je zoon nét dat cadeautje meebrengt waar hij zo op hoopte, en omdat ze altijd precies op het juiste moment het juiste grapje maakt. Ik zeg het er maar meteen bij: ik heb dit soort moeders graag in mijn buurt.

LEES OOK: 9 x typisch Nederlandse moederdingen

6. De kijk-en-vergelijk-moeder

We zijn er stiekem allemaal gevoelig voor, zeker waar het onze kinderen betreft: hoe ze het doen ten opzichte van andere kinderen. Dat begint vaak al de eerste weken – ‘Hoeveel weegt ‘ie?’ – en duurt de eerste maanden onophoudelijk voort, vaak in App-groepjes van pufklasjes – ‘Heeft Robin zich nog niet omgedraaid?’ tot ‘Julia slaapt al twee weken door, hoera!’ We nemen ons allemaal voor niet zo te worden, maar stiekem doen we het allemaal – de een iets openlijker dan de ander. Allemaal prima, maar laten we afspreken dat we ermee stoppen zodra de kinderen naar de brugklas gaan, oké?

7. De nét-altijd-te-laat-net-niet-gelukt-moeder

Ze wil het heel graag, maar het lukt nét niet. Nét niet om op tijd het eten klaar te hebben; nét niet om op tijd op school te komen; nét niet om op tijd de verjaardag van het overbuurmeisje te onthouden. Er zijn parallellen met de #2-moeder, maar dit type kan het minder wijten aan te drukke werkzaamheden, maar vooral aan een iets te ongeorganiseerd, chaotisch hoofd.

8. De ik-doe-het-lekker-zoals-ik-wil-moeder

Die ene die dingen gewoon lekker op haar manier doet en dat ook het liefst van de daken schreeuwt. Daahaaaag etiquette, daaahaaaaag ongeschreven regels: hier gelden moeders eigen onconventionele wetten. En het is echt waar: het maakt haar niet uit wat andere mensen (moeders) daarvan vinden.

9. De onvervalst-Hollandse-moeder

Een combinatie van al bovenstaande. Al dan niet met bakfiets, of gewoon ‘ouderwets’ met stoeltjes voor- én achterop. Overtuigd van ‘hoe het heurt’, niet teveel poespas en niet 10, maar 100 ballen tegelijk de lucht in, lachend. Welk type we allemaal nog meer zijn; we zijn allemaal Hollandse moeders. Hoezee!

Oe la la, het is wereldwijd bekend: Nederlandse moeders zijn de meest relaxte moeders!

Reageer op artikel:
9 x typen moeders die we stiekem allemaal (niet) (willen) zijn
Sluiten