Redactie
Redactie Persoonlijk 19 maart 2015

9 x waar je kind later niet blij mee is dat je ‘t op Facebook gezet hebt

Mijn dochter is ziek. Dat is stom. En hoewel ik vind dat ik redelijk beschaafd ben als het gaat om posts en foto’s van haar op Facebook, stond ik gisteravond met mijn telefoon in mijn handen om via een post op Facebook advies te vragen aan andere moeders in mijn omgeving. Sommige dingen kun je maar beter niet doen, al is het maar om de lieve vrede in de toekomst te bewaren.

Ik bedacht me. In plaats daarvan mailde ik een vriendinnetje met een medische graad mijn vraag. Behalve dat het beduidend efficiënter was, realiseerde ik me namelijk ook dat mijn dochter het – zou ze kunnen praten, dan zou ze het me zeker zelf zeggen – niet leuk vindt dat ik haar lichamelijke wel en wee met mijn gehele Facebook kennissenkring deel. Vanaf daar is het een makkelijk bruggetje naar 9 dingen waarvan je kind het je later niet in dank afneemt als ze het terugvindt op het wereldwijde web.

1. Naaktfoto’s

Als je durft te vragen waarom, is dit lijstje waarschijnlijk überhaupt niet aan je besteed. Ik ken iemand die haar dochters edele delen middels photoshop afplakt met een geel sterretje. Ook niet doen. Echt niet.

2. Een eigen account op Facebook

Ze opent er namelijk graag zelf één als ze twaalf is. Als niet eerder.

3. Foto’s van je kind terwijl hij net gespuugd heeft

Echt waar, er zijn moeders die dat doen. Fascinerend hè?

4. Foto gehuld in dat mallotige pakje dat ze van tante Jannie gekregen heeft

Ook al is die tag voor tante Jannie een lieve blijk van waardering, je dochter denkt daar toch echt anders over. En geef het maar toe; twee minuten nadat de foto gemaakt is, ging het pakje net zo makkelijk weer uit. Als tante Jannie zo hip is dat ze Facebook heeft, heeft ze vast ook whatsapp. Probleem opgelost.

5. Haar rapportcijfers

Of ze nou torenhoog of historisch laag zijn: hij wil het sowieso niet teruglezen.

6. Foto van haar fietsenrek

Natuurlijk is het een mijlpaal als je kind tanden gaat wisselen. Maar eerlijk is eerlijk, het betekent ook een periode waarin haar gezicht een tijdje ietwat gehavend lijkt. Tip: maak een mooie foto van de tand en het bijbehorende briefje voor de tandenfee. Krijgt vast ook heel veel likes.

7. Wat ze de hele dag doet

‘Net een paar hapjes appel gegeten, toen een uurtje geslapen, even leuk in de box gespeeld en nu klaar voor een wandeling door de stad!’ Misschien gaat ze later een dagboek bijhouden, of zelfs een blog. Dat hoef jij dus niet nu al voor haar te doen op Facebook.

8. Selfies met jou

Ok, af en toe eentje is leuk en mag best. Als je het per se wil, kan het zelfs je nieuwe profielfoto zijn. Maar één per week is meer dan genoeg. En sowieso maar één per keer. Dat is namelijk het ding met selfies: uiteindelijk lijken ze allemaal op elkaar.

9. Z’n klassenfoto

Dan moet je namelijk officieel eerst toestemming aan de 23 andere kindjes in de klas vragen. Gedoe.

Reageer op artikel:
9 x waar je kind later niet blij mee is dat je ‘t op Facebook gezet hebt
Sluiten